​AB YAPTIRIMLARLA BİZİ SIKIŞTIRACAKMIŞ…

İlnur ÇEVİK 15 Kas 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Bu adamlar başka bir gezegende mi yaşıyor?

Avrupa Parlamentosu’nun Alman Başkanı Martin Schulz, Türkiye’ye dönük ekonomik yaptırımlardan bahsetmeye başladı…

Schulz Alman Bild am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’deki tutuklamalara karşı çıkarak “Türkiye’deki bu durumun böyle devam etmesi halinde Avrupa, ekonomik yaptırımlar dâhil bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacaktır. Türkiye’nin yıl sonuna kadar Gümrük Birliği konusunda reformları yerine getirmesi gerekiyor. Muhalif milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanması devam etmesi halinde Gümrük Birliği’nin genişletilmesi hayal olacaktır” diyor.

Schulz aynı zamanda, Türkiye idamı geri getirirse Türkiye’nin tam üyelik görüşmeleri rafa kaldırılır diye fetva veriyor. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da efendiye cevap verdi: “Senin her yerin yaptırım olsa ne yazar” ve ilave ediyor “çevirdiğiniz fırıldakları biliyoruz…”

Bu adamlar başka bir gezegende mi yaşıyor? Sanki bu ülke kanlı bir darbe girişimini halkının cesareti ve yazdığı destanla savuşturulmadı…  Sanki ülke insanı demokrasiye ve yüksek değerlerine bağlığını göstermedi…

Bunu bile yapamayan ülkeleri, yani diktatörlükler ve cuntalar elinde inim inim inleyen Yunanistan’ı, Portekiz’i ve İspanya’yı ekonomileri güçlü değil ama demokrasilerini güçlendirelim diye 1970’li yıllarda AB’ye alanlar şimdi neredeler? Türkiye demokrasisi ve halkı bu tür muameleyi hak etmiyor mu?

O zaman aklımıza başka şeyler geliyor: Siz yoksa bu darbenin başarılı mı olmasını mı istiyordunuz?

Gümrük Birliği hep Türkiye’nin aleyhine işledi. Bu işten zararlı çıkan Türkiye’yi tehdit etmek o kadar anlamsız ki… Ekonomik yaptırım yalnız ve yalnız Türkiye’ye ileri teknoloji mamulleri ihraç eden Avrupalı şirketlere darbe vurur bize değil. AB’nin yapacağı çalışma gücümüze zorluklar çıkarmak ve AB fonlarından faydalanmamızı yavaşlatmak ama zaten bunu yapıyorlar.

Türkiye’ye kaybedecek bir şey bırakmayan bir AB var. Türk insanı artık bu maceradan sıkıldı.