Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Hayat Tabloları, 2014-2016" istatistiklerini açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Hayat Tabloları, 2014-2016" istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de beklenen yaşam süresi 78 yıl olarak hesaplandı.
Bu süre, erkeklerde 75,3, kadınlarda 80,7 yıl olarak belirlendi.
Biz kadınlar erkeklere oranla 5,4 yıl yaşam süresiyle fark atmış olduk.
Türkiye'de 30 yaşındaki bir kişi için ortalama 49,6 yıl olan kalan yaşam süresi, erkeklerde 47,1 yıl, kadınlarda ise 52,1 yıldır.
Ülke genelinde 50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 30,5 yıl, 65 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi ise ortalama 17,8 yıldır.
Kaliteli ve sağlıklı yaşamak insanların sadece fiziki sağlığı için değil, ekonomi, finansal ve ruh sağlığı içinde son derece önemli.
OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) verilerine göre ekonomi olarak kalkınmış ülkelerde yaşam süreleri şaşırtıcı bir şekilde farklı çıkmış.
OECD’ye 34 üye ülkenin istatistik verileri ekonomik, demografik, sağlık kaynakları, sağlık hizmeti kullanımı, algılanan sağlık statüsü ve kentleşme başlıkları altında toplanmış.
Hani bu ölçüm özellikle gelişmiş ülkelerin sağlıklı beslenme ve sağlık hizmetlerine erişim olanaklarıyla orantılı olduğundan sonuçların farklı şaşırtıcı ancak bu araştırmada özellikle insanların ruh sağlığı dikkate alındığı zaman yani, ruh sağlığına bağlı olarak intihar oranların gelişmiş ülkelerde yüksek çıkması ülkelerde farklılıklar yaratabiliyor.
Dünyada yaşam sürelerin en uzun olan ülkelere bakarsak;
Hong Kong 84 yıl, Japonya 83.6 yıl, İspanya 83.1 yıl, İsviçre 82.8 yıl, İtalya'da ise ortalama yaşam süresi 82.7 yıl.
Sizce, uzun yaşamın sırrı nedir?
Araştırdım ve çıkan sonuçlara bakalım;
Sağlık hizmetlerindeki yüksek standartlar ile iyi beslenmenin özellikle Akdeniz diyeti ile sebze ve balık tüketiminin yoğunluğu ile zeytin ve fındık yağının kullanılması en büyük sır olarak ilk gözüme çarpan nedenler arasında.
Ayrıca, ülke huzuru ve insanlar arasındaki zenginlik, fakirlik arasındaki uçurumun olmaması yani zenginlerin milli gelirden aldığı pay ile yoksulların aldığı payın dengeli olması.
Son olarak;
Dünyanın en uzun ülkelerinden bahsetmişken, dünyanın en kısa yaşam süresine sahip ülkelerine bakacak olursak;
Baltık ülkeleri yani, Litvanya 74,1 ile ilk sırada yer alırken Letonya'da 74,3, Estonya'da 77,5 yıl olarak gerçekleşiyor.
Bana göre; uzun ömre sahip olmanın sırrı, (Ülke huzurunu başta tutarak) insanın çalışma yaşamındaki koşullar ile aile yaşamındaki huzurdur.