Parfüm, latince, kokulu duman anlamına gelen "perfumum" kelimesinden geliyor. Tarihi ise oldukça eski.

PARFÜMÜN TARİHİ

Günümüzden yaklaşık 5000 yıl önce, Mısırlılar güneş tanrıları Râ için güneşin doğuşundan batışına dek kokulu otlar yakarlardı. Ölülerini ise kokulu yağlar kullanarak mumyalar, mezarlarına parfüm şişeleri ve kokulu kremler koyarlardı. Nitekim, yapılan kazılarda Mısır Firavunu Tutankhamon’un mezarından parfüm şişeleri ve krem vazoları çıkarıldı. Mısırlılar günlük hayatlarında ise kokulu yağlar ve pomatlar kullanırdı. Bunlar içinde en çok tercih ettikleri “kyphi” adını verdikleri kokulu bir yağdı. Kyphi, bal, şarap, pirinç, mersin çiçeği, safran, katırtırnağı ve ardıç özlerinden oluşan bir karışımdı. Nefertiti yasemin banyosu yapar, banyodan sonra vücuduna sandal ağacı, amber ve ender rastlanan çiçek özleri sürerdi.

Çağdaş niteliklere sahip ve bilinen ilk parfüm 14. yüzyılda, 1370 yılında yapıldı ve güzelliğiyle ünlü Macar kraliçesine atfedildi. Esans ve biberiye yağı ile alkol karışımından elde edilmiş, lavanta yağı ile zenginleştirilmiş bu karışıma özel bir isim verilmesi de unutulmamıştı: “Macar Suyu”.

16. yüzyılda cam sanatının ilerlemesiyle birlikte parfümün gelişme süreci de hızlandı. O yıllarda parfümün en çok üretilip tüketildiği ülke Fransa idi. Fakat parfümün vücuda sürülmesinin hastalıklara neden olacağı düşünülür, parfüm sadece pis kokuları maskelemek için kullanılırdı. Bu nedenle giysiler, eldivenler, mendiller, hatta mücevherler bile parfümlenirdi.

17. ve 18. yüzyıllarda, parfüm endüstrisi oldukça gelişti. Özellikle Fransa'nın Grasse bölgesi parfüm endüstrisinin kalbi, merkezi haline geldi.

20. yüzyılda parfümler muhteşem şişeleriyle birer sanat eseri halini aldı. Parfümler vücut kokularını bastırmak için değil, kişiliklerin altını çizmek için kullanılmaya başlandı ve çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.

Nasıl Yapılır?

Parfümün en sık kullanılan hammaddesi gül ve yağıdır. Güller sabahın erken vakitlerinde toplanır. Toplanan güller, işlenerek gülün kokusunu taşıyan yağlar elde edilir. Bir kiloluk yağ için yaklaşık 2 milyon güle ihtiyaç duyulmaktadır. Elde edilen bu yağ, çeşitli işlemlerden geçirilerek çeşitli kimyasal maddeler ilave edilerek türlü esanslar elde edilir. Esans konsantre halinden faydalanılarak çoğaltılır. Kokular farklı oranlardaki alkol miktarlarıyla birleştirildikten sonra şişeleme aşamasına geçilir. Genel olarak 15ml’lik boydaki şişelere kadar olan parfümler gerçek esanslardır ve pahalıdır. Parfüm şişeleri de özel olarak üretimi yapılan malzemelerdir. Birçok ünlü marka kristal şişeler üretmektedir. Sonrasında çoğaltılan bu esanslar parfüm ismini alarak cam şişelerde kullanıma hazır olarak piyasaya sürülür. Parfümün gözle görülür bir zararı olduğu söylenemese de bazı alerjen kişilerde parfümler ters tepki vermekle beraaber reaksiyonlara sebep olabilir.

İşte günlük hayatın en çok kullanılan kozmetik ürünü parfümün üretimi bu şekilde gerçekleşir.

Evde Parfüm Yapımı

Çok eski zamanlardan beri kokusu bariz olan tüm meyveler, baharatlar ve otlar parfüm yapımında kullanılmıştır. Parfüm nasıl yapılır? Sorusuna cevap bulmadan önce kendinize uygun kokuları bulmanızda fayda vardır. Bu aşamada burcunuz ve tarzınız dâhil sevdiğiniz renkleri de göz önüne almanız gerekmektedir. Ayrıca bilinmelidir ki parfümünüzü kendiniz hazırlasanız ve kalıcılığını en üst seviyede tutsanız dahi, parfümler asla ter kokusunu gidermez ve terlemeye karşı koyamaz. Sadece parfümü doğru yerlere sürmeniz gerekecektir.

Parfüm hazırlanırken öncelikle, bazı alt ve üst notalarının bulunduğu da bilinmelidir. Parfüm yapımında kullanılan malzemeler içinde yukarıda da bahsettiğim gibi en çok tercih edilen koku gül kokusudur. Yalnız küçük bir şişe koku için birkaç gram gül esansı yeterli olacaktır. Eğer gül kokusu sevmiyorsanız, daha farklı esansları değerlendirebilirsiniz.

Evde kendi imkânlarınızla hazırlayacağınız kokunuz içerisinde kimyasal bulundurmadan da güzel kokular elde edebilirsiniz. Farklı bir parfüm için hazırlamanız gereken malzemeler; saf su, misk, çam kozalağı, limon, elma, nilüferdir. Bu malzemeler isteğe ve uyuma göre değiştirilebildiği gibi, direkt olarak bir parfüm de oluşturulabilir. Doğal malzemelerin yanında, hazırlayacağınız parfümün içerisine çok az saf alkol de eklemeniz gerekmektedir. İlk olarak tercih ettiğiniz çiçekleri küçük küçük doğramanız ve suyunu kesinlikle harcamamanız gerekir. Çıkan suyu ile birlikte bir kabın içerisine aldığınız kıyılmış çiçeklerin iyice ezilmesini ve sıvılaşmasını bekleyin. Eğer çam kozalağı kullanacaksanız, aynı işlemi çam kozalağının sıvılaşması içinde uygulamalısınız. Daha sonra beklemeye bıraktığınız çiçeklerin sıvılarını çam kozalağının içerisine koyun. Alkolünü ve suyunu da eklediğiniz karışımı sıcak bir ortamda saklayınız. Ağzının kapalı olduğuna da emin olunuz. Yaklaşık olarak 6 hafta kadar beklettiğiniz parfümünüzü sakladığınız yerden çıkarmadan dinlendirmeniz kalıcılık anlamında önemlidir. Son olarak çıkardığınız parfümü şık bir şişeye koyabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kalıcı Parfüm Nasıl Yapılır?

Kalıcı parfüm yapımı için önemli olan kişinin kendine uygun tonları bulabilmesidir. Kokunun içeriği her zaman her insana göre değişebilir. Parfümlerin kişiye uymasının belli başlı kriterleri vardır. Örneğin, bazı kadınların teninin kendi kokusu baharatlı kokulara uygunken, bazı kadınların ten kokuları şekerli kokulara uygundur. Saç renklerinden, kullanılan kıyafetlere ve tarzlara kadar her türlü detaylar bir kişinin kendi kokusunu bulabilmesi için önemli kriterlerdir. Parfümlerin kalıcılığını artırmak için su miktarının daha az, koku verecek tonların daha yoğun olması gerekmektedir. Bu ayarlamaları bilinçli kişiler yardımı ile yapabilirsiniz.