Kara Cuma'nın ne olduğunu bilmeyenler ve ilk kez duyanlar ürkütücü bir korku filmi olduğunu düşünebilirler.

Kara Cuma’nın ne olduğunu bilmeyenler ve ilk kez duyanlar ürkütücü bir korku filmi olduğunu düşünebilirler. Ürkütücü olduğu kısmı doğru olsa da Kara Cuma aslında korku filmleriyle uzaktan yakından alakası yoktur. Peki, o zaman Kara Cuma nedir ve Kara Cuma ne zaman?

IMG_10242

Kara Cuma (Black Friday) Şükran Günü’nün (Thanksgiving Day) ertesi sabahında gerçekleşen bir alışveriş çılgınlığıdır. Kara Cuma bu yıl 24 Kasım tarihine denk geldi. Ünlü markalar Kara Cuma’da yüzde 80’e varan indirimler uyguluyor. Madem bu kadar güzel bir şey neden adı Kara Cuma?

Alışveriş çılgınlığının neden kara bir gün olarak adlandırıldığı konusunda iki görüş vardır:

• Kara Cuma ne demek merak edenler için ilk görüş: Kara Cuma kutlamaları için mağazalar 2000’li ilk yıllarda kapılarını 06:00’da açıyorlardı ancak bu çılgınlığı abartarak artık mağazalar kapılarını 04.00 ve 05.00 arasında açmaktadırlar. E haliyle zifiri karanlık anına denk gelen bu sürede her taraf karanlık olduğundan Kara Cuma adı verilmiştir.

• İkinci ve bir hayli ürkütücü olan görüş ise: Bu alışveriş çılgınlığında mağazalar tamamen boşaltılmakta ve insanlar alışveriş için birbirilerini ezmektedir. Bu sebepten dolayı da hayatını kaybedenler olmuştur. Bu durum sonucunda ise normal geçmesi gerek bir günün yaralanmalar, hatta ölümler ile geçen bir gün olması sonucunda Kara Cuma isminin verilmiş olduğudur.

Black Friday ifadesi ilk olarak 1961 yılında yerel bir gazetede kullanıldı. Alışverişten dolayı yaşanan yoğunluk sebebiyle bugüne ‘Black Friday’ ismi verildi. İlerleyen yıllarda bu alışveriş çılgınlığı bir gelenek haline getirildi.

Bu macera dolu günde, neredeyse bütün Amerikalılar işi gücü bırakıp alışverişe koşuyor. Yapılan araştırmaya göre bu yıl, 140 milyon kişinin mağazaları ziyaret etmesi bekleniyor. 4 günlük alışveriş sürecinde ise 32 milyar dolar para harcanacağı tahmin ediliyor.

Kara Cumanın en önemli etkinliklerinden biri de DEAL, yani anlaşmaktır. Bu konuya değinecek olursak; mağazalar ilk olarak açıldığında son sıralarda yar alıyorsunuz. Kafanızdaki televizyona heyecanla ilerliyorsunuz ve tam elinizi televizyona atacakken kısa boylu bir adam televizyonu sizden önce kapıyor. Televizyon kadar boyu olan bu adamı yavaş yavaş takip edersiniz. İndirime girmiş beğenilen bir ürünü almışsanız bu arada, o adamı yakalayıp: “Hey dostum o televizyon sana biraz büyük değil mi? İstersen elimdeki Playstation 4 ile değiştirebilirsiniz.” diyebilirsiniz. Eğer kısa boylu adam bunu kabul ederse DEAL gerçekleşmiş oluyor. Ayrıca anlaşma gerçekleşmese bile almış olduğunuz internet üzerinden satışa çıkarabilirsiniz. Birçok kişi almış olduğu ürünü internet üzerinde ucuza satışa çıkararak satmaktadır.

Türkiye’de “Black Friday”

Geçtiğimiz yıl Black Friday (Kara Cuma) kampanyaları Türkiye’de alışverişlerde normal bir güne oranla yüzde 622'lik bir artış gösterdi. Black Friday gününde en çok satanlar arasında moda, elektronik eşyalar ve kitaplar ilk sırayı alıyor. Türkiye'deki yüzlerce perakende ve ve online mağazalar bu yıl da artan müşteri potansiyeli ile ciddi cirolara ulaşmış olmalı.

Alın verin ekonomiye can verin’ mantığı ile Kara Cuma, şirketler için büyük bir sıcak para akışı sağlıyor.

Özetle kapitalist düzenin en son rafta kalan ürünleri sıfırlama kampanyasının adına “Black Friday” denir!