Ağustos ayı, mücevher hırsızları açısından yoğun bir ay oluyor.
İsveç Kraliyet Ailesi’ne ait, 17. yüzyıldan kalma paha biçilemez mücevherlerin iki hafta önce çalınmasının ardından geçtiğimiz hafta Bolivya’da devlet hazinesi, mücevher hırsızlarının hedefi oldu. El Alto şehrinde yaşanan hırsızlıkta, devlet başkanlığı nişanı, park halindeki bir aracın içinden çalındı. İlginç hırsızlık bakın nasıl gerçekleşti:
Bir askeri görevli, devlet nişanını başkent La Paz’da çarşamba günü gerçekleşecek törende takması için Devlet Başkanı Evo Morales’e teslim etmek üzere El Alto Havalimanı’na gitti. 1825’te ülkenin ulusal kahramanı Simon Bolivar’a hediye edilen zümrüt taşlarıyla kaplı altın nişan, özel çantasında araçta duruyordu. Görevli, uçağı kaçırınca yeni uçak ayarlamak için nişanın içinde bulunduğu çantayı araçta bırakan görevli, havalimanına girdi. Geri döndüğünde çanta çalınmış, 22 karatlık altından yapılmış nişan da gitmişti. Normal şartlarda Bolivya Merkez Bankası’ndaki kasasında saklanan nişan, sadece özel seremonilerde kullanılmak üzere çıkartılıyor. Olayın ardından Devlet Başkanı Evo Morales, çarşamba günkü askeri törene nişanı takamadan çıktı. Eski Devlet Başkanı Carlos Mesa, hırsızlığı İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in tacının çalınması olayına benzetti. Bolivya Savunma Bakanlığı, nişanı çaldıran görevlinin sorgulanmak üzere gözaltına alındığını, soruşturmanın sürdüğünü açıkladı.
Suaygırının ısırdığı turist hayatını kaybetti
Kenya’da vahşi doğa turuna çıkan bir Çinli turist, suaygırının fotoğrafını çekmek için fazla yaklaşınca dünyanın en tehlikeli kara memelisinin saldırısına uğradı. Chang Ming Chuang (66) adlı turist, başkent Nairobi’nin 90 km kuzeydoğusunda yer alan Naivasha Gölü’ndeki doğal yaşam parkında suaygırlarını izliyordu. Görgü tanıkları, Sopa Otel yakınlarındaki alanda iki turistin hayvanlara fazlasıyla yaklaştığını anlattı. Yükselen su seviyeleri nedeniyle otlamak için bölgeye gelen hayvanlar, sadece bu yılın başından beri bölgede saldırdıkları 6 kişinin yaşamını kaybetmesine neden oldu. Yaklaşık üç ton ağırlığa çıkan suaygırları otçul olmalarına rağmen agresiflikleriyle biliniyor. Her yıl Afrika’da 500 kişinin ölümüne neden oluyor. Yükselen su seviyeleri nedeniyle otlak alanlarını kaybeden suaygırları, çiftliklere ve otellerin bahçelerine gelerek hayatta kalabilmek için günlük kırk kilo ot ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor.
İşte bu suaygırlarından birine fazla yaklaşan Çinli turist de uğradığı saldırıda suaygırı tarafından göğsünden ısırıldı. Hemen hastaneye kaldırılan turist tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Devlet Başkanına benzetilen “Ayı Winnie” Çin’de yasaklandı
Birbirinden ilginç yasaklarıyla zaman zaman uluslararası kamuoyunda eleştirilerin hedefi olan Çin, bu sefer de ünlü çizgi film kahramanı “Ayı Winnie”yi yasaklayarak gündeme geldi. Disney’in yeni filmi “Christopher Robin”, Çinli yetkililer tarafından ülkede yasaklandı. Yasak için bir açıklama yapılmazken sebebin, Ayı Winnie karakterinin sosyal medyada sık sık Çin Devlet Başkanına benzetilmesi olduğu konuşuluyor. İnterneti sürekli denetleyip kısıtlayan Çin’de geçen yıl, Ayı Winnie görselleri sosyal medyadan kaldırılmıştı. Sebebi ise 2013 yılında Başkan Xi Jinping’in o zamanki ABD Başkanı Barack Obama ile yan yana yürürken çekilen bir fotoğrafının Ayı Winnie ve Kaplan Tigger’e benzetildiği paylaşımlar olmuştu. Bu benzetme sosyal medyada çok popüler olunca başka paylaşımlar da takip etti.
Siyasi açıdan çok tartışılsa da filmin yasaklanmasının başka bir açıklaması daha olabilir. Çin, yerli film sektörünü korumak için her yıl sadece 34 yabancı filmin ülkede gösterilmesine izin veriyor. Sinema ve magazin dünyası otoriteleri, Çin’in bu haklarını daha çok ilgi çekecek başka filmlerden yana kullanmayı tercih edeceğini söylüyor. Yine de belirtmekte yarar var, 2015 yılında Xi’nin araç konvoyunda çekilen bir pozunun oyunca arabada oturan Winnie’ye benzetildiği başka bir fotoğraf, Çin’in bugüne kadar en fazla sansürlenen fotoğrafı unvanını elinde bulunduruyor.