​SAĞLIKTA UZMANLIK DERNEKLERİ VE HASTALAR...

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
"Sence hangi doktora gitmeliyim?"

“Sence hangi doktora gitmeliyim?”

Biz, sağlıkta uzman gazetecilere en çok yöneltilen sorulardan biridir bu. Gece gündüz, tatil günü demeden iş arkadaşlarımızdan komşulara ve akrabalara kadar herkes sağlıkla ilgili bir ricada bulunur. Telefonlarımız susmak bilmez.

Bizim mesleğin en zor yanlarından biri işte budur!

Bir yanda hastaların ya da hasta yakınlarının bitmek bilmeyen yardım talepleri, diğer tarafta haber kaynaklarınızla aranızdaki mesafeyi koruyarak, “Eyvah! gene bir şey istiyor” dedirtmeden insanların makul isteklerinin çözümüne yardımcı olabilmek… Sonuçta söz konusu olan insanların sağlığıdır, hatta hayatıdır. Kayıtsız kalamaz, umursamaz davranamazsınız.

SAĞLIKTA UZMAN GAZETECİLİĞİN ÖNEMİ

Sağlık haberciliğinde geçen 30 yılda katıldığım yüzlerce basın toplantısında ve izlediğim tıbbi kongrelerde, yaptığım 3 bini aşkın sağlık programında ve imza attığım söyleşilerde başarılı pek çok doktor tanıdım.

Tıpta uzmanlaşmanın yolculuğunda bazı hekimlerin alanlarındaki hangi konulara yoğunlaştıklarını az çok öğrendim. Yanıtını bilmediğim sorularda ise sağlık camiasındaki dostlarım her zaman telefonun öbür ucunda bana yol gösterdiler. İşte bu nedenle, kendimin, ailemin ya da tanıdıklarımın yaşadığı sağlık problemlerinde kısa zamanda doğru doktora ve doğru tedaviye ulaşabildik.

TEDAVİNİZİ KİM YAPACAK?

Bizler gibi sağlık muhabiri ya da bir doktor, hemşire arkadaşı olanlar; bir politikacı, işadamı, bürokrat aracığıyla hastanenin yetkililerine ulaşma imkanı bulunanlar şanslı. Peki ya evin bir ferdini esir alan hastalığın fırtınasıyla yapayalnız mücadele edenler? Kanser gibi hastalıkların tedavisinin zorlu yolculuğunda zifiri karanlık bir yolda ilerlerken akıl alacak veya “Şu hastane, doktor işlerinde bana yardım et lütfen” diyecek kimsesi olmayanlar? Ameliyathanenin kapısında saatlerce beklerken kendini çaresiz hissedenler?

SANAL DÜNYADAKİ SAĞLIK TUZAKLARINA DİKKAT!

Aslında interneti doğru kullanarak, sizi sanal alemde bekleyen şifa tacirlerinin tuzağına düşmeden sağlıkla ilgili aradığınız uzman doktora ve tedaviye ulaşmanız mümkün. Bu konuda en büyük yardımcınız sağlıkta uzmanlık derneklerinin web siteleridir. Bu sitelerin çoğunda il il uzman hekimlerin listesi yer almaktadır. Örneğin Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği’nin internet sitesinde yeni doğan bebeğinizin ya da kız kardeşinizin kalp hastası çocuğu için hem uzman kardiyologlara, hem de kalp cerrahlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tiroid, böbrek üstü ya da paratiroid bezlerinin hastalıklarının ve tiroid kanserinin cerrahisi konularında uzmanlaşmış doktorların yaşadığınız kentte bulunup bulunmadığını Endokrin Cerrahisi Derneği’nin web sitesinden öğrenebilirsiniz.

Bu örneklerde olduğu gibi size ya da bir yakınınıza konulan teşhise ve gereken tedaviye göre, sağlıkta uzmanlık derneklerinin web siteleri doğru tedaviye ve uzman bir doktora ulaşmanıza yardımcı olacaktır.