İnsanların binlerce yıldır kullandıkları başlıklar, onları sadece güneş ve yağmurdan koruyan basit bir giyecek ya da aksesuar değil, aynı zamanda sosyal statüleri, dini inançları, politik görüşleri, meslekleri ve milliyetleri hakkında da bize bilgi veren, anlam yüklü birer sembol olmuştur.

Sadece kullandığı başlıkları inceleyerek, bir toplumun kültürüyle ilgili deriden dokumaya, yer altı zenginliklerinden bitki örtüsüne, yaşam biçimlerinden manevi değerlerine kadar pek çok konuda çıkarımda bulunmak mümkündür.

Başlıkların tarihi ise insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüze kadar ulaşan fresk, heykel, kabartma ve duvar resimleri, eski dönemde kullanılan başlıklar hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Tarihe geçmiş ilk kenarlıklı şapka ise MÖ 5.yy. Yunanistan’da kullanılır.

Petasos

denen bu şapkanın geniş kenarları insanları yağmurdan ve güneşten koruyan iyi bir siper görevi görür. Daha sonra Romalıların da kullandığı bu şapka Orta Çağ’a kadar oldukça popüler olur. Yine Yunanlıların giydiği

pilos

denen kenarlıksız, kısa ve koni şekliyle Mısır’dan kopya ettikleri şapkalar ise zamanla Avrupa’da da değişik biçimlerde görülmeye başlar.

Yıllar içinde şapkalar değişerek şekilden şekle girer. Kâh büyüyerek, kâh ufalarak günün moda rüzgârlarına göre biçimlenir ve insan yaşantısında hep var olur. 1700’lerden önce kadınlar, kapalı bir mekânda sade bir kep, dışarıda ise kukuleta takarken bu tarihten sonra tüylü, çiçekli, kurdeleli şapkalar kullanırlar. 1900’lere gelindiğindeyse, bir kadının şapkasız evden çıkması söz konusu değildir. Bu tarihlerde şapkaların süsleri iyice abartılarak devasa kurdele, tüy, ötriş, rozet, çiçek, hatta kuşlarla süslenir. Eğer şapka sahibi zengin bir kişiyse özgün bir model kullanarak diğerlerinden farklı olduğunu ortaya koymaya çalışacaktır.

Genç Cumhuriyet Türkiye’sinde uygarlığın, çağdaşlığın ve laikliğin simgesi olarak kabul edilen şapkanın kabulü de tıpkı fes gibi çok kolay olmaz. Rusça bir kelime olan

Şapka

ile tanışmamız ve onu kullanmaya başlamamızda Beyaz Rusların payı büyüktür. Devrimden kaçarak ülkemize gelenlerden bazıları açtıkları dükkânlarda, azınlıklara şapka satarlar. Daha önce Avrupa’da yaşayan Jön Türkler arasında da batılı tarzda giyinen ve şapka kullananlar vardır. Yine de şapkanın Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya başlaması, Atatürk’ün 1925’de yaptığı Şapka Devrimi’yle mümkün olur. Kastamonu’da halka, başındaki şapkayla seslenir “Yunan serpuşu fes giymek caiz olur da şapka giymek neden olmaz!”

Şapka Çeşitleri Nelerdir

1-Cloche – cloche şapka: Çan biçimindeki şapkalardır ve 1920’lerde popüler olan bu şapkalar son yıllarda yeniden moda haline gelmiştir.

2-Fedora – fedora/fötr şapka: Fötr yani yuvarlak şekildeki şapkalardır. Daha çok erkekler kullanırdı ancak kadınlar da kullanmaya başlamıştır.

3-Cowboy hat – kovboy şapkası: Eski Batı döneminde kovboyların taktığı kenarları yukarı doğru kıvrık ve genelde boyundan ip geçirilen şapkalardır.

4- Beret/ Beanie – bere: Örgü ya da kumaştan yapılan ve kafayı komple kaplayan şapkalardır.

5-Floopy hat – floopy şapka/disket şapka: Disket şapkalar size güneşten maksimum koruyan, geniş kenarlı şapkalardır.

6-Victorian hat – Viktorian şapka: Viktoria dönemine ait şapkalar

7-Mini hats –mini şapka: Süs olarak kullanılan minik ve süslü şapkalardır.

8-Visor –güneşlik: Sadece sipei bulunan ve güneşten yüzü ve gözleri korumak içn kullanılan modellerdir.

Bu liste uzar gider. Siz en iyisi gardırobunuzdaki tüm şapkaları oldukları yerden çıkarın ve takmaya başlayın. Hangi stil tavrına ait olduğu önemli değil, bu sezonun işimiz gücümüz şapka olacak.

2020 kışında bereler ve şapkalar ile barışıyoruz. Bu kış çeşit çeşit, renk renk şapkalara her mağazada ve moda dergisinde sık sık karşımıza çıkacak. Şapka takmaya karşı biraz önyargılıydık fakat artık kombinlerimizin bir parçası haline gelmeye başladığı çok açık.

Fransız şapkalar ön planda

Berelerimiz kış günlerinin gelişiyle de dolabımızda yerini aldı fakat bereler dışında bu kış daha Fransız diyebileceğimiz tarzda feminen şapkalar öne çıkıyor.

Denizci tipi şapkalar ve ressam şapkaları bütün mağazalarda tarzına yenilik katmak isteyenleri bekliyor. Daha düz renklerde satışa çıkan bu şapkalar aynı zamanda bu kışın favorisi olan tüvit desenli çeşitleri ve hayvan derisi görünümleriyle de çok ilgi topluyor.

Fötr şapkalar artık spor kıyafetlerle de tercih ediliyor

Son olarak feminenliği yansıtmakta en iyi parçalardan biri olan fötr şapkalardan bahsedelim. Fötr şapkalar hep daha ciddi ve şık kıyafetler ile kombinlenen parçalarken artık spor giyindiğiniz günlerde de tercihiniz olabilir.