ORTADOĞU'NUN MERKEZ BANKASI "MEGA BANK MI"?

Serpin ALPARSLAN 12 May 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Son günlerde dillerden düşmeyen bir banka ismi var.

Son günlerde dillerden düşmeyen bir banka ismi var.
 

"Mega bank"

Asya, Avrupa ve Afrika'yı kapsayan İslami mega bank olacakmış. Mega bankın fonksiyonu faizsiz sisteme likidite ve yatırım bankacılığı ise faizsiz çerçevede altyapı yatırımlarına kaynak oluşturacak ve küresel olarak da hizmet verecek ise o halde yeni bir Merkez Bankası doğacak.
Eğer,

Ortadoğu'nun Merkez Bankası faizsiz sistem, yatırım bankacılığı konuşuluyorsa üstüne birde  küresel ölçekte hizmet verecekse, yine bunun adı Merkez bankası oluyor. Merkez Bankasının birinci-temel hedefi, fiyat istikrarını sağlamaktır. Diğeri ise, para değerindeki büyük dalgalanmaları önlemekle görevlidir. Bu yolda konjonktürsel gelişim ve enflasyon çok önemli. Sözkonusu milli ekonomi kapasitesinin tam olarak kullanılması ise Merkez Bankası devreye girer ve kredi fiyatlarını düşürerek ve/veya yükselterek ekonomiye nüfus ederler. Tabi bunun içinde para birimlerinin ortak noktada buluşması veya birleşmesi önemli. Bana kalırsa mega bankın kurulması yakın dönemde beklenen reform kadar önemli.

Küresel ölçekte yaratacağı sinerji etkisi yeni yatırımcıların ve piyasaların rahatlamasına neden olacaktır.

Şimdi birkaç sorum olacak.

-Hem İstanbul, hem de Endonezya da kurulması beklenen mega bankın sermayeleri ülke başına yaklaşık 300-400 milyon$ ise diğer ülkelerin  sermayeleri eşit ölçekte mi olacak?

-Mega bank Ortadoğu'nun Merkez Bankası olacak mı?
-Ortak bir para birimi sözkonusu mu?
-Mega bank kaç ülkeden oluşacak? 
-Mega bank İstanbul'da kurulacak ise başkanı kim olacak?

-TCMB etkisi veya yetkileri ne olacak?