Dünyanın ilk borsasının, ilk alışveriş merkezinin inşa edildiği Aizanoi Antik Kenti, yapısıyla yine dünyada tek örnek olma özelliği taşıyan Zeus Tapınağı'nı da sağlam olarak içinde barındırıyor. İlk ve tek örneklerin bulunduğu Aizanoi, Heritage İstanbul ve CoinTR işbirliğiyle dünyaya açılıyor.
Türkiye'de 8 yıldır yapılan Heritage (İstanbul Restorasyon, Arkeoloji, Müzecilik, Kütüphanecilik Teknolojileri Fuarı ve KonferansıTeknolojileri Fuarı) bu yıl 15-17 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek. Her yıl yerli yabancı yüzlerce katılımcı ve binlerce ziyaretçiyle gerçekleşen fuar, kültür varlıklarımızın dünyada bilinirliğini artırıp, profesyonel restorasyon teknolojisinin bu alandaki önemine vurgu yapıyor.
8. Heritage İstanbul ve fuarın ana sponsorluğunu üstlenen dijital varlık borsası ve teknoloji şirketi CoinTR, "Geçmişe gelecek sağlamak" amacıyla bir araya geldi. Fuar bu yıl, geçmişi M.Ö 3 bin yıllarına dayanan dünyanın ilk borsasının yer aldığı Kütahya Çavdarhisar'da bulunan Aizanoi Antik Kentinin tanıtımına büyük katkılarda bulunacak.
Aizanoi Antik Kenti'ne büyük destek
Bu katkılar kültür varlıklarımızın korunması, tanıtımı açısından büyük önem arz ediyor. Oldukça yaratıcı tanıtım fikirleri üretildi. Örneğin Aizanoi, NFT'lerle (benzersiz dijital varlıkların temsilini ve sahipliğini kaydetmek için kullanılan kripto para birimi teknolojisi yani dijital varlık) günümüze taşınarak geleceğe aktarılacak. CoinTR CEO'su Ali Eşelioğlu, Aizanoi'da bulunan dünyanın ilk borsası dahil, Zeus Tapınağı, Roma Köprüsü, Zeus Arkoteri'nin de bulunduğu kültür varlıkları için üç özel seri olmak üzere 12 adet NFT hazırladıklarını açıkladı. Heritage İstanbul'un tüm katılımcıları ve ziyaretçilerine bu özel NFT'ler hediye edilecek. Kazı çalışmalarına da destek verecek olan CoinTR, aynı zamanda antik kentin tanıtım videolarının çekimini finanse edip, fuarda ve sosyal medya platformlarında dünyaya sunacak. Öte yandan fuarın ikinci günü (16 Mayıs) limitli seri olan NFT'ler açık artırma ile satılacak. Elde edilen gelir ise Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazıları için aktarılacak.
İlk ve tek örneklerin kenti Aizanoi
Dünyanın ilk borsasının Türkiye'de olduğunu dünyanın bilmesi gerekiyor. Ayrıca Aizanoi’daki Macellum, dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olması özelliğini taşıyor. Macellum'un taş duvarlarında ürün fiyatlarının olduğu yazıtları görebilirsiniz. Aizanoi’daki Zeus tapınağı ise günümüze en sağlam şekilde ulaşabilmiş. Tapınağın üstü ise mermer kirişlerle kaplanmış, plan olarak dünyadaki tek örnek olma özelliği taşıyor. Aizanoi Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, Roma Köprüsünün dibinde yapılan kazılarda köprüye sağlam destek oluşturması için çakılmış kızıl ağaçtan kazıkların, sanki bir gün öncesi yapılmış gibi günümüze hiç bozulmadan ulaştığını anlattı. Birçok yapısıyla ilk olma özelliği taşıyan ve Prof. Dr. Gökhan Coşkun'un önderliğinde büyük emeklerle kazı çalışmaları yapılan Aizanoi, dünya çapında ünlenmeyi hak ediyor. Elbette ülkemiz vatandaşlarının ve destek olabilecek kurumların bu kenti görüp gerekli desteği ve özeni göstereceğine inanıyorum.
Heritage İstanbul dünyaya açılıyor
Gelelim 15-17 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek 8. Heritage İstanbul Fuarına. İlk yapıldığı yıl dahil 8 yıldır hem tarih arkeoloji meraklılarının hem de akademisyenler ve profesyonel restorasyon teknolojisi hizmeti sunan katılımcıların iple çektiği fuar oldu Heritage. Ülkemizde kültür varlıklarının korunması saklanması için çalışan kuruluşları ve aynı zamanda sektörle ilgili tedarikçileri bir araya getirerek düzenlenen panellerde birçok konuda aydınlanmamızı sağladı. Fuar aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, İ.B.B Miras, İstanbul Valiliği YİKOB, Marmara Belediyeler Birliği tarafından destekleniyor. Heritage Projeleri Kurucusu, iç mimar ve akademisyen Osman Murat Akan, fuarın artık sadece Türkiye'de değil, "Heritage MIDDLE EAST-Abu Dhabi" ve "Heritage TURQUOISE-Taşkent" olmak üzere dünyaya açılacağını duyurdu. Heritage konferanslarında bu yılki konuşmacılar arasında ise UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı, Ürdün Prensesi Dana Firas, heykeltıraş Edoardo Tresoldi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Onursal Profesörü avukat ve Prof. Marc-André Renold yer alıyor. Ulusal ve uluslararası birçok katılımcıyla gerçekleşecek fuarda İtalya, Almanya, Avusturya, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Azerbaycan ve İran dahil birçok ülkeden katılımcılar olacak.
Bu yıl önemli
Heritage İstanbul'un bu yıl, 6 Şubat 2023'te Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından büyük hasarlar gören antik kentlerin restorasyonunda doğru kararlar alınması açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşünüyorum.