Kocaeli coğrafyası üzerine çalışmaya resmi olarak 2005 yılında Yuvacık Belediyesi adına başlamıştım. Belediye adına, Kocaeli'nin ilk planlı doğa turizm hareketini Yuvacık Barajı ile Samanlı Dağları arasındaki muhteşem coğrafyada uyguladık.
Günümüzde Yuvacık Belediyesi büyükşehir yasası ile kapatılmış durumda.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi böylesine anlamlı projenin il geneline yaygınlaşması için etkinlik alanımızı tüm il olarak belirledi. Yeni ve bütünleşik bir hareket, sanayi kenti Kocaeli’yi bir anda turizm kenti konumuna getirdi. Şu an Kocaeli’de 12 ay doğa turizmi yapılabilmekte.
Yuvacık Barajı’ndan Samanlı Dağları’na
Yuvacık Barajı’na dökülen üç ana su kaynağı, ilk zamanlarda operasyon alanımızın en önemli coğrafyaları idi. O yıllarda yürüyüş üzerine yaptık tüm planlarımızı. Samanlı Dağları’nın güneyini o zamalarda hiç düşünmedik. Çünkü dağın kuzeyi Kocaeli sınırlarında bulunurken, güney taraf ise Bursa ilk sınırlarında bulunuyordu.
Rotalar Kocaeli’den Bursa’ya geçiyor
Bursa Valiliği adına çalışmış olduğum üç yıl boyunca Samanlı Dağları’nın güney yönünü çalışma imkânım olunca rotaları birleştirdim. Böylelikle Kocaeli ile Bursa arasında uzanan Samanlı Dağları, Kocaeli Dağ Bisikleti Parkurları’nın ana güzergâhı oldu.
Kros parkurları
Kocaeli Doğal Bisiklet Parkurları, daha çok orman içi toprak araç yollarından oluşmakta. Çok az patika ve kaplama yol içermektedir. Parkurları oluştururken, coğrafyanın bize sunduğu imkânlar doğrultusunda disiplinler oluşturduk. Pek çok parkur inişli çıkışlı, dere geçişli ortamlar içeriyor. Kocaeli dağ bisikleti parkurları daha çok kros parkurlarıdır. Bu kros parkurlarında zorlanmadan, sıkıntı yaşamadan geçmek için kullanılan bisikletin dağ bisikleti modeli olmasında gereklilik vardır.
Köpekler bisiklet tekerleğine gıcık oluyor
Kocaeli doğal bisiklet parkurlarının geçtiği coğrafyaların pek çoğunda tehlikeli bir durum bulunmamaktadır. Dünyanın her tarafında olduğu gibi köpekler sorun oluşturabilir. Kocaeli doğal bisiklet parkurları içerisinde ‘Downhill’ parkuru bulunmamaktadır. Kocaeli doğal bisiklet parkurlarının pek çoğu için en uygun bisiklet türü ‘Cross-Country’ tarzında üretilmiş bisikletler gerektirmektedir. Bu bisikletler, ülkemizde çok yaygındır. ‘Cross-Country’ bisikletler, diğer sınıflar için üretilmiş bisikletlerden daha çok hafif, daha az yoran amortisörsüz kadro yapısında ve tırmanmaya uygun geometride kadrolara sahip bisikletlerdir.
Kocaeli Dağ Bisikleti Parkurları
Tepecik-İnönü Yaylası-Hüseyinli Köyü-Yuvacık Barajı: 59 km
Tepecik-İnönü Yaylası-Kıranyurt Yaylası-Yuvacık Barajı: 59 km
Tepecik-Kıranyurt Yaylası-Karpuzdere-Yuvacık Barajı: 57 km
Tepecik-Menekşe Yaylası-Yuvacık: 54 km
Tepecik-Aytepe: 23 km
Tepecik-Menekşe Yaylası-İznik: 64,5 km
Aytepe-Menekşe Yaylası-Yuvacık: 35 km
Bıçkıdere’nin Tepe: 21 km
Yuvacık-Menekşe Yaylası-İznik: 56 km
Yuvacık-Menekşe Yaylası-Kutluca Köyü-Yuvacık: 54 km
Yuvacık-Menekşe Yaylası-Sansarak Köyü-İznik: 66 km
Yuvacık-Nüzhetiye Köyü-Gölcük: 39 km
Yuvacık-Erikbeli-Ayvazpınar-Gölcük: 58 km
Yuvacık-Erikbeli-Ayvazpınar-Senaiye-İznik: 76,6 km
Kuzuyayla-Eskiyayla-Sultaniye Köyü-Yuvacık Barajı: 55 km
Kuzuyayla-Karaoluk Yaylası-Yuvacık Barajı: 31 km
Kuzuyayla-Altıoluk-Sultaniye Köyü-Yuvacık Barajı: 33 km
Kuzuyayla-Altıoluk-Soğucak Yaylası-Sapanca: 40 km
Gölcük İhsaniye-Yalakdere-Altınova: 47 km
Gölcük İhsaniye-Karamürsel Fulacık-Altınova: 60 km
Gölcük İhsaniye- Senaiye-İznik: 50,5 km
Gölcük İhsaniye-Ayvazpınar-Gölcük: 38 km
Gölcük İhsaniye-Samanlı Dağları-Ulaşlı: 35 km
Gölcük İhsaniye-Samanlı Dağları-İhsaniye: 55 km
Kandıra Sahil Yolu: 76 km