​MERKEZ BANKALARIN 2017 KARARLARI

Serpin ALPARSLAN 03 Şub 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
ABD Merkez Bankası FED, önceki gün yılın ilk toplantısında, faiz kararını şahin tonlamadan çok güvercin tutumu ile politika faizini değiştirmeyerek % 0,50-0,75 aralığında tuttu.

ABD Merkez Bankası FED, önceki gün yılın ilk toplantısında, faiz kararını şahin tonlamadan çok güvercin tutumu ile politika faizini değiştirmeyerek % 0,50-0,75 aralığında tuttu. Faiz öncesi 3.76 Dolar/TL seviyelerinde olan kurun karar sonrası ve bugün baktığımda 3.73Dolar/TL’ye kadar düştüğünü gördüm.

FED’in 3 kademeli faiz artırım tezine karşı, ben geçtiğimiz sene FED’in bahsettiği 4 kademeli faiz artırım öngörüsüne benzeterek artırım yapılamayacağını düşünmekteyim. Hep bahsederim jeopolitik riskler, petrol fiyatları, en önemlisi ise ABD’nin ekonomik verilerinin iyileşmesi yönünde ilerlemesini; özellikle Trump’ın göçmen kararlarına ilişik yaptırımlarıyla yılın ilk 6 ayı içinde göremiyorum. Ayrıca doların gücünü korumasındaki en büyük ana etken, 10 yıllık ABD tahvili faizlerinin hala 2,40’ların üzerinde tutunması ve 2,50 üzerine aşma çabasıdır.  

Yurt içinde neler oluyor? 

 TC Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yaptığı toplantıyı izledim. 2017 yılın enflasyon raporu sunumundaki en çarpıcı açıklaması "İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarına gerekli tedbirleri alacağız" oldu. Çetinkaya, enflasyon tahminini yıl sonunda %6,6 ile %9,4,  ortalama ise %8 olarak öngörüldüğünü açıkladı. Merkez Bankası'nın bir önceki raporunda enflasyon beklentisi 2017 yılı sonu için % 6,5, orta vade için %5,0 olarak açıklanmıştı.

2018 yılı enflasyon tahmininden de bahsetti ancak ben 2018 yılına dair tahminleri gerçekçi bulmuyorum.

Çetinkaya “Amaç istikrarlı bir patikaya girebilmek. Kararların etkileri zaman alır. Kısa zamanda bile olumlu etki ve sinyalleri görmeye başladık. Sorunlara odaklı ve dinamik bir tepki verilmesi gerekiyordu. Bu çerçeve geçmişte uygulanan geniş faiz koridoru modeline dönüş değildir. Fark olağandışı dalgalanmalarda likidite politikası araçlarının devreye alınması. Eski faiz koridoruyla eş değildir. Yapılacak adımlar bugün itibariyle enflasyon beklentilerinde kalıcı ve ciddi iyileşme görülmediği sürece sıkılaştırma sürecek. Likidite dahil tüm araçlarla tepki vermeye devam ediyor olacağız." dedi.

Düzeltme… ( önceki günkü “İklim Meselesi ve Türkiye” yazımda geçen görüntüleri “Discovery Channel” değil, “National Geographic” kanalında izlediğimi belirtmek istedim.)