SAĞLIĞINIZA GÖRE TATİLİNİZİ PLANLAYIN!

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
​Tatil enerji verir insana.

Tatil enerji verir insana. Şezlonga uzanıp masmavi uzaklara bakarken yılın tüm yorgunluğunu atarsınız üzerinizden. Teninizin suyla buluşması stresin vücudunuzda yarattığı tüm kas sıkışmalarına şifa olur. Beyninizi kurt gibi kemiren sorunların ağırlığını atarsanız omuzlarınızdan. Rahatlarsınız. Uykularınız da düzene girer.

HASTALIĞINA GÖRE OTELİNİ SEÇ!

Kış aylarında hep hayali kurulan tatil günlerinin ruh ve beden sağlığınız açısından bir kabusa dönüşmemesi için gözardı edilmemesi gereken bazı önemli noktalar var. 

. Kalp hastalığınız varsa, gideceğiniz otelin konumunu iyi araştırın. Havuza ya da denize girmek için merdiven ya da yokuş çıkılan oteller yerine, düz alana kurulu denize yakın odalara sahip olan tesisleri tercih edin. Aksi takdirde aşırı sıcak havalarda harcayacağınız aşırı efor sağlıkla ilgili ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı şey, diz ya da kalça eklemlerinde kireçlenme olan hastalar için de geçerli. 

. Tatil yapacağınız dönem de sağlığınız için son derece önemlidir. Yaşlılar, hipertansiyon ve kalp hastaları, KOAH, astım gibi akciğer rahatsızlığı olanlar, aşırı sıcak havaların yaşandığı Temmuz ve Ağustos aylarında tatile çıkmaktan kaçınmalılar. Özellikle aşırı sıcakların yaşandığı Güney Ege ve Akdeniz, bu zaman dilimlerinde hekimlerin hastalara önermediği yerlerdir.

SEYAHAT ÇANTANIZDA SAĞLIĞINIZ İÇİN OLMASI GEREKENLER…

. Diyabet, hipertansiyon gibi kronik bir hastalığınız varsa, kullandığınız ilaçları yanınıza almayı unutmayın. Özellikle dil altı, cilt altı, nefes açıcı fısfıslar gibi acil uygulanması gereken ilaçlarınızı her an ulaşılabilir bir yerde bulundurun. Valizlerin kaybolma riskine karşı sürekli kullanmanız gereken günlük ilaçlarınızı el çantalarınıza koymanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

. Eğer, yurt dışına çıkıyorsanız, kalacağınız süre boyunca yaşayabileceğiniz herhangi bir sağlık sorununda o ülkenin hastanelerinde geçerli olabilecek kısa dönemli sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.

. Kalp pili, beyin pili taşıyan bir hastaysanız, güvenlik kontrolü sırasında görevlilere göstermek üzere doktorunuzun size verdiği kartı yanınıza almayı unutmayın. 

 

. Yaz tatillerinde seyahat çantanızda mutlaka bulunması gerekenlerden biri de güneş koruyucu ürünler ve nemlendiriciler. Ayrıca güneş gözlüğü, şapka da unutulmamalı. Şapka, hem başınızı, yüzünüzü güneşten korur, hem de size güzel bir hava verir.

TATİLE KİMLERLE ÇIKACAĞINIZI DA SORGULAYIN!

. Nasıl bir tatile ihtiyaç duyduğunuz da son derece önemli bir konu. Eğer sessiz, sakin, temposu düşük bir tatile ihtiyacınız varsa, her gün farklı yerlerde denize girmek isteyen enerjisi yüksek arkadaşlarla çıkacağınız bir tatil sizin için stresli günlere dönüşebilir. Arkadaşlarınızı kırmamak ve onlara ayak uydurabilmek için kendinizi zorlamanızın faturası dinlenmek yerine, daha da yorulmuş bir beden ve beyin ile işe dönmeniz olabilir. Böyle bir durumda en iyisi tatilden beklentilerinizin farklı olduğu arkadaşlarınızla birlikte yola çıkmamak. Ancak, tarafların tatilde yapışık kardeşler gibi her an birlikte olma gibi bir beklentisi yoksa, pekala beraber tatil yapabilmek de mümkün. Burada önemli olan sizin ve arkadaşlarınızın “birlikte tatil”den ne anladığı.

Çoğu kişi, tatil kelimesinin bile verdiği heyecanla böylesine önemli konuları irdelemeden hızla plan yapıyor. Sonuçta dinlenmeye, yüzmeye, güneşlenmeye ayrılan günler bir kabus haline gelebiliyor. Yaz başlamadan benden söylemesi!