FED TUTANAKLARI

Serpin ALPARSLAN 08 Nis 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Hatırlarsanız, ABD Merkez Bankası FED, Aralık 2015'te %0,25-0,50 bandında faiz artırımına gitmiş ve 16 Mart 2016 tarihinde ise faiz oranını tutma kararı almıştı ve Faiz artış beklentisi 4'ten 2'ye inmiş oldu.

Hatırlarsanız, ABD Merkez Bankası FED, Aralık 2015’te %0,25-0,50 bandında faiz artırımına gitmiş ve 16 Mart 2016 tarihinde ise faiz oranını tutma kararı almıştı ve Faiz artış beklentisi  4’ten 2’ye inmiş oldu. 16 Mart’taki toplantının tutanakları önceki gün saat 21.00’da açıkladı.

Neler olmuş neler…

ABD Merkez Bankası Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında FED üyelerin çoğunluğu faiz artışının uygun olmayacağına, özellikle küresel ekonomideki yavaşlamanın ve risklerin olduğundan temkinli davranılması yönünde açıklamaları yaparken, bir başka FED  yetkilileri, (2 fed yetkilisi) Nisan'da faiz artışını savunması üzerine toplantı içindeki fikir ayrılığı tutanaklarda yer aldı.   Fed Başkanı Janet Yellen tutanaklarda, Güvercin açıklamasıyla yine ön plana çıktı ve Faiz artışında temkinli olunacağı mesajını verdi. Ancak, faiz artışındaki tartışmalardaki en önemli etkenler, küresel ve ekonomi verilerin özellikle ABD’nin tüketici harcamaları ve imalat sektöründen gelecek veriler, ekonomik büyüme beklentilerini düşürmesine neden olacağından son gelecek işsizlik ve istihdam verileri sonucu daha da belirginleşecektir. Bunlara ek olarak; düşük ve değişken petrol fiyatları, zayıf küresel büyüme gibi nedenler de baskı unsuru yaratacağını belirtmeliyim.
 

Moony’s notumuz “Baa3”

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Türkiye'nin "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "negatif" olduğunu belirtmişti. Bugün açıklayacak Moondy’s Türkiye raporunu açıklayacak. Bence Moondy’s Türkiye’nin negatif görümünü yani yatırım yapılabilir derecesini değiştirmeyecektir. Domestik olarak değil de Küresel olarak değerlendireceğini düşünmekteyim.