SPACE 24

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Bu hafta mimarlık dünyasının içinde buldum kendimi. Mimar olmasam da mimariye büyük ilgim vardır. Haydi bakalım Space 24'ün içine girelim. Mimarlık, iç mimarlık, tasarım ve sanat disiplinlerinin deneyim alanları olan SPACE organizasyonu, Zorlu PSM Sky Lounge'da 3 kez gerçekleşti.

Bu hafta mimarlık dünyasının içinde buldum kendimi. Mimar olmasam da mimariye büyük ilgim vardır. Haydi bakalım Space 24‘ün içine girelim. Mimarlık, iç mimarlık, tasarım ve sanat disiplinlerinin deneyim alanları olan SPACE organizasyonu, Zorlu PSM Sky Lounge’da 3 kez gerçekleşti. DAC tarafından düzenlenen SPACE’24, tasarımın farklı alanlarında öne çıkan, yurt içinden ve yurt dışından özgün isimlerin söyleşilerini katılımcılarla buluşturdu. Mimar, iç mimar, tasarımcı, işveren, sanatçı, öğrenci ve markaları bir araya getiren organizasyon kapsamında, iki gün boyunca markalar ve mimarların görüşmelerinden söyleşilere, “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” başlıklı sergiden marka lansmanlarına birçok etkinlik gerçekleşti. SPACE’24, 8 Mayıs akşamı Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşen gala gecesiyle sona erdi.

“inSPACE’24 Mekânlar Seçkisi”nde projesi yer alan mimarlara plaketlerinin verildiği gecede, duayen mimar Reşit Soley’e ise Mesleğe Katkı Plaketi takdim edildi. Mimarlık, iç mimarlık, tasarım dünyasındaki markalarla meslek insanlarını bir araya getiren iletişim şirketi ve dijital platform DAC tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen SPACE’24, 7-8 Mayıs tarihlerinde bir kez daha yaratıcı disiplinler için buluşma mekânı oldu. SPACE’24’ün kent ölçeğinden yapıya, mekâna ve objeye; fikirden yazıya, müziğe ve lezzete tasarımın her alanından üreten, düşünen, sorgulayan ve kendi alanlarında öne çıkan isimlerin söyleşilerine yer veren programı, İstanbul Kent Konseyi Başkanı mimar Tülin Hadi ve grafiker Mahir Akkoyun’un, gazeteci Mirgün Cabas’ın moderatörlüğünde gerçekleştirdiği açılış oturumuyla başladı.

İki gün süren etkinlikte; yönetmen, senarist, yapımcı Yeşim Ustaoğlu, mimarlar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Cem Sorguç, Alper Derinboğaz, Ömer Selçuk Baz, Heval Zeliha Yüksel, Esra Aydınoğlu, sanatçılar Ahmet Doğu İpek, Sinan Logie, Ozan Ünal, küratör Anlam Arslanoğlu De Coster, tasarımcılar Özlem Yalım, Sezgin Aksu ile İran’dan mimar Habibeh Madjdabadi, İsveç’ten mimar Jesus Azpeitia Seron, İtalya’dan mimar Michele Rossi, Almanya’dan mimar Tobias Wallisser ve İtalya’dan Japon tasarımcılar Setsu & Shinobu ITO’nun katıldığı toplam 8 söyleşi gerçekleşti. Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleşen SPACE’24, aynı zamanda “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” başlıklı sergiye de ev sahipliği yaptı. Sergide, iç mimar Barbara Pensoy, sanatçı Canan Tolon, mimar Hakan Demirel, iç mimar Hakan Ezer, mimar Mahmut Anlar, heykeltıraş Seçkin Pirim ve mimar Sibel Dalokay Bozer’den oluşan seçici kurulun belirlediği, profesyonel disiplinle yaratılmış özgün projeler ve boşluğu mekân algısına çeviren tasarımlar ziyaretçilerle buluştu.

Tasarım ve mimarlık dünyasını iki gün boyunca bir araya getiren SPACE’24, 8 Mayıs Çarşamba akşamı gerçekleşen gala gecesiyle sona erdi. “in SPACE’24 Mekânlar Seçkisi” seçici kurul üyeleriyle özel davetlilerin katıldığı gecede, sergide projeleri yer alan isimlere plaketleri verildi. Organizasyon kapsamında her yıl duayen bir isme verilen Mesleğe Katkı Plaketi ise bu yıl, mimar ve şarap üreticisi Reşit Soley’e takdim edildi. Seçkide Soho House İstanbul, Troya Müzesi, Frankhan, Balçova Cem Evi, Bolu Deprem Anıtı, Yerebatan Sarnıcı, Kalyon Karapınar GES Merkezi Kontrol Binası, Hara İstanbul, Palanga Keçi Korunağı, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi, İzmir Bostanlı Kaykay Parkı, Voyage Torba Oteli, Aşiyan Bekleme Salonu, Taksim Kavuşma Durağı, Çanakkale Anten Kulesi, Baruthane Kitaplığı, Mecidiyeköy Sanat İstanbul Kitapçısı, Zeyrek Çinili Hamam, Rubrum Ofis, NSMH Ofis, Modelhane, Fırın’o Artisan Bakery ve Ilıca Evi projeleri yer aldı.

SPACE’24 te yer alan markalar; sergi sponsoru Kartes, in SPACE plaket sponsoru Askon, sahne mobilya sponsoru Addo, Pop-Up Zone sponsoru Jotun, Pop Up Zone ses sponsoru Juststandart, ortak alan mobilya sponsorları Koleksiyon, Klassis ve Papatya, oturum sponsorları Baumit,Işık Landscape Global ve Plazzo Fabric, Coffee Zone sponsoru EnPlus ve AGT, Bien, Han Stone, Hürsan, Interface, Kesseböhmer, Laodikeia, Liebherr, Mozeks, Orka Banyo, Rota Wall, Tepta, tRACK, Ateler TAS, Oobje, Otto Tiles ve YET Design oldu.

HAFTANIN KİTABI: UYGARLIĞIN KISA BİR DOĞA TARİHİ

Ekolojist Mark Bertness’in, Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Bertness, geçtiğimiz yarım yüzyılda bilimcilerin ve akademisyenlerin doğal dünya, evrim ve insanlar hakkında öğrendiklerini aktarmak amacıyla kaleme aldığı çalışmasıyla, insanların dünyadaki diğer organizmalara ve karmaşık sistemlere ne kadar bağımlı ve ilişkili olduğunu ortaya koymayı ve evrimin sadece bir rekabet olduğu yolundaki düşünceyi değiştirmeyi hedefliyor. Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi’nde Mark Bertness, insanların ve diğer canlıların yalnızca birbirlerini yok ederek ve birbirileriyle mücadele ederek değil, aynı zamanda türler arası dayanışma ve uyumla sayesinde de günümüze ulaşabildiğini anlatıyor. Bilimsel araştırmaları gündelik dile çevirerek kaleme aldığı kitabında Bertness, verileri örneklerle destekleyerek kolay anlaşılır bir okuma sunuyor. Mark Bertness’in, Ayrıntı Yayınları’nın İnceleme Dizisi kapsamında yayımlanan Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi adlı çalışmasını İngilizceden dilimize Süha Sertabiboğlu çevirdi.

Kim olduğumuza, nereden geldiğimize, nereye gittiğimize dair yeni ve cesur bir anlayış sunan ekolojist Mark Bertness, insanlığın ve uygarlığın yeryüzündeki başka diğer yaşamları da yaratan öz örgütlenme, evrimsel adaptasyon ve doğal seçilimin ürünü olduğunu savunur. Yazar Uygarlığın Kısa Bir Doğa Tarihi’nde iki milyar yıl önceden günümüze kadarki evrimsel süreci takip ederek, rekabet ve işbirliğinin karşıt güçlerinin günümüz insanlarına, hayvanlara ve bitkilere nasıl yön verdiğinin hikâyesini anlatır. Dünya üzerindeki insan etkisinin hiç olmadığı kadar arttığı günümüz koşullarında dünyaya ve birlikte yaşadığımız tüm canlılara ne kadar bağlı olduğumuzun anlatılması özellikle önemlidir. Çünkü bu anlatı hem bencillik ve rekabet söylemini aşar hem de geleceğe dair yeni kavrayışlar edinmemizi sağlar.

GÜNÜN KELİMESİ: REALİZM