Rektör Karakoç'u dinlerken aktardığı çalışmaların geniş kitlelere faydada ulaşması ve çoğunun bir milat olmasıyla birlikte anlatım coşkusu görülmeye değerdi.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ile 2022-2023 dilimini dolduran çalışmaları uzun uzun konuştuk.
Rektör Karakoç’u dinlerken aktardığı çalışmaların geniş kitlelere faydada ulaşması ve çoğunun bir milat olmasıyla birlikte anlatım coşkusu görülmeye değerdi. Her hizmeti gururla ve mutlulukla tüm hücrelerine kadar hissederek anlatıyordu…
Evet Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç üniversitenin dolu dolu bir yılını anlatırken önceliğimiz elbette ki sağlık, eğitim ve turizm başlıklarıydı. Bilindiği üzere D.Ü Doğu ve Güneydoğu ile birlikte komşu ülkelerinde en çok tercih ettiği sağlık lokomotifi. Bu misyonu hakkıyla yerine getirmek için yenilenmek-güncellenmek gerekiyor elbette. Tam da bu noktada aktaracağım müjdeler var çünkü üniversite son bir yılda sağlık yatırımlarını ciddi anlamda arttırdı.
Üniversite Hastanesi’nde genel yoğun bakım üniteleri yenilendi ve hizmete açıldı. 36 yataklı yoğun bakım ünitesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK Başkanı Erol Özvar’a ve Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’ya yönelik teşekkürlerini bir kez daha yineleyen Rektör Karakoç, yoğun bakım ünitesinin açılmasıyla farklı branşlarda öğretim görevlisi ve asistan kadrolarının genişleyeceğini bu genişlemenin zincirleme bir şekilde üniversitenin gelişimini destekleyeceğini belirtti. Bu yönde bir diğer önemli yenilikler bütünü de Diş Hekimliği Fakültesi’nde hayata geçirildi. Rektör Karakoç fakültedeki yenilikleri anlatırken derin bir nefes aldım çünkü zikredilenler hizmette üst düzeye ulaşmakla birlikte önemli bir “sosyal sorumluluk bilincini” de aktarıyordu. Evet D.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye’nin ilk nöbetçi diş fakültesi ünvânına sahip. Hafta içi 17:00-21:00 hafta sonu 13:00-21:00 saatleri arasında acil hizmet veren diş kliniği ihtiyaç halinde önümüzdeki süreçte bu saatleri güncelleyecek. Ve Diş Hekimliği Fakültesi bilhassa engelli hastaların sağlık sorunlarını tedavi etmek amacıyla “tam teşekküllü ameliyathane” yatırımıyla önemli bir sosyal duyarlılığa imza attı. Bu ameliyathanede gerektiğinde yatışı yapılan engelli hastaların genel anestezi altında tüm ağız diş tedavisi yapılıyor.10 yataklı bu ameliyathane ve servis ciddi bir açığı da kapatmış oldu.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat Depremleri sonrasında da özel gereksinimli vatandaşlara yönelik psikolojik destek çalışmaları başlatılmış üniversite dahilinde. Depremlerden söz etmişken Dicle Üniversitesi Arama Kurtarma Ekiplerini ve aylardır canla başla çaba sarf eden hocaları da unutmamak gerekiyor elbette. İlk günden itibaren deprem şehirlerine koşan ve yardımsa yardım, tedaviyse tedavi, yemekse yemek diyerek akademik kimliğiyle birlikte vicdanını ortaya koyan başta Rektör Karakoç olmak üzere Prof. Dr. Velat Şen’e, Prof. Dr. Abdullah Atlı’ya, Gazi Yaşargil Araştırma Hastanesi Hekimi Doç. Dr. Muhammet Asena ve diğer tüm isimlere buradan bir kez daha “iyi ki varsınız” diyorum… Depremin ardından yapılan önemli bir hamle de “Uygulamadaki Hatalar ve Ne Yapmalı Çalıştayı” oldu. Deprem ülkesi olarak bu yönde çok daha bilinçlenmemiz gerekiyor.
Bilinçlenmeden söz açılmışken üniversitenin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı protokol gereği otobüs, minibüs ve taksi şoförlerine yönelik verdiği; “iletişim, beden dili, öfke kontrolü ve kriz yönetimi” eğitimleri bence her şehirde 365 gün kesintisiz devam etmeli. Şehrin ve bölgenin menfaatine yönelik bir diğer protokolde Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ile imzalanmış. Protokol bölgenin hayvansal üretimi ve potansiyelini üst seviyeye taşımayı hedeflerken kurum ve üniversite arasında gerekli analizlerin yapılması konusunda da mutabık kalınmış.
D.Ü.’ni bir konuda daha takdir etmek gerekir. Üniversite şu an buraya sığdıramayacağım çalışmalar ile tarihi koruyan ve değer katan; araştırmalara, gün yüzüne çıkarma çalışmalarına, panel-konferans-çalıştay buluşmalarına, turizme katkı sağlamaya, gelecek nesillere aktarılmak üzere yazılı ve görsel eserlere bünyesinde can vermeye ve gastronomi keşiflerine başarıyla ev sahipliği etmekte.
Rektör Karakoç üniversitenin hizmet ve çalışma başlıklarını aktarırken özellikle ve özenle üzerinde durduğu nokta öğrencilerdi elbette. Sık sık gençlerle buluşan ve kampüs içerisinde her an karşılaşabileceğiniz Rektör Karakoç bazen rotasını kampüs dışındaki lise öğrencilerine de çeviriyor. Liselilerle gerçekleştirdiği buluşmalarda öğrencilerin karşısına kendi şehirlerinden çıkmış azim ve başarı hikayesiyle çıkması gençlere şu mesajı veriyor; “şu an oturduğunuz sıralar, gezdiğiniz sokaklar, yaşadığınız zorluklar vaktiyle benim hayatımda da vardı fakat ben pes etmeyi değil mücadele ederek başarmayı tercih ettim o halde şimdi sıra sizde…”
Verilen bu mesaj lise öğrencilerinin üniversite hedefleri oluşturmasında da değerli bir ilham niteliğinde.
Uzun sohbetimiz esnasında Rektör Karakoç’tan elde ettiğim izlenim; samimiyetle iletişime geçerek gençleri anlamak, kendini ve misyonunu onlara doğru aktarmak, ortak kazanımlar doğrultusunda buluşmak… Evet bence hedefi tam da bu…
Gençleri anlama ve taleplerini karşılamaya yönelik çabasıyla birlikte dünya teknoloji-akademik standartlarını da onlara sunmak adına daha neler yapılabilir kaygısı, Rektör Karakoç ve akademik-idari-hizmet kadrolarının başarılı olmasını sağlamış. Misal son olarak Kuzey Makedonya‘da bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi ile imzalanan iş birliği ve Erasmus Protokolü önemli sanatsal, sportif, kültürel, akademik başlıkları kapsıyor.
Bir diğer önemli hamle de, Dicle Üniversitesi’nin Erasmus Programı kapsamında 2022 yılında hibeye hak kazandığı “Yüksek Öğretim Arkeoloji Hareketlilik Konsorsiyumu Akreditasyonu” konsorsiyumu çerçevesinde D.Ü.’nin ev sahipliğinde ortak üniversitelerin ve kuruluşların katılımı ile imzalandı. Bu imza Doğu ve Güneydoğu’nun tarihi miraslarıyla birlikte bölge akademisyenlerine ve öğrencilerine de uluslararası bir kapıyı aralamış oldu.
D.Ü. Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve konunun muhatabı kadrosu bir diğer uluslararası akademik iş birliğini hamlesini de Lübnan’daki Universíte Saint Joseph de Beyrouth’u ziyaret ederek gerçekleştirmiştir. Karşılıklı iş birliği buradan da değerli sonuçlar verecek gibi görünüyor…
Özetle; Dicle Üniversitesi Diyarbakır’la birlikte merkezine eğitimi, öğretimi ve hizmeti alarak sosyal, kültürel, sportif, tarihi, sosyal sorumluluk faaliyetleri ve bölgenin kalkınması adına önemli başlıkların altını birer birer doldurmaya devam ediyor…