ABD Merkez Bankası FED'den şok bir açıklama geldi.

ABD Merkez Bankası FED’den şok bir açıklama geldi. 71 yaşındaki ABD Merkez Bankası ilk kadın Başkanı Janet Yellen 2024 yılına kadar FED üyeliği kalma hakkına rağmen istifa dilekçesini Başkan Trump’a verdi.

Yellen, Trump’ın işaret ettiği Jerome Powell yemin ettikten sonra FED'den ayrılacağını ifade etti.

Yellen koltuğunu kime bırakacak derseniz, iktisat derecesi olmayan, Georgetown Üniversitesi'nden avukat olarak mezun olan 64 yaşındaki Powell’a. Ekonomist olmaması piyasalarca nasıl karşılanacağı aslında merak konusu olsa bile, Yellen dönemindeki düşük faiz politikasını devam ettireceğini sanmıyorum.

Çünkü Trump’ın faizlerin düşük kalmasından yakınması ve işaret ettiği Powell’ın sınırlı olarak faiz artırım politikasını kademeli olarak devam ettireceğini açıkçası düşünmüyorum.

Dolar/TL’nin yukarı yönlü devam etmesinin bir etkisi ABD Merkez Bankası Başkan değişimi diye işaret ederken, Türkiye-ABD ilişkilerinin net olmaması ile Almanya’nın henüz koalisyon hükümetin kurulamaması, gündeme gelen ve Demir Lady’nin tekrar seçim sinyallerini vermesi diyebilirim.

Aslında 07 Kasım’da yazdığım “MERKEZ BANKALARIN KARARLARI” başlıklı yazımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), enflasyon ve cari açığın yüksek olmasıyla aldığı önlemlerden bahsetmiştim.

Merkez Bankası, faiz artırmanın dışında elinden geleni yaptı. Bundan sonraki hamle ise eğer uyguladığı strateji tutmaz ise TCMB faiz artırmaktan başka çaresi olmayacak, demiştim

Şimdi yine aynı kanıdayım, TCMB ne kadar fren yapsa da faiz artırmadan yapması gerçekten zor. Şimdi 25 baz puan faiz artışını daha net görmekteyim.

Özellikle, FED faiz artırmaya giderken TCMB’nin faiz artırmaması özellikle bankacılık sektörü büyük darbe alabilir diyebilirim. Bankacılık sektörü hiçbir zaman faizlerde yüksek olmasını istemez.

Dolar kuru sabah 3.92 TL ile başlarken siyasi gerginliklerden dolayı 3.97 TL seviyesine kadar çıktı. Şu an 3.95TL’ye geriledi.

İşte TCMB’nin aldığı bir önlem-hamle olarak dolar kurun hızla yükselmesiyle Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitlerini (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik borç alma limitini (O/N) sıfıra düşürdü.