Yılın son günlerine girdiğimiz şu günlerde peşi sıra zirveler çoğaldı. Sürdürülebilirliği en kuvvetli olan zirvelerden bir tanesi olan İstanbul Ekonomi Zirvesi basın toplantısının 28 Kasım Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda düzenlenen toplantısına katıldım.

5-6 Aralık 2024 tarihlerinde Çırağan Sarayı’nda “Yapay Zeka ve Ekonomi” ana temasıyla 8. kez gerçekleşecek İstanbul Ekonomi Zirvesi buluşmasında İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer ile İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim ve İcra Kurulu üyeleri; TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Taş, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Vispera Kurucu ve CEO’su Prof. Dr. Aytül Erçil, Forma Makine Yönetim Kurulu Başkanı Yeliz Akbaş Kırış, Mopa Exclusive Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Varol, HPM Hijyen Proses Makinaları Yönetim Kurulu Üyesi İrem Kılavuz Öztürk, AgroTech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, BP Klinik Kurucusu ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Pehlivan, Adnan Bostan Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Melih İpekçiler, Uğurcan Gümrük Müşavirliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gülek Balta, Lazaza Fashion Design Kurucusu Gülcan Selçuk toplantıya ev sahipliği yaptılar. Hepsini ayrı ayrı ayrı tebrik ediyorum. Böyle anlamlı zirveler yapmak gerçekten kolay olmuyor.

28 Kasım Basın Toplantısı

Kaan Saltık, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin katılımcı profilinin iş dünyasından akademiye, bürokrasiden politikaya kadar geniş bir yelpazeye yayıldığını; zirve süresince 10 panel ve kilit konuşmacılarla hemen her alanda yapay zekanın ekonomiye etkilerinin konuşulacağını anlattı. Küresel boyuttaki iş dünyasında yüzde 38 oranında yapay zekanın kullanıldığını ve bu oranın her geçen gün arttığını belirten Saltık; Türkiye’de 2000 yılında 5 olan yapay zeka firmalarının günümüzde 1195’e çıktığını, bu sayede dünyada 18. Sıraya geldiğimizi duyurdu.

Abdullah Değer, zirvenin dünya çapında bir marka olma iddiasını gururla paylaştı. Türkiye’nin önümüzdeki yüz yıla damga vuracağına inandığını belirten Değer, her türlü olumsuzluğa ve türbülanslara rağmen, bu uğurda çalışmalarını sürdüreceklerini anlattı. “2030’da sanki başka bir dünyaya gözümüzü açmış gibi olacaksak, biz de bunun için hazırlık yapmalıyız.” diye belirten Abdullah Değer, “Bu yüzden İstanbul Ekonomi Zirvesi var, bu yüzden bu konuları konuşuyoruz.” dedi.

Yıldırım Taş da, TÜRSAB adına İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde yer almaktan mutluluk duyduklarını, gerçekleştirecekleri panelde Dünya Turizm Örgütü’nden konuşmacılar ağırlayacaklarını; panelde turizmin geleceğini ve yapay zeka teknolojilerinin turizme olan etkilerini anlatacaklarını duyurdu.

Yapay zekanın artık hayatımızın her alanına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Aytül Erçil, 2000’li yılların başında 2030 yılında apayrı bir çağ yaşayacağı rivayetlerine inanmadığını; ancak artık kendinin de 2030 yılında gerçekten Neo-Zeka çağında olacağımıza inandığını belirtti. Üretken yapay zeka teknolojilerinin çıkışıyla önümüzdeki birkaç yıl içinde insanın yapabildiği birçok şeyi, yapay zeka teknolojileri ve robotların yapabileceğini anlattı.

Prof. Dr. Attila Dikbaş, İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin her geçen yıl daha da ileri gittiğini; bu yıl da katılımcıları, konuşmacıları ve yarattığı ekosistemin bütünüyle ses getireceğini söyledi. İTÜ ARI Teknokent’e başvuru yapan yıllık 7000 girişim başvurusunun yüzde 66’sının yapay zeka teknolojileri ekseninde çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Dikbaş, mevcut ve gelecekteki Pazar piyasalarında yapay zekanın payının daha da artacağı öngörüsünü paylaştı.

GÜNÜN SÖZÜ: EKONOMİ NEREYE BİZ ORAYA