20 yaş dişi olarak da bilinen 3. büyük azı dişleri, ağızda en son oluşan ve süren dişlerdir.
20 yaş dişi olarak da bilinen 3. büyük azı dişleri, ağızda en son oluşan ve süren dişlerdir. Genellikle 17 - 25 yaşları arasında sürerler ve genellikle 4 tanedir. Dişlerin çıkma işlemleri sürerken çene de gelişim göstermeye devam eder. Gelişimde 20 yaş dişlere yer açıldığında dişler çıkar. Çenede yeterli yer olmazsa ağız içindeki pozisyonlarını alamazlar ve gömülü olarak kalırlar. Günümüzde, evrimleşmeye bağlı olarak gömülü kalmaları çok sık rastlanan bir durumdur, hatta çoğu hastada sayıca daha az adet de gelişebilir. Diş hekiminiz görüntüleme işlemleri ile birlikte dişin nasıl çıkacağını, dişin büyük mü küçük mü olduğunu ve çenenizde herhangi bir darlık var mı yok mu, bunları saptayacaktır. Tanı işleminden sonra size göre bir tedavi planı oluşturacaktır.
20 yaş dişleri çekilmeli midir?
Eğer 20 yaş dişleriniz tamamen olması gereken pozisyonda sürmüşse, çene genişliği yeterli ise yani öndeki dişleri sıkıştırmıyorsa, çürük, diş eti rahatsızlığı bulunmuyorsa çekilmesine gerek yoktur. Aksi durumlarda 20 yaş dişlerinizin çekilmesi gerekir.
Çene cerrahisi uzmanı diş hekim vakaları arasında en sık karşılaşan durum gömülü 20 yaş operasyonlarıdır.
Gömülü 20 yaş dişlerinin neden olabileceği durumlar nelerdir?
Eğer çene darlığı gibi bir durum yaşıyorsanız ve ağız sağlığınıza yeterli ilgiyi gösteremiyorsanız, dişlerinizde, bunu takiben de diş etrafındaki dokularda iltihaplanmaların meydana gelmesi kaçınılmazdır. 20 yaş dişleri yemek fazlalıklarının en çok toplandığı yer olduğu için yeterli bakım yapılmadığında çürümeler oluşabilir. Bu çürümeler kokuya da neden olmaktadırlar. Eğer;
Çevre dokularda enfeksiyon,
Çürük,
Komşu dişte çürük oluşturma,
Kist oluşumu,
Diğer dişlere baskı yaparak pozisyonlarını bozma gibi sorunlarla karşılaşılırsa 20 yaş dişleri mutlaka çekilmelidir.
Ancak gömülü ya da pozisyonu haricinde süren 20 yaş dişleri de belirti vermese de muhakkak uzman bir diş doktorunca değerlendirilmeli ve gerekli görüldüğü takdirde çekilmelidir. Unutulmaması gerekir ki yukarıda belirtilen durumlar her zaman belirti vermeyebilir.
20 yaş cerrahisi
Gömülü 20 yaş dişlerinin uzman ya da bu konuda deneyimli bir diş hekimi tarafından alınmasında fayda vardır. İlk muayene doktorunuz, genel sağlık durumunuz hakkında bilgi edindikten sonra, ağız içi muayene ve görüntüleme yöntemleri ile 20 yaş dişinizin durumu hakkında değerlendirme yapar. 20 yaş cerrahisi genellikle lokal anestezi altında yapılır ancak bazı durumlarda doktor ve hastanın tercihlerine bağlı olarak sedasyon ya da genel anestezi ile de yapılabilir. Operasyon genellikle ağrısız ve rahat geçer.
20 yaş cerrahisi sonrası
20 yaş çekimi, cerrahi bir operasyondur ve operasyondan sonra çeşitli ağrı ve konforsuzlukların (hafif dereceli ağrı, şişlik, hafif dereceli kanama) meydana gelmesi normaldir. Bunları en sorunsuz şekilde atlatmak için doktorunuzun operasyon sonrası size önerdiği talimatları yerine getirmeniz ve doktorunuzun yazdığı ilaçları önerilen şekilde kullanmanız oldukça önemlidir. 20 yaş dişleri çekildikten sonra, ağıza konulan tamponun yarım saat kadar tutulması gereklidir. Tükürme işlemi olabildiğince az yapılmalı, işlem yapıldıktan sonra uyuşukluk geçene kadar yemek yenilmemesi önerilir. Çekim bölgesi iyileşene kadar daha yumuşak gıdaların tüketimi önerilir. Gıdaları alırken diğer taraftaki dişleriniz ile çiğneme yaparsanız iyileşme süreci hızlanır. Çekimden sonra şişlik oluşabilir, bu durumu önlemek için buz tedavisi uygulanması önerilir. Bunların dışında aşırı ağrı, aşırı şişlik, aşırı kanama (ağız dolusu), bölgeden akıntı ya da iltihap gelmesi durumunda zaman geçirmeden doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.