Evlerimize ne yazık ki birçok ürünle, bizlere ve sevdiklerimize zarar veren kimyasalları almış oluyoruz. Bu kimyasallar sadece temizlik malzemelerinde de değil gıdalarda ve hatta, vücut güzellik bakım ürünlerinde de oluyor.
Pek çok güzellik ürünü, kimyasal bileşenler barındırdığı için sağlıklı değildir. Çok hassas bir cilde sahipseniz, bazı güzellik ürünleri cildinizin tahriş olmasına, iltihaplanmasına veya kızarmasına neden olabilir.
Saç deriniz de en az yüzünüz kadar hassastır. Her gün bol miktarda zararlı maddeye maruz kaldığı için şampuan konusunda dikkatli olmanız gerekir.
“Organik” şampuanlar hakkında bilmeniz gerekenler
Öncelikle şampuanın ne işe yaradığını unutmamakta fayda var: Saçı temizlemek, kepeği ve yağı yok etmek. Diğer amacının saçınızın ve kafa derinizin doğal özelliklerini güçlendirmek olduğunu da söyleyebiliriz.
Ancak bu amacını her zaman yerine getirdiğini söyleyemeyiz. Bunun nedeni ise şampuanların üretiminde kullanılan kimyasal bileşenlerdir.
Kepek önleyici şampuanınızı kullanmayı bıraktıktan sonra kepeğin hızlı bir şekilde geri döndüğünü fark ettiniz mi? Saç kreminiz bittikten sonra saçınız hemen eski görünümüne dönmüş de olabilir. Uzmanlara göre, bunun nedeni bu ürünlerin üretiminde kullanılan malzemelerdir.
Bu ürünlerin içine konan bileşenler, sorunun kökenine inmezler sadece sorunu bir süre gizlerler. Saçınızın her zaman sağlıklı görünmesini istiyorsanız, kendinize özel hijyen ürünlerinizi hazırlamak (doğal şampuan gibi) oldukça iyi bir fikirdir.
Doğal malzemeler kullanarak, ne saçınıza, ne de cildinize zarar vermeyen organik ürünler hazırlayabilirsiniz. Üstelik böylece kimyasal malzemeleri kullanmadığınız için çevreyeyi korumaya da katkıda bulunmuş olursunuz.
Saç yıkamayla ilgili bazı öneriler
· Saçınızı iki günde bir yıkayın.
· Fazla şampuan kullanmayın. Avcunuza bir miktar alıp onu saçınıza yaymanız yeterlidir.
· Şampuanı uygularken saç derinize hafifçe masaj yapabilirsiniz.
· Aşırı sıcak su kullanmayın ve saçlarınızı soğuk suyla durulayın.
Ev yapımı doğal şampuan tarifleri
Aşağıda bahsedeceğim ev yapımı doğal şampuan tarifleri saçınıza çok iyi gelecek. Onları kullandıkça saçınızın yavaş yavaş sağlıklı bir görünüm kazandığını göreceksiniz. İlk birkaç günde bolca kaşıntı hissedebilir, saçlarınızda kepek olduğunu görebilirsiniz. Endişelenmeyin. Bunların hepsi saç derinizin “normale dönüş” sürecinin bir parçasıdır. Bu süreç 15 günden fazla sürerse bir dermatoloğa görünün ancak böyle bir durumun gerçekleşeceğini sanmıyorum.
Portakal ve sabun şampuanı
Yarım litre sabun infüzyonu, iki yemek kaşığı portakal suyu ve iki yumurta sarısına ihtiyacınız olacak. Yumurta sarılarını çırpın ve diğer iki malzemeyi ekleyin. Karışımı buzdolabında bir kavanozda saklayın. Bu karışımı saçlarınızı yıkarken kullanın. Böylece saçlarınız ipeksi bir görünüm kazanacak.
Sandal ağacı şampuanı
25 gram kuru papatya çiçeği, 25 gram doğranmış saponaria (çöğen, tespih ağacı veya tespih çalısı olarak da bilinir) kökü, 250 ml sıcak su ve 2 damla organik sandal ağacı yağı kullanın. Çiçekleri ve kökü bir kaba yerleştirin ve üzerine sıcak suyu boşaltın. Bunu karıştırın ve bir gece bekletin. Ertesi gün içine sandal ağacı yağını ekleyin.
Lavanta şampuanı
Sarı saçları olanlar için ideal bir doğal şampuan tarifidir. İki limonun suyuna, iki çorba kaşığı lavanta suyuna ve iki adet yumurtaya ihtiyacınız olacak. Tüm malzemeleri karıştırın ve yumuşak bir masaj ile saçınıza uygulayın. Durulayın ve tekrarlayın. 15 dakika bekletin. Ardından saçlarınızı iyice durulayın sonra da saç kremi kullanın.
Gül suyu şampuanı
Saçları koyu tonlarda olanlar için daha uygun bir tariftir. İki çorba kaşığı sirke, iki çorba kaşığı gül suyu ve iki adet yumurta kullanın.
Hepsini birlikte karıştırın ve masajla saç derinize uygulayın. Durulayın ve tekrarlayın. 15 dakika bekletin. Ardından saçlarınızı iyice durulayın ve her zamanki gibi saç kremi kullanın. Hatta daha iyi sonuç almak için ev yapımı bir saç kremi kullanmanızı tavsiye ederiz.
Isırgan otu ve biberiye şampuanı
Saçlarınız dökülüyorsa ve uçları kırılgansa bu doğal şampuan tarifini denemenizi öneririz. Bir paslanmaz çelik tavaya iki tutam saponaria ve bir buçuk bardak su ekleyin. Kaynatın ve ateşte 10 dakika bekletin. Üzerini kapatın ve soğumasını bekleyin. Sıvıyı süzün ve kapalı bir şişeye yerleştirin. Ardından yarım çorba kaşığı taze biberiye ve bir tutam ısırgan otuyla bir fincan kaynar suda demleyin. Sertleşmesi için yarım saat bekletin, karıştırın ve saponaria içeren şişenin içine boşaltın. İyice karıştırın. Saçınızı durularken kullanın. Şampuan olarak da kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi ve yumurta şampuanı
Kuru saçlar için uygun bir tariftir. Tarifin ilk bölümü saponaria içeren yukarıdaki tarifle aynıdır. Ardından iki çorba kaşığı Hindistan cevizini benmari usulü eritin. Yumurta sarısı ve 3 damla konyakla birlikte karışıma ekleyin. Sürekli karıştırın. Soğuması için bekletin ve nemlendirdikten sonra saçınıza uygulayın. Beş dakika da saçınızda bekletin. Sonrasında bolca ılık suyla durulayın.
Bitkisel şampuan
Kuru veya hasarlı saçlar için ideal bir doğal şampuan tarifidir. 15 gram rezene kökü, 15 gram mürver veya yoncayı bir fincan suda 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından bunu süzün ve rendelenmiş, yarım fincan doğal sabun ekleyin. Soğuması için bekletin ve kapalı bir kapta saklayın. Bu karışımı şampuan olarak kullanabilirsiniz.
Papaya ve aloe vera şampuanı
Bir adet büyük papayayı soyun ve dilimler halinde kesin. Sonra blende’da karıştırın. Bir çorba kaşığı aloe vera jeli, yarın fincan bebek şampuanı, yarım çorba kaşığı zeytinyağı ve bir çorba kaşığı limon suyu ekleyin. İki günde bir normal şampuanı kullandığınız şekilde kullanın.