DÜNYA PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

Serpin ALPARSLAN 21 Nis 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Sonuç alınamayan Doha toplantısına ilişkin 2 gün evvel Petrol zirvesinden notlarımı sizlerle aktarmıştım.  Petrol fiyatlarını dünya tartışırken Kuveyt’te grevin ülkedeki üretimi yarıdan fazla düşürmesi ve dolardaki düşüşün…

Sonuç alınamayan Doha toplantısına ilişkin 2 gün evvel Petrol zirvesinden notlarımı sizlerle aktarmıştım.  Petrol fiyatlarını dünya tartışırken Kuveyt’te grevin ülkedeki üretimi yarıdan fazla düşürmesi ve dolardaki düşüşün yatırımcıların emtia talebini artırmasıyla birlikte yeniden doların üzerine doğru hareketlendi.  Vadeli petrol kontratları New York’ta, hafta sonu Doha’da yapılan toplantıda üreticilerin üretimin dondurulması konusunda anlaşma yapılamamasının ardından Pazartesi günü %1.4 geriledikten sonra bugün ise %4.4 yükseldi. Bugün  açıklanacak petrol stokları yakından izleyip, stokların son açıklanan 6.6 milyon varil artıştan sonra bugün 2.4 milyon varil artış olarak ekrana düşeceğini sanmaktayım. 

Küresel piyasalarda Çin’e dair çok önemli endişeleri son zamanlarda gelen olumlu verilerle birlikte azalışın etkisiyle risk iştahı korumakta. Asya borsalarından sonra dün Avrupa hisselerinin de yine alıcılı bir günü geride bıraktıklarını gördük.  Avrupa hisse senetleri, madencilikteki kazançlar ve Danone ile L’Oreal’in satış verilerinin  beklentilerden daha iyi gelmesiyle yükselişini ertesi güne taşımayı başardı.  ABD’de ise emtia ve enerji hisseleri yükselirken teknoloji hisselerinde düşüş yaşandı. Dow Jones sanayi ve SP500 endeksleri günü 2016 yılının zirvesinde tamamlarken Nasdaq 100 endeksi kapanışı %0.40 negatif bölgede tamamladı. 

 GRAM ALTIN 

Dün Asya seansında ons Altın ve USDTRY kurunun geri çekilmelerine bağlık olarak 112.06 seviyesine kadar düşüş gerçekleştiren gram altın, ons altında gözlenen sert yükselişle değer kazanımlarını 114.20 seviyesine kadar sürdürdü. TL’de yaşanan olumlu havanın etkisiyle ilgili seviye üzerinde potansiyel yakalamayan gram altın, 114.00 seviyesi altında geri çekilmelerini sürdürmesi durumunda 113.30 ve 122.70 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası yukarı yönlü fiyatlamalarda 114.40 ve 114.90 direnç seviyeleri hedeflenebilir.