Birçok ergen cildi ile sorunu olan tek kişinin kendisi olduğunu zanneder. Ancak gerçekte ergenlerde cilt problemlerine oldukça sık rastlanır. En sık rastlanan akne problemi ise farklı şiddette olmak üzere ergenlerin yaklaşık yüzde 70'ini etkiler.
Bir dermatolog olarak ben de bu hassas dönemde cilt problemlerinin ne kadar moral bozucu olduğunun farkındayım; ancak unutmamalıyız ki, bu sorunların birçok çözümü var.
Ergenlikle birlikte vücutta hormon salgılayan bezler çalışmaya başlar, bu da vücuttaki diğer değişikliklerle birlikte cilt reaksiyonlarını başlatır. Bazı ergenlerde arada sırada bir sivilce veya kızarıklık olur, bazılarında ise beyaz ve siyah noktalar, iltihaplı sivilcelerle kronik bir hal alır: Biz buna akne diyoruz.
Akne yüzde genellikle yağ bezlerinin fazla olduğu alın ve burun kenarlarındaki T bölgesinde, vücutta ise göğüs ortasında, sırtta orta, hatta omuzlarda yerleşir.
Akne neden olur?
Birçok sebebin başında hormon salgısının henüz dengeli bir seviyeye ulaşmaması gelir. Kızlarda adet dönemi öncesinde aknede şiddetlenme olur. Bazı ergenlerde ise cilt hücrelerinin salgılanan hormonlara aşırı duyarlılık göstermesi akneyi tetikler. Kalıtım, stres ve beslenme daha az ölçüde akne nedenleri arasında kendini gösterir.
Akneyi nasıl tedavi ederiz?
Genellikle dıştan sürülen krem, jel, losyon şeklindeki ilaçlar yeterlidir. Bu ürünleri dönüşümlü kullanmak en iyi sonucu verir. Bu sonuca ulaşmak için 2-3 ay ilaçları kullanmak gerekir.
Eğer akne düzelmiyor veya kötüleşiyorsa o zaman ağızdan alınan, antibiyotik içeren ilaç tedavilerine geçeriz. Bazen kızlarda adet düzensizliği çok ciddi boyutta ise düzenleyici hormonal haplar da akne sorununu gidermekte kullanılır.
Daha seyrek olmakla birlikte tüm bu seçeneklerin yeterli olmadığı veya iz bırakma riskinin çok fazla olduğu durumda ise kullandığımız özel akne ilacı tedavisine geçiyoruz.
Akne tedavisinin püf noktaları :
* Doktor - hasta işbirliği: hastamız aknenin nedenini doğru bilmelidir: Yiyecekler tek başına neden değildir, karaciğer bozukluğu hiçbir zaman neden değildir.
Makyaj yapmak yağlı ürünlerin kullanımı haricinde akne nedeni değildir, hatta rahatsız edici döküntülerin kamufle edilmesi psikolojik rahatlama sağlar.
Tedavi ortalama 6 ay sürer. Bu süre sonunda yüzde 80- 90 oranında iyileşme olur. Ancak bazen, özellikle erken yaşta başlayan aknelerde tedavi sonrası yine bir miktar tekrarlama olabilir. Mühim olan bu süreci hasarsız atlatmaktır.
İZ TEDAVİSİ
Ergenlik döneminde akne döküntüleri kadar bazen zamanında tedavi edilmemesi veya döküntülerin çok şiddetli olması sonucu bunların deride bıraktığı izler, ergenin ruhunda da derin izler bırakabilir.
Günümüzde iz gidermede birçok yöntem kullanıyoruz.
Bunların başında fraksiyonel radyofrekans, PRP, dermapen, kimyasal peeling gibi yöntemler gelir.
ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 2: AŞIRI YAĞLI CİLT
Her ne kadar cilt yağlanması ve sivilcelenme genellikle birlikte görülse de bazen tek başına yağlanma da önemli bir sorun olabilir.
Bu durumda iki seçenek sunabiliriz:
Öncelikle yüzü günde iki defadan fazla yıkamayı önermiyoruz.
Doktorunuzun cildinize sürmeniz için önereceği bazı tıbbi ürünlerle yüzeydeki yağ tabakasını azaltabilirsiniz. Bunları genellikle alkollü tonikler, salisilik asit içeren losyon ve jeller ya da A vitamini türevi içeren jeller olarak sıralıyoruz. Bu yöntemlerle tedavi edilemeyen vakalarda çeşitli lazer ve ışık sistemlerini kullanıyoruz.