Dünyaca ünlü genç piyanist Aurelien Froissart, 2 Aralık'ta (bugün) Saat Kulesi ve 3 Aralık'ta Cam Piramit'teki interaktif gösterileriyle Türk izleyicileriyle buluşuyor. Froissart, konser öncesinde sanat yaşamını anlattı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 9-22 Aralık tarihlerinde düzenleyeceği 23. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, halkla iç içe muhteşem sokak etkinlikleriyle başlıyor.
Sosyal medyada piyano videoları 1 milyondan fazla takipçisi olan, klasik müziği halk için ulaşılabilir kılma amacıyla yola çıkan ve konserlerinin biletleri birkaç saat içinde tükenen genç neslin yetenekli piyanisti Aurelien Froissart’ın şehrin iki noktasında halkla buluşacağı etkinlikler, interaktif olarak düzenlenecek ve dünyaca ünlü piyanistle birlikte şarkı söylemek, enstrüman çalmak ve onunla sahneyi paylaşarak sosyal medya videoları üretmek isteyen tüm piyano tutkunlarına açık olacak.
2018’de İtalya’da "Premio Pianistico Internazionale Napolinova" yarışmasında 1.'lik ödülü alan Aurelien Froissart, Türkiye’de ilk kez müzikseverlerle buluşacak.
-Piyano ile sokağa çıkmak daha fazla kitleye ulaşmak istemenizin bir sonucu olarak mı doğdu?
Chopin, Beethoven gibi ünlü bestecilere ait eserleri daha genel bir dinleyici kitlesi ile paylaşmak istiyordum. Konser salonlarında verdiğim klasik müzik konserlerinde bir süre sonra dinleyicilerimin hep benzer bir kitleden olduğunu fark etmeye başladım. Bu proje ile insanların arasında girdiğimde rap, hip hop gibi farklı müzik tülerini dinleyen insanlara da bu eserlerle ulaşmaya başladım.
-Halkın arasında piyano çalarak bunu sosyal ortamlarda paylaşmanız ilk nasıl başladı?
İlk başlarda stüdyomda piyano çalarken çekim yapıyordum. Daha sonra tren istasyonunda insanlar arasında piyano çalınan bir video gördüm milyonlarca kez izlenmişti. Ben de denemeye karar verdim. Hatta ilk başlarda klasik eserleri çalıyordum. Gördüm ki kısa sürede o ana kadar en çok izlenen videolarımdan biri olmuştu. İnsanların samimi şaşırtıcı ve doğaçlama çalışmalardan çok keyif aldıklarını gördüm ve bundan sonraki tüm çalışmalarımı bu şekilde yapmaya başladım.
-Siz sosyal medya üzerinden tanındınız. Peki bir albüm müjdesi var mı?
Aslında bunun ile ilgili yakın zamanlarda bir görüşme yaptım. Plak şirketleri ile bakış açılarımız uyuştuğu noktada böyle birşey yapabilirim ancak şu ana kadar bu konu ile ilgili olumlu bir gelişme olmadı. Şu anda sosyal platformlarda müzik yapmak bana daha geniş bir özgürlük alanı tanıyor. Şu anda bir albüm yayınlamayı düşünmüyorum.
Daha farklı video fikirleri var mı? Bundan sonraki çalışmalarınız nasıl olacak?
Pedagojik videolar yada bazı eserlerin nasıl çalındığı ile ilgili ipuçları paylaştığım videolar da olabilir hatta challenge videoları da yapmayı düşünüyorum. Bunun dışında podcast de hazırlayabilirim yaptığımız işlerin perde arkası yada müzisyen arkadaşlarımız ile müzik konuştuğumuz, insanların beni daha yakından tanıyacağı içerikler de hazırayacağım. Sosyal platformlarda şu ana kadar hep kısa videolar paylaştım. Daha uzun içerikler de hazırlayacağım.
-Türkiye’de ilk kez mi sahne alacaksınız?
Daha önce hiç performans sergilemek için Türkiye’ye gelmemiştim. Türkiye’de çalacağım için çok heyecanlıyım daha önce iki kez Türkiye’de bulundum ama daha önce hiç piyano çalmadım hep tatil amaçlı gelmiştim ama sosyal medya hesaplarımda görüyorum ki yaptığım şeye güzel bir ilgi var. Böylesine önemli bir festivalde yer aldığım için çok şanslıyım.
Antalya'da bizleri nasıl bir performans bekliyor?
Benim için de heyecanlı olacak bir performans bekliyor. Bir piyano resitalinden ziyade interaktif eğlenceli, kısa şarkılar çalacağım. İnsanların bildiği, hem sesleri hem de enstrumanları ile bana katılabileceği güzel bir repertuvar hazırladım.