SÖYLE BEPPE VİZELER KALKAR MI?

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
İtalyan Beppe Grillo, Pakistan kökenli Müslüman Sadiq Khan'ın Londra Belediye Başkanı seçilmesiyle ilgili olarak "Westminster'ı havaya uçurduğu zaman görüşürüz" demiş.

İtalyan Beppe Grillo, Pakistan kökenli Müslüman Sadiq Khan'ın Londra Belediye Başkanı seçilmesiyle ilgili olarak “Westminster'ı havaya uçurduğu zaman görüşürüz” demiş. Westminster, İngiltere’nin yönetim merkezi. Westminster’i havaya uçurmaya çalışacak birisinin bunun için belediye başkanı olması kurgunun ötesine geçen saçmalık. Sadiq Khan ise Londra’nın havasını düzeltmeyi kafasına takmış. Herkesin derdi ayrı…

Kim bu Beppe Grillo?

İtalya'da ana muhalefet partisi konumundaki 5 Yıldız Hareketi'nin lideri…Beş yıldız nedir? Kamusal su, sürdürülebilir ulaşım, kalkınma, internet erişimi ve çevrecilik…Süpermarket siyasi hareketlerden biri… “Ne sağcıyız ne solcu” diyorlar…Herkes kendinden bir şeyler bulsun. Şuraya da bir ağaç çizelim. İşte şimdi tamam…Ama iş yabancılara gelince bu ılımlılıktan eser kalmıyor.İyi de Beppe Grillo kim?İnternette aratınca dört ayrı tanım birden çıkıyor ama…Politikacı, komedyen, oyuncu, politik aktivist…Tiyatro neydi? İnsana, insanı, insanla, insanca… Anlatacak. Temsil edecek. Ama bu örnekte, ipten yulardan boşanmış hezeyan halinde bir kişi görüyoruz. Aktör olduğunu zanneden bir figüran, sufle verilmiş bir oyuncu… Ama kabul etmek lazım, oyunun hakkını veriyor. 

Bayat bir oyunu yüzyıllardır sömürülen bir korkuyu ekmek teknesi olarak görüyor ve azimle çalışıyor. İtalya’da ünlü bir söz vardır: Anneciğim Türkler geliyor…İşte bu korku ile kocaman bir milleti kocaman bir dine düşman edebilirsiniz. Kocaman bir ekonomi kurabilirsiniz.  Türklerin gelmesini engellemek için özel vergiler koyabilirsiniz. Sonra da hümanizmden dem vurabilirsiniz. İstanbul’un orta yerinde bir İtalyan kilisesi mevcuttur, Roma’da da bir cami, hem de Avrupa’nın en büyük camilerinden biri… Bu iyi bir örnek ama İtalyanların kafası İslam konusunda çok karışık… Yine İtalya’da Pontoglio  kasabasının girişine "Burası Batı kültürüne ve derin Hristiyan geleneklerine sahip bir kasabadır. Yerel kültür ve geleneklere saygı göstermeyenlerin buradan gitmeleri rica olunur" tabelası asılmıştı. Bunun tarihi temelleri vardır elbette. Ötekini düşman gören ve şeytanlaştıran bir anlayışın temellerine inmek akademisyenlerin görevi olsun. Biz şöyle kabaca tozunu alıp çıkalım. Silvio Berlusconi saçmalığından kurtulan İtalya, Beppe Grillo’yu da sırtından atacaktır. Tıpkı Mussolini faşizmini bitirdiği gibi aklı selim galip gelecektir. Umuyoruz. Ancak faşizmin bir komedyen eliyle tekrar yükseltildiğini görmek üzüntü verici…

Zira ortada komik bir durum yok. Beppe Grillo ismi muhtemelen kısa süre sonra siyaset dünyasından silinecek ve hatırlayanı olmayacak.  Ancak beslemeye çalıştığı Türk korkusu için aynı şeyi söylemek mümkün değil.  O korku tüm kurumlarıyla Avrupa’nın tenine sindiği için başka bir isim, başka bir komedyen tarafından tekrar seslendirilecek. Bu durumda biz kalkmış Avrupa ile vizelerin kalkmasından söz ediyoruz. Elbette vize serbestisi büyük ihtimalle gerçekleşmeyecek. İtalya’ya girmek için vize almak zorunda kalacağız. Beppe’nin siyasi arenadaki varlığı bile yaşanan komediyi açık etmeye yetiyor.