Konya'nın ev sahipliğinde 54 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katılımıyla 9-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenen İslami Dayanışma Oyunlarında Türkiye 27 branşta yarışmış ve Ülkemize en çok madalya Yüzme, Atletizm ve Halter branşlarından gelmişti.
Dönemin Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı’nın Almanya ziyareti ve sonrasında Gençlik ve Spor Bakanı olan Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Erol Küçükbakırcı’nın İsviçre’de bulunan Uluslararası Bisiklet Birliği’ni ziyaretleri ve yine orada bulunan Velodromu yerinde görüp incelemeleri sonrası ortaya konulan irade ile bugün Dünyanın en modern bisiklet yarış pistine sahip bir Konya şehrimiz var. Cümlenin uzunluğu nasıl bizi yorduysa Velodromun yapımı da uzun sürdü ve yorucu oldu. Süreci iyi bilen biri olarak bu muazzam tesisi ülkemize kazandıranlara şükranlarımı sunuyorum.
Konya’nın ev sahipliğinde 54 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katılımıyla 9-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenen İslami Dayanışma Oyunlarında Türkiye 27 branşta yarışmış ve Ülkemize en çok madalya Yüzme, Atletizm ve Halter branşlarından gelmişti. Dört yılda bir düzenlenen bu oyunların beşincisine Konya güzel ev sahipliği yaptı. Daha önce düzenlenen oyunlarda bisiklet branşı yokken Konya Şehri ile anılan bisiklet branşı bu oyunlara eklendi. Buraya kadar her şey normal. Ama kurgulanan bir şark kurnazlığı ile Üniversite Oyunlarında dahi yer almayan pist yarışmaları da eklendi. Pist yarışmaları için Velodrom denilen kapalı spor tesisine ihtiyaç var. Olimpik standartlardaki Velodromlar büyük salonlar olduğu için çok az ülkede yarışmaları yapılabiliyor. Defalarca Olimpiyat Oyunlarına aday olan ülkemizde de ne yazık ki yoktu taki bu yıl düzenlenen İslami Dayanışma Oyunlarına eklenene kadar. Bu pist yarışmalarının İslami Dayanışma Oyunlarına aday olacak şehirleri zora sokacağını düşünüyorum. Çünkü organizasyonun yapılacağı sonraki ülke ve şehirde pist olma ihtimali çok az. Tesis yok diye pist yarışmalarını oyunlardan çıkarmanız İslami Dayanışma Oyunlarının prestijini de fena bozar.
Şehre yeni tesis kazandıracak diye eklenen pist yarışmaları Türkiye’nin madalya başarı sıralamasını da çok çok olumsuz etkiledi. Çünkü bütün bisiklet yarışmalarından sıfır çektik. Ev sahipliğini yaptığımız yarışmalarda bisiklet sporcularımızın son sıralarda kalması hiç hoş olmadı. Ev sahipliğini yaptığımız bu oyunları önemsemeyen federasyonlarla ilgili Gençlik ve Spor Bakanımızın yaptırımı olacağını düşünüyorum.
Sporun zirvesi Olimpiyat Oyunlarından hemen sonra seçime giden Spor Federasyonları, Olimpiyat Oyunlarındaki başarılarına göre kıymet görürler. İslami Dayanışma Oyunlarında yarışan basit ülke takımlarının çok çok gerisinde kalan başarısız federasyonların yönetimleri ile Olimpiyat Oyunlarına gidilmemesi gerekir.
Bu olumsuz tabloya rağmen muazzam bir tesis yapılmış ve bunun kazananı uzun vadede özellikle Konya Gençliği ve Türk Bisikleti olacaktır. Nasıl ki yüzme havuzları lüksten çıkıp ilçeler ve hatta köyler için bile ihtiyaç olarak yapılıp işletiliyorsa, yakın zamanda onlarca şehirde bu Velodromları göreceğimizden hiç şüphem yok. Bisiklet yaygınlaşıyor, önemseniyor ve büyüyor. Bisiklet sporu da büyümek zorunda.