DOKTOR VE HASTANE SEÇERKEN...

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Eşimizi seçmek kadar önemlidir, hangi hekimi tercih edeceğimize karar verebilmek. Sonuçta kendimizin, annemizin ya da çocuğumuzun sağlığını, canını emanet edeceğimiz kişidir doktorumuz.

Eşimizi seçmek kadar önemlidir, hangi hekimi tercih edeceğimize karar verebilmek. Sonuçta kendimizin, annemizin ya da çocuğumuzun sağlığını, canını emanet edeceğimiz kişidir doktorumuz.

Hastalığımıza teşhis koyup tedavisini yapacak ve sonrasında sağlık durumumuzun takibini yürütecek hekimin kim olacağına karar verebilmek, aslında en temel hasta haklarının da başında gelir.

HEKİMİN DENEYİMİ, BİLGİSİ

Hekimin uzmanlığıyla ilgili bilgisi ve deneyimi, doktor seçme hakkımı kullanırken dikkat ettiğim noktalar arasında ilk sırada yer alır. Tıptaki gelişmeler baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Bir hekimin mezun olduğu yılki bilgisini sürekli yenilemesi, kendisini geliştirmesi gerekiyor. 

CERRAHINIZIN  AMELİYAT YAPTIĞI HASTANE NASIL?

Cerrahi gerektiren durumlarda hekimin ameliyatlarını hangi hastanede yaptığı da son derece önemlidir. Özellikle kalp, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları bulunanların ve yaşlıların ameliyat olacakları hastaneyi iyi seçmeleri gerekir.

Akıllı bir hasta ameliyat olacağı hastane hakkında detaylı araştırma yapmalı, aşağıdaki soruların yanıtlarını mutlaka öğrenmeli.

Hastanenin alt yapısı, hemşirelik hizmetleri nasıldır?

Ameliyathane, yoğun bakım servisi ve tıbbi cihaz açısından her türlü üst düzey donanıma sahip midir? Acil bir durum olduğunda hemen kardiyoloğa, kalp cerrahına ya da beyin cerrahına ulaşmak mümkün müdür? Hastanenin otelcilik hizmetleri yeterli midir?

SOSYAL GÜVENCENİZ VE SAĞLIK HARCAMALARI

Doktor arayanların sağlıkta sosyal güvencelerine göre bir seçim yapmalarında fayda var. SGK’lı mısınız yoksa özel sağlık sigortanız mı var? Eğer hiçbir sigortanın şemsiyesi altında değilseniz, sağlık harcamalarınızı cebinizden yapabilecek gücünüz nedir? Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar hekim ve hastane seçerken hedeflerinizi belirler. Eğer özel sağlık sigortanızdan faydalanacaksanız, anlaşmalı hastanelerde doktor arayışına öncelik vermeniz yerinde olur.

SGK’lı bir hasta olarak devlet ve üniversite hastanelerinden hizmet alabileceğiniz gibi, anlaşmalı özel hastanelerde de tedavi görebilirsiniz. Ancak tercihiniz özel hastanedeki bir doktordan yana olursa; hastaneye, branşa, uygulanacak tedaviye göre farklı oranlarda ilave ücretler ödeyebileceğinizi de aklınızdan çıkarmamalısınız.

Özellikle birden fazla doktor arasında kararsız kaldığınız durumlarda, sağlıkta sosyal güvencenizi ya da bütçenizi dikkate alın. Tabii çok az yerde yapılabilen nitelikli tedaviler dışında...