Olimpiyatlar, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları ve kulüpler bazında yapılan şampiyonalardan gelen haberler toplumun ilgisini çekmiyor.

Sporumuzdaki son duruma şöyle bir göz gezdirirsek, yansıyan fotoğrafta gördüklerimiz açısından pek de özellikli, etkileyici bir fotoğraf yansımasıyla karşılaşamayız..

Son yıllara, zaman zaman, farklı branşlardan gelen, cılız da olsa başarı haberleri pek tatminkar değil, bu başarılar ise toplumu yeterince mutlu etmiyor..

Olimpiyatlar, Avrupa ve Dünya Şampiyonaları ve kulüpler bazında yapılan şampiyonalardan gelen haberler toplumun ilgisini çekmiyor.

Bir çok kez yazdık. Yazmaya da devam etmeye kararlıyız. Gerek kitle sporları, gerek takım sporları ve gerekse kişinin başarısına endeksli bireysel sporlar konusunda yapılanlar belki önemli şeyler ama toplumumuzun gözdesi futbol konusundaki kadar doyuma ulaşamadı, varılan sonuçlar sporseverlerimizi pek mutlu etmiyor.

Ülkemizde spor denilince ilk akla gelen futbol; gerek yarattığı heyecanı, gerekse bir temaşa sporu olarak verdiği zevki hiç bir yerde bulamayan doyumsuz bir topluma dönüştürdü bizleri. Yediden yetmişe bir çoğumuzun vazgeçilmezi oldu.

Bu arada çok yükse rakamlarla telaffuz edilen bütçelerinin oluşturduğu ortamda ellerini ovuşturarak fırsat kollayanların olduğu bir dünyada yaratılan heyecanın dayanılmaz hafifliğine kapılmadan edemezsiniz.

Bir heyecan kasırgasıdır bu yaşanılan ortam, bu durum, futbol fanatizminin tam olarak esiri olmamıza yol açmağa başladı çoktan.

Futbol, basketbol, voleyboldaki yabancı sporcu sayılarının hızla artmasına bağlı olarak bu furyadan “ben ne katkı sağlayabilirim” düşüncesiyle aportta bekleyen rant oburları, fanatiklerinin yarattığı hareketli ortamın yanı sıra, sayısal olarak oldukça artan bu karşılaşmaların yarattığı hareketli ortam sporumuzun nerelere geldiğini göstermektedir..

Futbol, basketbol ve voleyboldaki yabancı sayılarının bu hızlı artışının yanı sıra diğer amatör branşlarda da devşirme sporcular giderek çoğalmaya başladı. Bunların yaratacağı heyecan sporseverlerimizi pek cezbetmese de, başarıları, bizim sporcular olarak sıralamadaki yerini alıyor. Heyecan yaratmasa da dünyada var olabilme savaşımızda bize katkı sağlayabiliyor.

Son yıllarda, hem takım sporlarında artmaya başlayan devşirme sporcuların bize ne katkı sağladıkları ve gelecekte sağlayacakları konusunda pek yerleşik bir fikre sahip değilim ama, bireysel ve takım sporları ve bazı amatör spor dallarında Avrupa arenasında varlığımızı göstermemiz anlamında kat sağladığını söyleyebiliriz. Bu durum yetiştirmemiz gereken yerli sporcularımızı ne kadar etkiler onu zaman gösterecek ama, geçmişte bazı örneklerin bu konuda oldukça fazla katkı sağladıklarını da göz ardı edemeyiz.

Olmazsa olmaz sporlarımızdan futbolda yabancı sayısı neredeyse serbest bırakılmışken, diğer takım ve bireysel spor dallarımızda artan devşirme sporcu sayımızı yadırgamamak gerekir.

Futbolda, neredeyse serbest bırakılma aşamasındaki yabancı sayısının yetiştirilecek yerli futbolcu sayısını engelleyeceği konusunda yoğun endişeler olsa da, yabancı sayısındaki bu artışın, futbol pazarımızda oldukça hareketli bir ortam yaratmıştır. Bir dönem oldukça yüksek paralarla telaffuz edilen yerli futbolcu transfer pazarımızdaki bu yüksek rantın kontrol edilebilmesine katkı sağlasa da, bu serbestliğin kaliteli yabancı futbolcu sayısının azalmasına neden olduğunu söylersek fazlaca abartmış olmayız..

Bazı takımlarımızda yabancı sayısındaki fazlalık yerli futbolcuların takımda yer bulamadığı sonucunu doğurmaktadır.

Bu konuda biraz vurdumduymaz davrandığımız da göremez olduk. Liglerimizdeki yabancı futbolcuların, yerlilerin önünü kapaması sorununun, Milli Takımlar Sorumlumuzun bulduğu yeni bir yöntem olan gurbetçi futbolcularla takviyeli çözüm planı bu konudaki endişeleri biraz olsun ortadan kaldırmışa benziyor..

Sporumuzun vazgeçilmezlerinden futboldaki son durum analizi, nerede olduğumuzu biraz olsun gözler önüne serebiliyor.

Sporumuzda, özellikle futbolumuzdaki son durum manzaraları bu.

Diğer spor dallarımızdan basketbol ve voleyboldaki durumumuzun analizine diğer spor yazılarımızda devam edeceğiz. Şimdilik yerimiz tükendi.