Estetik kaygılara bağlı tedavilerin yapılma sıklığı giderek artmaktadır.
Estetik kaygılara bağlı tedavilerin yapılma sıklığı giderek artmaktadır. Diş çapraşıklıkları da artık bilindiği gibi, her yaşta yapılabilen, hem fonksiyonel hem estetik bir tedavidir. Yunanca karşılığı düzgün diş anlamına gelen ortodonti, günümüzde sadece dişleri değil, alt ve orta yüz düzensizliklerini de tedavi eden diş hekimliği branşıdır.
Genel anlamda;
Dişlerin düzgün yerleşmediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda,
Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda,
Dişlerinizi kapanışa getirdiğinizde alt ve üst ön kesiciler arasında büyük bir boşluk olduğunda,
Dişlerde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlüğün çekildiği durumlarda, ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulur.
Ortodontik tedaviler kendi arasında farklı tiplerde olsa da (metal diş telleri, porselen (şeffaf) diş telleri, içten takılan (lingual) braketler, şeffaf plaklar), telsiz ortodonti diye de adlandırılan şeffaf plaklar günümüzde en popüler olanıdır. Peki nedir bu şeffaf plak, her vakada uygulanabilir mi?
Diş hekimliği alanında da günlük yaşamda olduğu gibi estetik kaygılar her geçen gün önem kazanmaktadır. Şeffaf plak tedavisi geleneksel braket (tel takılması) yöntemine göre artık daha popülerleşmiştir. 3 boyutlu tarama yöntemi ile zahmetsizce hastadan alınan ağız içi ölçü sonrası hastaya özel şeffaf plaklar oluşturulur. Hasta hekim kontrolü altında çarpaşık dişleri istenen pozisyona getirilmek üzere braket ve tel yerine şeffaf plaklar kullanılır.
Özellikle günlük hayatta sosyal ilişkileri yüksek ya da görüntüsü açısından ortodontik tedaviden çekinen hastalar için şeffaf plak tedavisi ideal bir seçenektir. Tüm ortodontik tedavi öncesi önerildiği gibi, ağız içinde var olan tüm çürüklerin temizlenmesi, diş taşlarının temizlenmesi, gerekli ise 20 yaş dişlerin çekimi şeffaf plak tedavisinden önce tamamlanmalıdır. Köprü, implant gibi protetik işlemler ortodontik tedavi bittikten sonra planlanmalıdır.
Şeffaf plak tedavisinin avantajlar nedir?
• Günlük yaşantınızı etkilemez, metal braket ve tel kullanılmadan çapraşık dişler tedavi edilebilir.
• Kullanımı kolaydır, ağız içinde belli olmaz.
• Yemek yerken veya bir şey içerken çıkartılabilinir.
• Yemek yerken çıkarılmaları ağız bakımının devam ettirilmesindeki yarattıkları kolaylıklar sayesinde rahat kullanım sağlar.
• Özel günlerinizde (düğün, mezuniyet, iş toplantıları vb.) plaklarınızı çıkartabilir, birkaç saat tedaviye ara verebilirsiniz.
• Yaş kısıtlaması yoktur, hem gençlere hem de yetişkinlere uygulanabilir.
• Ağız içi tarayıcılar aracılığı ile tedavi sonucu hakkında ön bilgilendirme verir, bu da hasta motivasyonunu arttırır.
Şeffaf plakların kullanımı nasıldır?
• Şeffaf plakları günde ortalama 20-22 saat takmanız gerekir.
• Sadece yemek yerken çıkartmanız önerilmektedir.
• Özel gün ve davetlerde ise sadece etkinlik süresince çıkarılması ve sık tekrarı yapılmaması tavsiye edilir.
• Normal sıcaklıkta veya serin içecekler içebilirsiniz fakat çay gibi sıcak şeyler içerken çıkartmanız önerilir. Şeffaf plaklar thermoplastik olduğundan sıcakta deforme olabilir.
• Tedavi başarısında düzenli plak kullanımı en önemli etkendir.
Herkes şeffaf plak ile telsiz ortodontik tedavi yaptırabilir mi?
Hem yetişkin hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bir ortodontik tedavidir. Fakat şeffaf plak tedavisine uygun olup olmadığınız ancak doktorunuzun muayenesi sonucunda netleşir. Orta ve hafif diş çapraşıklıkları ve diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi şeffaf plak ile rahatlıkla tedavi edilebilir.