Yaz öncesi güneş ve deniz kaynaklı ciltteki yıpranma ve aşırı kurumayı önlemek için ön hazırlıklar şart ve cilt bakımını yoğunlaştırıp yaz boyu devam etmek gerekiyor.
Bu konu ilgili en çok sorulan soruların yanıtını veriyorum:
Mevsimsel geçişler cildimizi yıpratır, bizi mutsuz eder.
Çok genç yaşlarda dahi hemen herkesin gördüğü göz altı çizgilenmeleri, dudak çevresinde mimikle oluşan çizgilenmeler, ayrıca deride ortaya çıkan yoğun soyulmalar, ya da aşırı siyah noktalar yanlış ürün kullanımı ve mevsimsel geçişte cildin yıpranma habercisidir. Erken önlemini almak önemlidir.
Cilt bakımları kişiye özel cilt tipine göre olmalıdır. Beraberinde kullanılan ürünler cilt bakımının devamlılığını sağlamalıdır.
Cilt bakımı hafife alınacak bir uygulama değildir; uzmanından yardım almaya devam edilmesi gereken ciddi bir uygulamadır; zira mevsimsel ve hormonal değişikliklerin olduğu zamanlarda ise uygulamalar aynı kişilerde dahi değişir.
Bu konuda dünyada yapılan birçok otör organizasyonlarda geliştirilen cilt bakım ürünleri, cihazlar, leke, sivilce gibi sorunlara yönelik tedaviler önemli bir bölüm oluşturmaktadır.
Cildin tipine ve yıpranma durumuna göre kullanılacak ürünün ve programın seçildiği medikal bakım, ayda birkaç defa yapıldığında sonuçları hızlı ve kalıcıdır.
Cildin temel ihtiyacı olan okjiseni sağlar, parlaklık, tazelik, canlılık verir.
Medikal bakımdan sonra cilt üzerine koruyucu bir tabaka yerleştirilir. Böylece kırışık oluşumu geciktirilir, cilt genç ve sıkı kalmış olur. Uygulama sırasında gözeneklerin ve siyah noktaların temizlenmesi çok önemlidir.
Cilt bakımı işlemi, yapılacak bakımın özelliklerine göre 45 - 90 dakika sürmektedir.
Vücut bakımı ve yüz bakımı artık birbirinden ayırt edilemden ihtiyaca göre kombine gidilerek yapılmaktadır.
Son yıllarda uygulanan yöntemlerle bi̇li̇neni̇n aksi̇ne 10 yaştan fazla küçük gösteren i̇nsanlar çoğaldı. Ancak yaşlı gösteren boyun ve el için bir tedavi yoktu. Artık her bölgeye uygulanan ciddi yaşı zamana karşı durduran tedaviler var;
*PRP ve dolgu bi̇rli̇kte çok iyi sonuçlar veriyor. Ayrıca ek olarak Peeli̇ng ve Yağ enjeksi̇yonları hem ci̇ldi̇ nemlendi̇rmekte hem de i̇nanılmaz genç bi̇r görünüm sağlamaktadır.
Bu yöntemleri̇n kombi̇nasyonları i̇le genç yüz ve vücuda sahip olmak mümkün ve kombinasyon işlemlerde düzelmeler kısa sürede sonuçlanmaktadır.
Dolgu olarak pek çok alternati̇f mevcut;
**Hyaluroni̇k asi̇t dolgular; deri̇mi̇zi̇n yapısında yer alan bu madde tüp i̇çeri̇si̇nde kullanıma hazırdır. özelli̇kle görünür haldeki̇ damarların üzeri̇ni̇ örtmek gereki̇r.
**Yağ enjeksi̇yonları; ki̇şi̇ni̇n kendi̇ yağ dokusu alınarak uygulanır.
**Doku kokteyli uygulamaları; bu da vücudumuzda bulunan dokularda oluşturulan kokteylin deri altına yerleştirilmesidir.
**PRP uygulamaları; yüz ve vücutta deri̇deki̇ lekeler i̇çi̇n ve deri̇ altına uygulanabi̇lmektedi̇r. 4-5 seans uygulamak gereki̇r.
Yine leke problemleri olan ciltlerin tedavileri, leke tipi ve lekenin ciltte bulunma süresi ile ilintili olup uzun soluklu ve aşamalıdır.
**Peeling; yüz ve vücutta lekelere uygulandığında derideki yıpranmayı da azaltır. Aynı zamanda derinin iyileşme için verdiği immün cevap sayesinde derimiz kendi kendine iyileşirken kalınlaşır da.. Peeling beraberi̇nde PRP ve dolgu maddeleri̇ de kombi̇ne edi̇ldi̇ği̇nde her yaşta çok güzel sonuçlar alınmaktadır.
********************************************************
Örneğin vücut sıkılaşması ve ışıltılı bir yüz için deri bakımı aşamalıdır. Ama alttaki yağ doku eksiklikleri yerine koymak en önemli basamaktır ve derimizi canlandırır, gençliğe götürür hepimizi…
*Kök hücre,
*PRP,
*SOMON+HA kokteyli;
ve
**Deri altı hacmi yerine koymak…
*Dolgu ya da
*Yağ enjeksiyonu; ile yer değiştiren/ azalan volümü yerine koymak şarttır.
bunların yanında pek çok cihaz kullanmaktayız;
**Altın iğneli radyofrekanslı cihazlar elastik ve kollojen lifleri sıkılaştırırız (Ciltte onarım mekanizmalarını harekete geçirerek Kollojen sentezini sağlar. Ciltte sıkılık artar, parlaklık artar, çatlak, akne ve ameliyat izleri ve kırışıklıklar azalır)
**Çeşitli lazerler (Cild tipine göre deride sıkılaşma ve aynı anda lekeler içinde etkili olabilmekteler)
**HIFU artık hastalar drek bunu isteyerek geliyor, etkisi kanıtlanmış ve pek çok aşamada yardımcı olan bir cihaz ve cerrahi olmayan ciltte gençleşme etkisi oluşturan cihazlardır. Akustik dalgalar cildin kollojen doku esnekliğinde artışa neden olur ki; kan akışında artış ve enzimatik aktivitelerde artma ile yeni kollojen oluşumu artırmaktadır.
bu cihazlar ve diğer enjeksiyonlar kombine edilerek cildde sıkılık sağlanmaktadır.
******************
Bir de güneşe çıkarken yüzümüzü korumamız için neler önerirsiniz?
Cilt lekelenmeleri ile nasıl başa çıkabiliriz?
Lekelerin tamamen kaybolması mümkün mü?
Gelişen teknolojiyle leke tedavileri son yıllarda çeşitlendi ve başarı oranı da buna paralel arttı. Bu konu özel ilgi alanım ve kendim de bu konuda yıllardır emek veriyorum, yaklaşık yirmi yıldır güneş koruyucu kullanıyorum. Lekenin tipine göre ve oluşum süresine bağlı olarak; değişen tedavilerle değişen sürelerde sonuçlar alıyorum. Leke tedavisinde temel prensipler vardır, tedavi esnasında hasta bunlara ne kadar dikkat ederse o kadar başarılı sonuçlar elde edebilir.
Temel olarak güneş koruyucu kullanılmalıdır, leke tedavisine başlayan hasta bunu çok iyi yapıyor olmalıdır. Yaz kış bahar aylarında her zaman korumak gerekir hatta beyaz ışıklı ortamlarda yine ciddi iyi korumak gerekir. Bilindiği gibi evden çıkmadan en erken yarım saat içinde güneş koruyucu sürülmüş olmalı ve güneşe yada ışığa maruz kalmak zorunda isek saat başı sürmek zorundayız. Tabi çok konforlu bir işlem değil. Ama bütün hastalarıma güneş koruyucu üzerine makyaj yapmalarını mineral bazlı fondöten ve pudraları kullanmalarını öneriyorum. Makyaj sanıldığı gibi zararlı değildir, tam tersi mineral bazlı cilde hava aldıran ürünler kullanılmalıdır. Artık teknoloji o kadar geliştiki ürünler gerçekten çok kaliteli ve makyajı temizlemek kolaylaştı. Dışarıda kirli hava egzoz güneşin zararlarına karşı korumak daha önemli hale gelmiş durumda.
Leke tedavisine gelirsek; leke tiplerini (doğumsal, güneşe bağlı olabilir ve derinliğide önemlidir) incelemek ve lekenin tipine geçmişine göre bir yol belirlemek şarttır. Güneş lekeleri yüzeysel ve bir yıl gibi yakın zamanda olmuş ise en kolay tedaviler bunlarda olur ve 3-5 seansda kurtulmak mümkündür. Lekeye göre bu tedaviler yıl içince 10-15 seans sürebilir.
Leke tedavisi; en çok bilinen Lazer ve Peelinglerdir.
Lazer olarak en sık *Fraksiyonel lazerler, varyasyon teknoloji ve isimlerde karşımıza çıkar.
Peeling olarak en çok bilinen *Kimyasal peelingler, *Enzim peelingler *Asidik peelingler
Pigment giderici enjeksiyon uygulamaları *PRP *Mezoterapi
Bu yöntemleri daima hastaya göre kombinlemekte fayda vardır.
*********************
Güneşlenmesem de gündüz saatleri neler yapmalıyım???
Güneşli saatlerde yani sabah saat 10.30 dan sonra öğleden sonra saat 6.00 kadar denizin içinde ya da gölgede kalmayı önermiyorum. Güneş altında yada gölgede her zaman yaz boyunca uyanır uyanmaz güneşlenmediğiniz halde güneş koruyucunuzu saat başı yada 2 saat arayla sürekli yenilemenizi istiyorum.
Güneşe çıkmanız gerekiyor ise mutlaka güneş koruyucu üstüne pudra yada fondöten yada her ikisi ile makyaj yapmanınızı öneririm.
Ayrıca akşam saatleri mutlaka hem yüz ve hem de vücut için nemlendirici kullanmalısınız ama kuru cilde sahip iseniz ekstra nem tutucu serumları kullanmanız şart. Yaz ayları için vücut nemlendiriciler daha çok yağ şeklinde olmakta önemli olan nemli tutmaktır.…..
Tüm vücuda uygulamak gereklidir; özellikle boyun dekolte gibi bölgelere yoğun uygulamak önemlidir.