ÇİN'E DUYULAN GÜVEN

Serpin ALPARSLAN 10 May 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Çin'de açıklanan ihracatta nisan ayı için %0 beklentisine karşılık %1.8 gerileme, %4 gerilemesi beklenen ithalatta ise %10.9 düşüş meydana geldi.

Haftanın ilk verisi Çin'den geldi.

Çin’de açıklanan ihracatta nisan ayı için %0 beklentisine karşılık %1.8 gerileme, %4 gerilemesi beklenen ithalatta ise %10.9 düşüş meydana geldi. 40 milyar dolar beklenen dış ticaret fazlası ise 45.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki gerileme bu veriyle birlikte yıllık bazda 18 aydır gerilemeye devam ediyor. Yuan bazında baktığımızda ise, ihracat %4.1artarken, ithalat %5.7 düşüş gösterdi. PBOC tarafından yapılan müdahelelerle dolara karşı yuanın değer kaybetmesi ile birlikte ihracatta  toparlanmanın yaşandığı görülüyor. Çin'in geçtiğimiz 10 yıl boyunca hızlı bir şekilde büyümesi ülkeyi küresel ekonomik aktivitenin hem ölçeği hem de belirleyicisi durumuna getirdi. Nedense son zamanlarda Çin'in büyümesinde hızlı bir iyileşme olacağına dair çok fazla yatırımcı bahse girmiyor. Ülkedeki gayriresmi  kredi sağlayıcılar ile konut sektörünün önderleri  ekonominin geneline zarar vereceği endişeleri taşıdığını belirtiyor.

Çin'de perakende yatırımcılarının hisse işlemlerini daha spekülatif ve kısa vadeli yapmasından dolayı borsa seviyeleri ekonominin içinde bulunduğu gerçek durumu yansıtmıyor. Aynı zamanda yabancı para yatırımcıları ana karadaki hisselere yatırım yaparken sınırlamalarla karşı karşıya kalıyorlar. Tüm bu gelişmelere rağmen son dönemlerde açıklanan veriler yatırımcıların Çin'e olan güven duygularının desteklenmesi için yeterli oldu.

Ülkemizdeki gelişmelere bakarsak;

Kuşkusuz Türkiye piyasaları yüksek türbülansla girdi. Bu nasıl oldu diye soracak olursanız kısaca bahsedeyim. Küresel alanda doların değer kaybetmesi ve varlık fiyatlarının kısa sürede prim yapması dolayısıyla kâr realizasyonunun tetiklenmesiydi. Gelişmekte olan ülkelerin kurları aynı dönemde dolar karşısında %10 değerlendikten sonra 3 günde %1.9 değer kaybetti. Türk parası ise böylesine ralli karşısında %9.6 ile kazanırken siyasi gelişmelerden dolayı %4.5  değer kaybetti.  Türkiye Borsası’nın da durumu çok iç açıcı degil, BIST kaybı %8.1’e ulaştı. Diğer yandan  22 Mayıs’ta yapılacak kurultay ekonomi fay hattından sessizce geçen finansal piyasaların türbülansı olacak. Benden söylemesi. ..