İMALAT SANAYİ VERİSİ VE

Serpin ALPARSLAN 26 Oca 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
İmalat sanayi verileri bir ülkenin ne kadar güçlü olduğunu gösteren en önemli göstergelerden biridir.

İmalat sanayi verileri bir ülkenin ne kadar güçlü olduğunu gösteren en önemli göstergelerden biridir. Bir ülkenin gelişmişlik endeksini buradaki veriler doğrultusunda sıralamada yer alır. İmalat sanayi, tarım ve maden çıkarılmasıyla elde edilen maddelerin işlendiği bir sektördür.

Enerji, gıda üretimi veya otomotiv sanayi üretiminden elde edilen katma değer (yani girdiler ve çıktılardan sonra kalan “katma değer”) ne kadar fazla oranlarda olursa o kadar yüksek geri dönüşüm elde edilir. Dolayısıyla bu da milli gelire tekabül eder. Hep söylenmez mi “Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz”. İşte buna 2 örnek verelim; diyelim ki bir bilgisayar üretiyoruz eğer içindeki parçalar kendi üretimimiz değil, ithal parçalardan oluşur ise ihracatta bu katma değer sağlamaz. Katma değer, mal veya hizmet satış fiyatının tüm giderler çıktıktan sonra kalanı idi (yani  satılıp, parası alınmış). Ancak buna amortisman eklenirse, o zaman da brüt katma değere ulaşmış oluruz. Başka bir örnek; maden ocaklarından taş çıkarıyoruz ve taşın katma değeri (bilgisayara göre) satış fiyatındaki giderler çok ise ve ihraç edilen iki ürün için de ülkeye milli gelir dönüşü daha farklı olur.

Kısaca katma değerin diğer adı bana göre “emek”tir.

Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) Sanayi Üretim Endeksini açıkladı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında; madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,5 arttı.

Bir önceki yılın aynı ayına göre %1,8, imalat sanayi sektörü endeksi %2,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %5,7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu artışı, %5,0 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı ve %3,7 ile ağaç, ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) takip etti.

Son olarak; (KKO)Kapasite Kullanım Oranı Ocak %75.5 önceki ay ise %76.5 idi.