Bakanlık, T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Çevre Sağlığı Ekiplerinin halk sağlığının korunması amacıyla yaklaşık 5 bin personelle sahada hizmet verdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dünya Çevre Sağlığı Federasyonu tarafından çevrenin korunmasını savunmak amacıyla 2011 yılında “26 Eylül” günü Dünya Çevre Sağlığı Günü olarak ilan edildiği hatırlatıldı. Bakanlık her yıl 26 Eylül Dünya Çevre Sağlığı Günü’nde çeşitli etkinlikler yapıldığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "“Çevre Sağlığı”, hızla artan dünya nüfusu, hızlı kentleşme ve endüstrileşme, kaynakların kontrolsüz bir şekilde kullanılması ve tüm bu süreçler sonucunda ortaya çıkan zararlı etkenlerin belirlenmesini; tüm canlıların sağlığının kontrol edilmesi ve bu zararlı bileşiklerin en aza indirilmesi amacıyla gerekli önlemlerin alınmasını hedefleyen bir bilim dalıdır. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir çevre ile mümkündür. Sağlığımız için çevremizi korumalıyız. Gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için israfı önlemek, doğal kaynakları verimli kullanmak, atık miktarlarını azaltmak, atıkları kaynağında ayrıştırmak ve atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamak önemlidir." ifadelerine yer verildi.

Çevre bilincini artırmak, doğaya katkı sağlamak, yeşil alanları artırmak ve çevre dostu bir geleceğe katkıda bulunmak amacıyla çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve doğal kaynakların korunması konusunda farkındalığın artırılmasına katkıda bulunmak için tüm vatandaşların çevre sağlığı konusunda bilgi düzeyinin yükseltilmesi gerektiği aktarılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Böbrek sağlığı için güne 1 bardak suyla başlayın Böbrek sağlığı için güne 1 bardak suyla başlayın

"T.C. Sağlık Bakanlığı yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşan personeliyle vatandaşlara sağlık hizmeti sunmaktadır. Bakanlık bünyesinde çok farklı ünvan ve meslek sınıfından oluşan profesyonel personel ekip ruhu içerisinde hizmet vermektedir. Bu ekiplerden biri de yıllara dayanan saha tecrübesi ve teknik donanımı ile Çevre Sağlığı Ekibi’dir. T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Çevre Sağlığı Ekipleri halk sağlığının korunması amacıyla yaklaşık 5 bin personelle sahada hizmet vermektedir."

Çevre Sağlığı Ekiplerinin şu konular hakkında çalışma yaptığı yaptığını duyurdu:

"İnsan ve toplum sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen fiziksel, kimyasal, biyolojik, sosyal ve psikolojik etkenlerin belirlenmesi,

Tüketime sunulan içme suyu ve kullanma suyu kalitesinin belirlenmesi, sağlıklı ve güvenli suya erişim için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması,

Yüzme amaçlı kullanılan sular ile yüzme havuzlarının su kalitesinin izlenmesi, denetlenmesi ve kontrolünün sağlanması,

Ambalajlı sulara yönelik izin, kontrol ve denetim işlemleri,

Vektörel hastalıkları önlemek amacıyla vektör üreme yerlerinin tespit edilmesi, haşere ve kemiricilerin kontrol altına alınması ve katı atıkların bertaraf edilmesi,

Çevre sağlığını ilgilendiren birçok hususta gereken kontrollerin yapılması konularında çalışmalar yapmaktadır."

Kaynak: Hibya Haber Ajansı