"Çocuklar Duymasın" adlı diziyi herkes bilir.
“Çocuklar Duymasın” adlı diziyi herkes bilir. Dizide, TEOG sınavına hazırlanan çocuklar ile ilgili bir bölüm izlemiştim ve çok gülmüştüm. TEOG birincisinin velisi, TEOG sınavına hazırlanan velileri ziyaret eder ve çocuğun odasındaki çalışma masasının yerinden odanın boyasına kadar değişiklik yapar. Dizi bu ya TEOG’da full çekeceğiz” diyerek evrene mesaj gönderip, esprili bir yaklaşımla bizleri gülümsetmişti.
Dizi bir yana...
TEOG çocuklarına çok üzülüyorum. Hatta biri de bende var.
Henüz 13 yaşında kızım. Gelişim çağındaki çocuklarımızın hem okullu olmayı başarması hem de TEOG sınavına hazırlanması gerçekten korkunç.
Öyle ki, “İyi bir lisenin anahtarı iyi bir üniversiteyi açıyor” algısı kanımıza kadar işlemiş durumda.
Hiçbir sosyal aktiviteleri olmadan, geç saatlere kadar çalışmaları hem psikolojik hem de fiziki olarak yıpratıcı bir dönem geçirmeleri gelişim çağındaki çocuklarımızdan pek çok şey alıp götürüyor.
Hele hele evde olağanüstü hal ilan edip, misafir kabul etmeyen seyahat engeli veya doğum günü aktivitelerine katılmama şartları koyan veliler çocuğun daha fazla sınav psikolojisine girmesine neden olacaktır.
Uzmanlara göre, sınav stresinin olumlu yanlarından da bahsedilir. Belirli düzeydeki stresin öğrencinin çalışmaya teşvik edici olduğunu, ancak fazla stresin ise öğrenme+anlama kavramlarından uzaklaşarak olumsuz olarak etkilendiğini ve de daha fazla strese neden olduğunu belirtirler.
Fazla stres ise kalıcı hasarlara kadar yol açabiliyor.
Konu iyi bir lise olunca, belki de, uygulanan sistem biz velileri böyle davranmaya itiyor.
Kim bilir...
Her milli eğitim bakanımızın daha iyi bir sistem ile çocuklarımızın iyi bir eğitim alma çabası elbette taktir edilecek bu durum. Ancak, okullarımız açılmış ve çocuklarımız TEOG sınavına hazırlanmaya başlamışken, sistem değişikliğini sınava 2 ay kala açıklanması gerçekten hem maddi hem de manevi açıdan zor.
Şimdi ne olacak?
Farklı özelliklere sahip; üst Anadolu liseleri, fen liseleri ve yabancı liseler kendi özelliklerine uygun sınava tabii tutarak öğrencilerini alacaklar. Diğerleri ise adrese dayalı sistem ile not ortalaması baz alınarak yerleşecek.
Bekleyip, Bakanlar Kurulu Kararını göreceğiz.
Çocuklarımız için en hayırlısı olsun efendim.