Türkiye'de de özellikle online alışveriş kanallarında kampanyalarını görmeye başladığımız Black Friday'in perakendeciler için ne anlama geldiğini ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl neler yaşanabileceğini ve Black Friday kampanyalarında ülkemiz perakendecilerine başarı sağlayabilecek 6 taktik bulunmakta.
Türkçede Efsane Cuma, Çılgın Cuma, Kara Cuma gibi çok çeşitli kavramlarla adlandırılan ve çıkış noktası ABD’de Şükran Günü sonrasındaki Cuma günü yapılan indirim uygulamaları olan Black Friday; bu yıl pandemi nedeniyle ve online alışverişin de yükselmesiyle birlikte daha farklı yaşanıyor veya yaşanacak.
Türkiye’de de özellikle online alışveriş kanallarında kampanyalarını görmeye başladığımız Black Friday’in perakendeciler için ne anlama geldiğini ve Kovid-19 pandemisi nedeniyle bu yıl neler yaşanabileceğini ve Black Friday kampanyalarında ülkemiz perakendecilerine başarı sağlayabilecek 6 taktik bulunmakta.
Her yıl bir önceki Black Friday kampanyalarından yeni dersler çıkıyor. Öte yandan bu yıl, önceki yıllardan farklı olacağa benziyor. Önceki yıllarda başarı getiren bazı taktikler bu yıl işe yaramayacak gözüküyor. Geçtiğimiz yıl ABD’de online Black Friday alışverişçi sayıları Cyber Monday kampanyalarındaki alışverişçi sayılarını ilk kez aşmıştı. Karantina uygulamaları, erişim sınırlamaları veya sadece başlı başına tüketici tercihleri nedeniyle, Black Friday’in çekim merkezi bu yıl online kanallara doğru kayacak. Mağazalara kalabalıkları çekmek, alışveriş çılgınlıklarını alevlendirmek, mağazalara özel promosyonlar bu yıl ana kampanya hedefleri olarak görülmeyecek.
Tüm bu kanal durumunu göz önünde bulundurarak Black Friday’de başarı getirebilecek ülkemize uyarlanmış 6 temel taktiğe şu şekilde bakalım.
· Tek günlük karlı iş mantığından uzak durun. Black Friday’in getireceği sıra dışı müşteri ve ürün hacmiyle hem mağazalar hem de depolar tek günlük kampanyada zorlanacaktır. Yüksek miktarlı satışlara ulaşmak için kampanya sürecini uzatmak iyi bir araç olacaktır. Perakendeciler bu konuda iletişimlerine başlamış bile gözüküyor.
· Hızlı git ve erken git. Kampanya süresini uzatarak zirveyi daha yatay bir hale getirilebilir, ama bunu yapmak için iyi bir promosyon-iletişim kampanyası gerekir. Örneğin; ABD’de Home Depot Black Friday fiyatlarının Kasım ayı başında başlayacağını duyurdu. Macy’s “Fabulous Fall Sales” başlığıyla kampanyasını başlattı. J C Penney ise “BeautiFALL Sale” adıyla alışverişçileri bilgilendirmeye başladı.
· Online satışı güçlendirin. Pandemi nedeniyle operasyonlarını tekrar oriente eden perakendecilerin online işlerde 6 yıla değer ilerleme ve gelişmeyi 6 ayda elde ettiklerini tarihe girecek olan kanıtlar gösteriyor. Skalalarını yükselttiler ve daha bu amaç odaklı hale geldiler. Birden gözüken (pop-up) öneriler ve paket teklifler satışlara ekstra hız kazandıracaktır. Ek geçici kaynakları mağazalardan depolara ve paketlemelere merkezlerine de aktarmak önemlidir.
· Tıkla al seçeneğini ön plana çıkarın. Mağazaiçi ve yol kenarı teslim alma seçenekleri bu dönemde yoğunlaşacak olan eve teslim hizmetlerini rahatlatacaktır.
· Satışları gerçek zamanlı takip edin. Pandemi birçok ülkede yoğunlaştığı için stok siparişleri yoğunlaştı. Bazı perakendeciler depoda artan ürünler kalmaması için korumalı siparişler uygulamaya başladı. Her geçen gün daha fazla alışverişçi online kanallara yönelirken, perakendeciler satışlarını gerçek zamanlı takip etmeli ve gerekirse online satış operasyonlarını güncellemeli; böylelikle daha önce satılan ürünlerin iletişimini sürdürmez ve müşteri memnuniyeti skorlarını daha iyi yönetebilir.
· Mobil cihazlardaki alışverişi kolay, anlaşılır ve eğlenceli hale getirin. Optimizasyon ve ışık hızında uygulamalar oyunu değiştirir. Akıllı telefonların önemini ve aynı zamanda bir tehlike de olduğunu küçümsemeyin.
Kaynak: Tim Denison “Ipsos”