​BEYAZ YILDIZIN ALTINDA

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Türk bayrağında beyaz yıldız vardır ve aynı beyaz yıldız Somali bayrağında da yer alır. Qolobaa Calankeed ya da Türkçesi ile Her Milletin Kendi Bayrağı Vardır, Somali milli marşından söz ediyoruz. Şöyle der milli marşta: "Ey beyaz yıldız, biz senin hizmetindeyiz."

Türk bayrağında beyaz yıldız vardır ve aynı beyaz yıldız Somali bayrağında da yer alır. Qolobaa Calankeed ya da Türkçesi ile Her Milletin Kendi Bayrağı Vardır, Somali milli marşından söz ediyoruz. Şöyle der milli marşta: “Ey beyaz yıldız, biz senin hizmetindeyiz.” 

Somali’ye hiç gitmedim ama Somali denilince her vatandaşımızın olduğu gibi benim de yüzümde bir tebessüm yayılır. Tatil planlarımı orası için yaptığımdan değil. Somali bizim için bir sınav kağıdıdır ve bu sınavı layığıyla verdiğimizi, vermeye devam ettiğimizi düşünüyorum. Bir ülke düşünün, hükümeti sokaklarda asayişi sağlayamıyor, en temel kurumları çökmüş, vatandaşları korsanlıkla özdeşleşir duruma düşmüşler. Acı değil mi? Üstelik bu ülke bereketli bir denize komşu olsun, Afrika’nın en kıymetli bölgesinde yer alsın. Sömürgeci mirastan geriye kalan acı ve gözyaşıdır. Tüm yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürdükleri gibi, insan kıymetlerini ve gelecek umutlarını sömürdüler. Nerenin? Somali’nin... 

Bayram değil seyran değil, Somali neden gündemde diye düşünüyor olabilirsiniz. Somali’de cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri, kadın-erkek demeden ülkenin her yanında cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmak için sandıklara koşan Somalilileri tebrik etti yaptığı açıklamayla. Bu açıklamaya hayli güldüm. Çünkü cumhurbaşkanlığı seçimi ülkenin dört bir yanında yapılmadı. Somalili milletvekilleri seçtiler. Bizdeki eski sistem gibi. Amerika’nın sahadan ne kadar kopuk olduğunu gösteren komik bir örnek. Haydi Somali’yi bilmiyorsunuz, açıp gazete filan okuyun. Erbakan hoca gibi “Bana ne Amerika’dan” deyip anlatmaya devam edelim. Seçimler Somali meclisi yerine havalimanında yapılmış. Sebebi de şu: Havalimanı daha güvenli. Türkiye’nin inşa ettiği hava limanı ülkenin en güvenli bölgeleri arasında yer alıyor. Somali için hüzünlü bir durum olsa da Türkiye’nin emniyet veren bir havalimanı inşa etmiş olması gurur verici. 

Soracaksınız şimdi, seçimi kim kazanmış. Hiç önemli değil. Gerçi kazanan kişi Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Bey’e çok benziyor sima olarak, kuzeni sanabilirler ama inanın hiç önemli değil. Seçimi kim kazanırsa kazansın, Somali kazanmış demektir, Türkiye kazanmış demektir. Siyasi sistemin işlemeye devam etmesi ülkenin kazandığını gösterir zira. Eli kanlı çetelerin kaybetmesi anlamına da gelir bu. Türkiye orada sadece havalimanı yapmıyor. Altyapıyı güçlendiriyor, güvenlik güçlerini eğitiyor, tarımsal kalkınma projelerini hayata geçiriyor, sağlık tesisleri açıyor. Güzel değil mi? İyi de Somalililer bu durumdan memnun mu? Gayet memnun. Kendilerine destek olan Türkiye’ye minnettarlar. Bunun her fırsatta göstermekten de mutlu oluyorlar. Bir örneği hatırlatayım da gerisini siz hesap edin. Somali’deki eski büyükelçimiz Kani Torun seçimlerde milletvekili adayı olur ve seçim kampanyası için Somali’den bir klip gelir. Destek için. Kani Bey’in hangi partiden olduğunun önemi yok. Orada gösterilen Türkiye sevgisidir. İlginçtir, iktidar ve muhalefet arasında uzlaşma gösterilen konular çok azdır Türkiye’de. Ama bu az sayıdaki konulardan biri Türkiye’nin Somali politikasıdır. 

Somali seçimlerinin gerilimsiz geçmesi, Türkiye’yi memnun etti. Çünkü orası bizim Afrika ve bütün dünya için ettiğimiz duamızdır. Nasıl ki Somali için tek yürek olabiliyorsak Türkiye için de olabiliriz değil mi?