KANADA'NIN YANGINI PETROL FİYATLARINI VURDU

Serpin ALPARSLAN 11 May 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Kanada'nın aşağı yukarı günlük 1 milyon varil petrol üretiminin azalması birkaç gündür önlenemeyen yangınların etkili olduğu ve arz sorununu gündeme getirmesiyle ham petrol de sert yükselişlerin yaşanmasına neden oldu.

Kanada’nın aşağı yukarı günlük 1 milyon varil petrol üretiminin azalması birkaç gündür önlenemeyen yangınların etkili olduğu ve arz sorununu gündeme getirmesiyle ham petrol de sert yükselişlerin yaşanmasına neden oldu. 2 haftadır kontrol altına alınamayan orman yangını, yaklaşık 9 milyar doları bulan zarar
ile Kanada’nın Fort McMurray bölgesinde 1.600 ev ve işyerlerini, binlerce araçları, 200 bin hektarlık ormanlık arazi alanını küle çevirdi. 12 bin öğrenci mağduriyetinin yanı sıra çocukların psikolojik travmaların tedavisi şimdilik mümkün görünmüyor.

Hasar tespiti ile gelen dalgalanma...

Kanada'nın hasar tespitlerinde günlük 500 bin varil üretilen Fort McMurray bölgesinde ham petrol 
üretiminin gerçekleşemediğini ve piyasalarda yaşanan dalgalanmanın neden olduğunu görmekteyiz. 
ABD’nin en büyük petrol tedarikçisi olan Kanada’nın petrol üretiminin %40 azalmasına neden olan
yangın ile birlikte %2.9 kadar değer kazandı. Günün sonunda ise petrol fiyatlarında geri çekilmeler meydana geldi.Hafta başında 46 dolar yakınlarına kadar yükselen ham petrol fiyatı,Brent petrolünün üzerine çıktı ve farkı 15 sente kadar çıkardı.
 

Petrol fiyatlarını etkileyen diğer etken ise...
Suudi Arabistan’da hafta sonu yayınlanan kararnameye göre Petrol Bakanlığı’nın ismi  Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanlığı olarak değiştirildi ve bakanlığa (sanırım eski sağlık bakanıydı )Halid el-Fellah getirildi.  Bu noktada yeni bakanın ABD kaya gazı petrolüne karşı pazar payını korumak amacıyla petrol üretimini rekor yüksek seviyede tutmaya devam edip etmeyeceği izlenecek. Buna karşı beklentilerle birlikte ham petrol fiyatları günün devamında yeniden geri çekilerek 43 dolar seviyesi yakınlarına kadar düşüş gösterdi.