8. ULUSLARARASI AVRASYA DÜNYA MİRAS ŞEHİRLERİ KONFERANSI

İsmail ŞAHİNBAŞ
Tüm Yazıları
1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 51 üyesi, imzaladıkları anlaşma ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nü (UNESCO) kurdular. Amaç, dünya üzerindeki her probleme üye devletlerle hareket ederek ortak bir çözüm bulmaktı. Türkiye, bu örgüte 1946 yılında dâhil oldu.

miras-11945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Örgütü’nün 51 üyesi, imzaladıkları anlaşma ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nü (UNESCO) kurdular. Amaç, dünya üzerindeki her probleme üye devletlerle hareket ederek ortak bir çözüm bulmaktı. Türkiye, bu örgüte 1946 yılında dâhil oldu.

miras-3

Örgütün (UNESCO), 1972 yılında Paris’te toplanan oturumunda, dünya üzerinde yok olan kültürel değerleri kontrol altına almak ve uğrayacakları tahribatı engellemek için 38 maddelik Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Konvansiyonu sözleşmesi imzalandı. Bundan sonra kültürel ve doğal miras için liste uygulaması başlatıldı.

Dünya Miras Komitesi

miras-2

Bu uygulamaya göre UNESCO’ya üye her ülke kendi topraklarında yer alan kültürel ve doğal varlıkların envanterini 21 üyeli Dünya Mirası Komitesi’ne bildirmekle yükümlü tutuldu. Düzenli olarak her yıl üyelerden gelen taleplerle genişleyen ve yenilenen listede pek çok ülkeye ait kültürel ve doğal varlıklar belirlenmiş. Uygarlıkların beşiği olan Anadolu’nun Dünya Miras Listesi’nde 15 doğal ve kültürel değeri alınmış.

Avrasya Dünya Miras Şehirleri Konferansı

miras-4

UNESCO ve dünya miraslarının öyküsü kısaca bu şekilde. Gelelim yakın bir geçmişte, bahsi geçen alanda yapılan çalışmalara. Safranbolu Belediyesi tarafından 8. Uluslararası Avrasya Dünya Miras Şehirleri Konferansı 21-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti.

Kültür ve kongre turizm

miras-5

Konferansın ev sahibi Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy “Belediye olarak bu tür uluslararası organizasyonlara çok önem veriyoruz. Çünkü bu organizasyonlar Safranbolu'nun tanıtılmasında çok önemli. Biz kültür turizminin yanında kongre turizminin de öne çıkmasını istiyoruz. Bunun için de belediye olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu organizasyonların artması için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Miras ve turizm

Çok sayıda uluslararası konuşmacının konferansa katıldığını aktaran Aksoy “Çok yoğun bir program geçirdik. Birçok katılımcı miras ve turizmle ilgili bilgilerini bizlerle paylaştı. Mirasın korunması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda fikirler sundular. Yine turizmin kaliteli şekilde yapılması, ilçeye gelen turistlerin sayısının artması konusunda öneriler, fikirler de sunuldu. Uluslararası katılımcıların ve dünya mirası şehirlerin yöneticilerinin, bu konudaki fikir ve önerileri bizler için çok önemliydi. Bundan da yeteri kadar yararlandığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Safranbolu’yu Safranbolu halkı korumuş

miras-6

Safranbolu'nun 1994 yılında Dünya Mirası olarak listede yerini aldığını hatırlatan Aksoy, “Safranbolu, 1960'lı yıllardan başlayıp, bugünlere kadar halkın katılımıyla bilinçli olarak korunmakta. Bu şehri kanunlarından çok Safranbolu halkı korumuş ve bugüne kadar getirmiştir. Safranbolulular olarak bu miras şehirde yaşıyor olmakla hem büyük bir mutluluk ve hem de çok büyük bir sorumluluk taşıdığımızı düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

20 ülkeden katılımcı

miras-7

Avrasya Bölgesi’nin Rusya, Endonezya, Kazakistan, Uzak Doğu ülkelerinin tamamını kapsayan geniş bir bölge olduğunu ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, “Bu bölgede 20 ülke var, 20 ülkeden 200’e yakın belediye başkanı, Dünya Mirası ile ilgilenen uzman, Safranbolu’ya davet ettik. Bu toplantıda da ana gündemimiz ‘Miras, Çocuk ve Turizm’ oldu.

Miras, çocuk ve turizm

“Mirası Safranbolu’da çocuklarla buluşturarak, çocukların mirasın farkındalığını hissetmelerini, mirası koruma hususunda bilgi ve gayretlerini, bu toplantı vesilesiyle gündeme getirdik” diyen Aksoy; “Turizmi, dünya mirasını korumacılık konusunda nasıl finans merkezi yaptığımızı bu sefer, Avrasya Bölgesi’ndeki ‘UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan şehirlere aktardık” diye belirtti.

miras-8

Aksoy ile Dünya Miras Şehirleri Organizasyonu Genel Sekreteri Denis Ricard ve katılımcılar, Tarihi Çarşı, Cinci Han, Hıdırlık Seyir Tepesi, cam teras, Mencilis Mağarası gibi tarihi ve turistik yerleri gezdi. Dünya Mirası ile ilgili daha detaylı bilgilere; www.dunyamirasi.com.tr ve www.unesco.org.tr adreslerinden ulaşılabilir.