IV. AVRUPA EKOTURİZM KONFERANSI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
Ekoturizm kavramı son yıllarda karşımıza çıkan bir bölgenin doğal ve kültürel değerleri koruyarak turizm amaçlı kullanmasını öngören sürdürülebilir bir kırsal kalkınma projesinin kısa adıdır.

afis

Ekoturizm kavramı son yıllarda karşımıza çıkan bir bölgenin doğal ve kültürel değerleri koruyarak turizm amaçlı kullanmasını öngören sürdürülebilir bir kırsal kalkınma projesinin kısa adıdır.

DSR_0548

17-18 Nisan tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliği

ile düzenlenen 4. Avrupa Ekoturizm Konferansı Safranbolu'da gerçekleştirilecek. Konu ile ilgili insanların bu konferansı kaçırmamalarını tavsiye ediyorum.  

DSC_4432

Seçilmiş 58 bildiri

Konferansa başvuran 70 bildiri arasından konferansın ana temasına uygun olan 58 bildiri seçilmiş. Katılımcılara sunum için 10'ar dakika süre verildiği konferansın ana dili İngilizce olmakla birlikte sunumlar Türkçe ye da İngilizce olarak yapabilinecektir. Konferans süresince Türkçe-İngilizce anında çeviri hizmeti sağlanacaktır. 

DSR_0259

‘Bir Ormana En Çok Hangi Renk Yakışır’

Konferans kapsamında yönetmenliğini yaptığım ‘Bir Ormana En Çok Hangi Renk Yakışır’ belgesel film 09.40-10.00 saatleri arasında gösterilecektir. Böylesine büyük bir konferansta görüntü yönetmenliğini yaptığım bir filmin gösterilmesi şahsım adına elbette gurur duyulacak bir olay.

DSR_3701

Türkiye’de Ekoturizm Uygulamaları

Konferans kapsamında ayrıca  çevreye duyarlı çalışmaları ile ekoturizmin

DSR_4550

gelişmesine katkı sağlayan çeşitli sektörlerden uygulamacıların katılacağı oturum başkanlığını yapmış olacağım ‘Türkiye'de Ekoturizm Uygulamaları’ başlıklı panel düzenlenecektir. İlk gün 16.20 ile 17.35 saatleri arasında yapılacak panele ‘Yuvacık Havzası’nda Yeşil Adımlar’ sunumu ile Sedat Karaaslan, ‘Bolu’da Tarihi Bir Konakta Ekomüze Deneyimi ve Ekoturizm’ sunumu ile Mehmet Cantürk, ‘İznik-Bursa Turizm Potansiyelinin Harekete Geçirilmesinde Yöreye Özel Yaklaşımlar’ sunumu ile İhsan Karadayı, ‘Küre-Kastamonu Ersizlerdere ve Ekoturizm’ sunumu ile Mustafa Çağır ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına ‘Korunan Alanlarda Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi İçin Ekoköy Uygulamaları: Doğanbey köyleri Örneği’ sunumu ile Nergiz Belen katılacaklardır.

DSR_4918

Türkiye’de Ekoturizmin Gelişmesi

Oturum Başkanlığını Karabük Üniversitesi’nden Doç. Dr. Suat Çabuk yapacağı Türkiye'de ekoturizmin geleceğinin tartışılacağı farklı kurum ve sektörlerden paydaşların  katıldığı ‘Türkiye'de Ekoturizmin Gelişmesi için Yol Haritası Ne Olmalı?’ başlıklı panelde ‘Türkiye'de Ekoturizmin Gelişmeme Nedenleri Üzerine bir Sorgulama’ isimli bir sunumum olacak. Ayrıca aynı oturumda benim dışımda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına ‘Korunan Alanlarda Tabiat Turizminin Geliştirilmesi’ isimli sunumu ile Tülay Şahin, Başkent Üniversitesi’nden ‘Ekoturizm Üzerine Ana Akım Yaklaşımlarının Eleştirel Değerlendirilmesi’ isimli sunumu ile Prof. Dr. Nazmiye Erdoğan ve Türkiye Seyahat Acenteleri’nin de bir (TÜRSAB) sunumu olacaktır. 

DSR_5313

Yenice ve Küre Dağları gezisi

Konferans bitiminde iki tane doğa gezisi düzenlenecektir. Türkiye'nin önemli sıcak noktalarından biri olan, sahip olduğu eşsiz biyolojik çeşitlilik nedeniyle WWF tarafından korunması mutlak alanlardan biri olarak kabul edilen Yenice ormanlarına günübirlik ve Türkiye’nin tek PanPARK sertifikalı parkı olan Küre Dağları Milli Parkı'na konaklamalı gezi düzenlenecektir. 

DSR_5613

Organizasyon Komitesi

Onursal başkanlığını Prof. Dr. Refik Polat’ın yapmış olduğu konferansın başkanlığını Doç. Dr. Nuray Türker yapmaktadır. Organizasyon komitesinde; Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Hakan Cengiz, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Nurettin Ayaz, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Ayşe Kurtlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde görevli Nihan Yenilmez Arpa yapmaktadır.

DSR_7396

Bilimsel Komite

Konferansın bilimsel komitesinde; Almanya Göttingen Üniversitesi’nden Renate Bürger-Arndt, Amerika Birleşik Devletleri Nevada Üniversitesi’nden Şeyhmus Baloğlu, İsveç Lund Üniversitesi’nden Staffan Bensch, Amerika Birleşik Devletleri Florida Üniversitesi’nden Cihan Çobanoğlu, İngiltere University of Reading’den Yüksel Ekinci, Başkent Üniversitesi’nden Nazmiye Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri Washington State Üniversitesi’nden Doğan Gürsoy, Erciyes Üniversitesi’nden Kurtuluş Karamustafa, Amerika Birleşik Devletleri University of Central Florida’dan Fevzi Okumuş, Gazi Üniversitesi’nden Yüksel Öztürk ve Muharrem Tuna, Kuveyt Gulf University for Science and Technology’den Yvette Reisinger, Almanya Ruhr-Universitat Bochum’dan Ünsal Yalçın, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi’nden Faruk Alaeddinoğlu, Kırgızistan Manas Üniversitesi’nden Barış Erdem, Kastamonu Üniversitesi’nden Sevgi Öztürk, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi’nden Aktolkin Abubakırova ve Fatih Türkmen,, Karabük Üniversitesi’nden Murat Alan, Nurettin Ayaz, Ufuk Coşkun, Yasin Dönmez ve Cumhur Güngöroğlu, İngiltere Sheffield Hallam University’den Annie Chen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Oğuz Diker, Uşak Üniversitesi’nden Önder Deniz, Polonya Warsaw University of Life Sciences’den Ewa Ferens ve Anna Kloczko-Gajewska bulunmaktadır.

DSR_8354