Sırbistan'da bir yarış düzenlendi. Hem de uluslararası.
Geçtiğimiz hafta bisiklet haberlerinde ve katıldığım etkinliklerde logosuna aşina olduğumuz Salcano markasını sıklıkla gördüm. Dört ayrı etkinliğin içinde katkı sağlayan tek markanın sahiplerinden ve benimde bir dönem birlikte yönetim kurulu üyeliğini paylaştığım Bayram Akgül’ü arayıp bu durumdan dolayı kendilerini tebrik ettim. Ortada bir emek var, katkı var ve birilerinin de bunu yazmasını ve dillendirmesi gerektiğini düşündüm.
Sırbistan’da bir yarış düzenlendi. Hem de uluslararası. Yarışın sponsorunun Salcano olduğunu görüyoruz. Özellikle start/finish alanındaki Salcano bayraklarını orada yarışan Türk sporcuların paylaşımları sayesinde görmekteyiz. Bu paylaşımlar olmasaydı belki de bizlerde görmeyecektik bir Türk markasının yurtdışında ki yarışmalara da sponsor olduğunu.
Ardından büyük bir başarı haberi geçiyor. Konya’dan İsmail Uğurlu hocanın sporcusu katıldığı pist yarışmasında kürsü yapıyor. Yarışma esnasında paylaşılan fotoğrafta sporcunun kullandığı bisiklet yine Salcano. Yunanistan'da düzenlenen "Athens Track Grand Prix 2023 Omnium (Veledrom) Yarışları"nda Junior Men Scratch Race kategorisinde Türk Bisikletinin parlayan yıldızı Ramazan Yılmaz birinci olarak altın madalyanın sahibi olurken bir gururu da sanırım marka sahipleri de yaşamıştır.
Yine hafta sonu Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen Akra Gran Fondo Bisiklet Yarışında sponsorlardan birinin Salcano olduğunu görüyoruz. Tanıtım toplantısında açıklanan ve depremzede çocuklara gönderilecek 700 bisiklet de Salcano.
Birde geçtiğimiz hafta Isparta’dan Prof. Dr. Fatih Kılınç hocamızın sunumunu Yalova’da dinledik. Appa Atletik Power Performance Akademi çalışmalarıyla geliştirmiş olduğu sporcu performans ölçüm programının sunumunda test ettiği Milli Bisiklet Sporcuların altında yine ve sadece Salcano marka bisikletler vardı. Bir marka adına gurur duyulacak bir fotoğraf daha.
Bisiklet yarışmalarda en çok ihtiyaç duyulan malzemeler, sırt numarası, plakalar, yönlendirme tabelaları, güneşten veya yağmurdan korunmak için büyük şemsiyeler, start/finish takı, seyirci bariyerleri, ödül kürsüsü vb. malzemeleri taşıyan, en doru biçimde yerleştiren, düzelten, düzenleyen ve her yarışta görmeye alıştığımız Salcano firmasının sorumlularından Recep Şahin’inde katkıları çok fazla. Kendisi o denli profesyonelleşti ki neyin nerede durması gerektiğini, ölçülerini, düzenini sanırım Türkiye’de kendisinden daha iyi bilen yoktur. Sakim ve çalışkan yapısıyla herkesle iyi anlaşır. Onun da emeklerine sağlık.
Salcano şu anda Türkiye’nin en bilinen bisiklet sporu markası. Görülüyor ki yurt dışında da büyümeye devam ediyor. Aslında çoğu insan Salcano’yu yabancı bir marka zanneder. Ama bu ismin gelişimi Makedonya göçmeni olan Salih Akgül’ün bisiklet sektörüne girmesiyle başlıyor. Sanayide herkesin Salko Usta diye hitap ettiği bu isim zamanla Salcano’ya dönüşüyor. Şimdilerde Avrupa’nın en büyük üretim merkezini açmaya hazırlanıyorlar. Görülen o ki onlar büyüdükçe Türk bisiklet sporu da büyümeye devam edecek. İyi ki varsınız.