MOODY'S RAPORU

Serpin ALPARSLAN 14 Nis 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dünkü yazımda, Dünya borç liginde Türkiye'nin sıralamasıyla gelişmekte olan ülkeler adına ve hane halkı/borç/gelir sıralamasından bahsetmiştim.

Dünkü yazımda, Dünya borç liginde Türkiye’nin sıralamasıyla gelişmekte olan ülkeler adına ve hane halkı/borç/gelir sıralamasından bahsetmiştim.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki bankacılık sektörünün görünümünün, kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle "negatif" olduğunu belirtti.

Moody’s bankacılık sektörü ile ilgili rapor dikkatimi çekerek, sizlerle bugün paylaşacağımız belirtmiştim.                                                         Dünya borç ligindeki en önemli gelişme Türkiye’deki borç artışının yaklaşık  %28 oranında artarken, Kamu kesimi borcu  %4 azalmasının aksine, şirketler sektörünün borcu % 22, hane halkının borcu % 10, finansal sektörde ise borç artışı %11 olmuştu.

Ve…

Benim gözüme son anda ilişen  Moody’s’in bankacılık sektörüyle ilgili raporuna döndü.

Moody's'in resmi internet sitesinde şöyle diyor…

"Moody's Yatırımcı Servisi bankaların büyüme fırsatlarını azaltacak ve borçlananların ödeme gücünü zayıflayacak olan ekonomik büyümedeki yavaşlama ve kurdaki oynaklık sebebiyle Türkiye bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtmektedir"

Ayrıca, Moody's , "Varlık kalitesindeki ılımlı aşınmayla birlikte, sermaye piyasalarından finansmana olan bağımlılık, bankacılık sistemini uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üzerindeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak olası artışlarının etkisine maruz bırakıyor" ifadesini kullandı.

Moody's'in Başkan Yardımcısı Iraklı Pipia, "Düşük seviyelerde olmasına rağmen tüketici ve Kobilere ilişkin sorunlu kredilerde artış beklediğini, Kurumsal kredilerin ekonomik yavaşlamaya direncini koruduğunu ve de kur volatilitesine karşı hassas" olduğunu da belirtti.

Konuyu farklı anlayanlara istinaden belirtiyorum. Aslında Türkiye açısından pek de kötümser bakılmadığını düşünüyorum neden mi?

Moody’s raporundaki alt detaylarda saklı olan ülkenin kredi büyümesi ve artan enflasyon ile bankaların karlarının zayıflaması karşı olduğuydu.