2016 YILI BİLANÇOSU

Serpin ALPARSLAN 03 Oca 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Bu ülke, dışarıdan ve içerden yapılan saldırılara karşı, Türk milletinin canı pahasına vatanına nasıl sahiplendiği ve birleşerek darbe girişimini püskürten, canını feda eden kahramanların gelecek nesillere bıraktığı emanetidir.

15 TEMMUZ 2016                                                                           

Türk milletinin tarih yazdığı bir gece olarak tarihe geçecek. Bu ülke, dışarıdan ve içerden yapılan saldırılara karşı, Türk milletinin canı pahasına vatanına nasıl sahiplendiği ve birleşerek darbe girişimini püskürten, canını feda eden kahramanların gelecek nesillere bıraktığı emanetidir.

TÜRKİYE'NİN KREDİ DERECELENDİRME NOTU                                                                            

Darbe girişimi ardından ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Ltd.'nin yatırım yapılabilir seviyesindeki kredi notunun kaybedilmesi ile Türk Lirası'ndaki rekor değer kaybı yaşandı. Türkiye'nin BBB- seviyesinde bulunan ülke notunu 2017 değerlendirmesinde aşağı çekmesi durumunda finansal piyasalar bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Kredi derecelendirme şirketi Moody's,  Türkiye'nin kredi notunu 1 basamak düşürerek "Ba1 yatırım yapılabilir" seviyenin altına, S&P ise Türkiye'nin notunu BB'ye indirdi.  Yani geçtiğimiz gün ülkemize yatırım yapmaya hazırlanan 3 bankanın ve yatırımcıların bu not ile giriş vizesi alamayacakları anlamına da geliyor. DEAŞ, PKK ve FETÖ ile verdiğimiz mücadeleden çözüme kavuştuğumuzda, yatırımcılara verdiğimiz güven 1000 kat artacaktır. Tedbirler ile teşvikler yatırımı hareketlendireceği gibi yabancı sermayenin büyümeyi de tetikleyeceği aşikar.

EKONOMİK DARALMA 

Küresel finans krizinden sonra ilk kez 10 yıl sonra ülkemizde 3. çeyrekte %1.8'lik ekonomik daralma yaşandı. İşsizlik çift haneli oldu. Büyüme %3.9, ihracat 128.9 milyar$ (son çeyrek hariç ).

 

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ VE TRUMP

Donald Trump'ın başkanlık seçimlerini kazanmasıyla korumacı ticaret tavrı gelişen ülke ekonomilerini zora soktu. Dolar kazanımların artışı ve gelişen ülke para birimlerin ciddi değer kaybı gelişen piyasalardan tasfiye edilmesine neden oldu. Asıl ticaret politikaları 20 Ocak’ta Trump’ın açıklamaları özellikle ülkemizde bulunan yabancı yatırımcılar dahil, gelişen piyasalarda çıkışlara yol açabilir. Bu durum, ülkemizdeki yabancı yatırımcıların cari açığımızı finanse etmek adına etkin rol oynamaktadır. 

AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ÜYELİK GÖRÜŞMELERİN DONDURULMASI 

Türkiye-AB ilişkileri, 15 Temmuz sonrası FETÖ operasyonunda 1000’lerce kamu çalışanı ile hakim akademisyen ve gazetecilerin tutuklanmasıyla gelen vize serbestliğin dondurulma kararı ve aynı zamanda en büyük ticaret  ortağımız olan AB ilişkilerindeki gerginlik piyasalarda sert izlenimlere yol açtı.

FED

ABD Merkez Bankası FED, Trump’ın da etkisiyle gösterge faiz oranını, % 0,25-0,50 bandından %0,50-0,75 aralığına çıkarma kararını oy birliğiyle aldı. Ardından dolar hızlı bir yükseliş ile gelişen para birimlerine ciddi fark attı. Türk Lirası’nda ise %17’lik değer kaybı yaşandı.

2016 yılında yaşadığımız hepsi ayrı ciddi krizlerin, 2017 yılında karşılaşmamak dileğiyle…