NATO , RUSYA VE DAEŞ SAYESİNDE AYAKTA!

İlnur ÇEVİK 09 Tem 2016

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile NATO zirvesi başladı. Zirvenin iki ana konusu ise Rusya’nın Baltık ve Orta Avrupa ülkelerini devamlı taciz ederek oluşturduğu tehdit havası ve DAEŞ damgalı ve Irak-Suriye kaynaklı terör dalgası. Bunlar…

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile NATO zirvesi başladı. Zirvenin iki ana konusu ise Rusya’nın Baltık ve Orta Avrupa ülkelerini devamlı taciz ederek oluşturduğu tehdit havası ve DAEŞ damgalı ve Irak-Suriye kaynaklı terör dalgası. Bunlar olmasa zaten giderek zayıflayan Atlantik İttifakının esamesi okunmayacak.

Bu arada NATO’yu yüreklendiren bazı gelişmeler de var. Mesela Britanya halkının Avrupa Birliği’nden çıkma kararı Britanya’nın NATO kanalı ile Avrupa ve Atlantik İttifakı ile bağlarını güçlendirmesine yol açacak. Böylelikle NATO’nun AB’ye karşı bir avantajı ortaya çıkıyor. NATO’ya bir başka iyi haber ise ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Obama daha önce söz verdiği gibi Afganistan’dan asker çekmeyeceğini aksine 8,500 ABD askeri ile Taliban’a karşı verilen mücadelenin sürdürüleceği ve hatta Afganistan’ın DAEŞ tarafından yeni bir üs haline getirilmesinin de önleneceğini açıkladı.

İşte burada Türkiye’nin NATO’dan beklentileri gündeme geliyor. Türkiye NATO ortaklarının Irak ve Suriye’de DAEŞ ile mücadelede daha aktif rol almalarını gerektiğini “günah savar gibi bir mücadele” sergileyeceklerine daha aktif bir mücadele içinde olmaları beklentisini güçlü bir şekilde bu zirvede dile getiriyor. DAEŞ teröründen en fazla zarar gören ülkelerden biri olan Türkiye’nin bütün NATO ortaklarından beklentisi Irak ve Suriye’deki bataklıkların kurutulması için Erdoğan yönetimine daha fazla aktif destek vermeleri ve işi ciddi tutmaları. Bunun da ötesinde NATO ortaklarımızın PKK ve yan örgütlerine (PYD ve YPG gibi) DAEŞ’le mücadele bahanesiyle destek verilmemesi.

Mülteciler konusunda ise 3 milyon Suriyeli ve 300 bin Iraklıya kucak açıp neredeyse bunlar için 20 milyar dolar harcama yapmış bir Türkiye’nin söyleyeceği ve NATO müttefiklerinin burunlarını sürteceği çok şey var… Bir de tabii ki işin “Rus tehdidi” yanı var. Ukrayna’da yaşananlardan sonra Baltık ülkeleri, Orta Avrupa ülkeleri ve zirveye ev sahipliği yapan Polonya artan Rus tacizlerinden son derece rahatsızlar… Onun için Baltık ülkelerine ve Polonya’ya NATO birlikleri gönderiliyor. Rusya ile ilişkilerinde çalkantılı bir dönem geçiren ve işleri daha yeni rayına koyan Türkiye ise bu çalkantılar sırasında NATO’nun destekletici sözler dışında Ankara’ya aktif destek konusunda pek de iştahlı olmadığını hatırlıyor ve susuyor… İşte size bir Zirve’nin özeti…