CARİ AÇIK, 1,79 MİLYAR DOLAR

Serpin ALPARSLAN 12 Nis 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Öncelikle Cari açık ne demek? Bizi neden ilgilendirir? Sorular bu yönde gelmeden bahsetmek isterim.

CARİ AÇIK, 1,79 MİLYAR DOLAR

 

Öncelikle Cari açık ne demek? Bizi neden ilgilendirir? Sorular bu yönde gelmeden bahsetmek isterim.

Ülkenin ihracat ve ithalat arasında oluşan açık, dış ticaret açığıdır.

Ülkenin cari işlemlerden elde ettiği gelirler, cari işlemlere yapılan giderlerden daha büyükse işte bu duruma da cari fazla denir.         Eğer, daha küçükse cari açık yani cari işlemler açığı olarak da düşünebilirsiniz.  

Merkez Bankası, Şubat ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Şubat’16 da cari açık önceki yıla nazaran 1.524 milyon dolar azalarak, 1,79 milyar dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık cari açık ise 30,51 milyar dolar oldu. Tabii Cari açıkta Petrol fiyatlarının rolü büyük…

Petrol fiyatlarının rolü büyük…

2015 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş dış ticaret açığındaki gerilemeye neden oldu. Ancak, jeopolitik riskler, ülkedeki güvenlik endişeleri, turizm gelirlerini daraltması, ihraç pazarlarının daralması ve iç talepte beklenen artışın neden olduğu aşikâr.

Cari açık adına dünyadaki tüm gelişmeler ile ülkedeki yaşanan güvenlik endişeleri bana göre bu kadar cari açık bir mucize gibi görünüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi halinde ve cari açıkta bir daralma devam ederse, petrol fiyatlarının ne kadar belirleyici olduğu görülmüş olunur.

Bugün ham petrol ithalatımız Şubat’16’da #1.910.680# ton Ocak-Şubat 2016 toplamı #3.823.312# ton, varmak istediğim konu işte bu ham petrol üzerindeki balon rakamların yerine daha stabil rakamlara ulaşabilirse bizim açığımız bir nebze olsun nefes almış olur.

Son olarak yeni aldığım taze habere göre, Merkez Bankası Başkan yardımcısı olarak 2012 den buyana görevde olan Murat Çetinkaya’ya, yeni görevinde başarılar diliyorum.

Umarım ülkemiz için doğru kararlar verir.