Dünkü yazımda doların neden bu kadar yükseldiğini kısa başlıklar halinde birkaç cümle ile belirtmiştim.
Dünkü yazımda doların neden bu kadar yükseldiğini kısa başlıklar halinde birkaç cümle ile belirtmiştim.
Ve Merkez Bankamızın aldığı önlemlerden bahsetmiştim. Buna ek olarak bir güzel gelişme, can suyu da İslam Kalkınma Bankası’ından (İKB) geldi.
Kim bu banka diye soracak olursanız?
İslam Kalkınma Bankası,1973’te kurulmuş.
İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan bir kurum ve merkezi Suudi Arabistan Cidde’dir. Başkanı ise Hakanov Kocovski’dir. İslam Konferansı Örgütü’nün amacı da her örgüt gibi kalkınmaya dayalı ticaretin geliştirilmesi adına finansman sağlanması ile birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır.
Gelelim bize sağladığı iki krediye…
İKB, ülkemize toplam 312 milyon avro Hazine Müsteşarlığı'na, 200 milyon dolar da "Hazine garantisi"yle Türkiye Kalkınma Bankası'na olmak üzere toplam 312 milyon avro ve 200 milyon dolar kredi verdi.
TCDD Kredisi…
Hazine Müsteşarlığı ile İKB arasında imzalanan, beş yılı geri ödemesiz olmak üzere 20 yıl vadeli finansman anlaşması ile sağlanan 312 milyon avroluk kredi; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "106 Adet Yüksek Hızlı Tren Seti Temini Projesi" kapsamında 10 adet hızlı tren setinin alımında kullanacak.
Bugünkü kur üzerinden hesaplandığında finansmanın TL değeri yaklaşık 2 milyar 250 milyon liraya tekabül ediyor.
Asıl benim ilgimi çeken ise, Türkiye Kalkınma Bankası’na olan ödeme ile yapılacak yenilenebilir enerji yatırımlarını İslam Kalkınma Bankası’ndan alınacak kredi ile enerji verimliliği kredisi oldu.
Bu ne demek?
Hep bahsederim, dünya iklim değişikliği ile mücadele ederken enerji kullanımını yenilenebilir olarak kullanmaya döndü. Türkiye Kalkınma Bankası da yenilenebilir enerjiyi kullanmak üzere Jeotermal Enerji Geliştirme Kredisi gibi, yenilenebilir enerji alt yapı kredilerine ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretim tesisleri ve enerji verimliliği yatırımlarının finansmanlarında kullanılmak üzere 5 yıl geri ödemeksizin 20 yıl vadeli 200 milyon dolarlık krediyi yukarıda bahsettiğim enerji verimliliği ile yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacak. Ayrıca bu anlaşma Hazine’nin geri ödeme garantisi altında olacak.
Bakalım biz yenilenebilir enerji kredisinin yatırımlarını nasıl değerlendireceğiz? Merakla bekliyorum.