Kısa ve net; Türk sporunun en önemli çıkmazlarından biri olan biri TFF yönetimindeki Türk futbolu hiç iyi yönetilmiyor.

Kısa ve net; Türk sporunun en önemli çıkmazlarından biri olan biri TFF yönetimindeki Türk futbolu hiç iyi yönetilmiyor. Neredeyse sahipsiz bir durumda. Futbolun olmazsa olmazları hakemlerimiz ki önemli sayıdaki FIFA kokartlı birçok hakemin olduğu, bir anlamda Avrupa’da yüz akımız olan hakemlerimiz, ne olduysa bir anda “tu kaka” edildiler ve futbolumuzdaki kötü gidişin suçlusu gösterildiler, görevden el çektirildiler.. Bazı çok bilmiş spor yorumcuları tarafından çok olumlu bir işlem olarak nitelendirilen operasyonda, açıklanamayan nedenlerle, neredeyse tamamına yakını FIFA Kokartlı 13 hakemimiz; bunların içinde, UEFA ve FIFA’da en üst düzey hakemler sıralamasında gösterilen Cüneyt Çakır da dahil, futbolumuzda kötü gidişin suçlusu olarak ilan edilip görevden el çektirildiler.

Bu konuda yazdıklarımı bir kez daha hatırlayalım:

Bu yapılan tümüyle yanlış ve belli ki birilerinin dayatmasından gelen düzenlemeler ve istekler sonrasında, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ve yönetiminin nedenini bile açıklayamadığı bir operasyon olarak tarihe kayıt düşülmüştür. Öyle ki, futbolumuzun yönetiminde varlığı ve yokluğu belli olmayan TFF’nin onayladığı söylenen ve nedenini açıklayamayan, kendinin bile inanmadığı, açıklayamadığı MHK Başkanı ve MHK Yönetimini aldığı kararla ve pek tabibi ki, TFF yönetimine de kabul ettirdiği bir operasyonla oldu bittiye getirildi. Sonraki gelişmelerin şimdilik ortaya çıkan gidişatından çok daha net görebildiğimiz kadarıyla kocaman bir sorun yumağına dönüşerek yuvarlanıp giden bir hale varmış durumda.

Gelişmelerin temelindeki sorun hala çözülebilmiş değildi. Hatanın nerede olduğunu tam kestirememişseniz veya hatanın büyük bölümünün sizin yönetim zaafınızdan kaynaklandığını biliyorsanız, işin en kolay yöntemini uygulamayı tercih ettiniz ve oldukça anlamsız, daha sonraları sorunu çözüme ulaştırmak yerine iyice büyümesine neden olacak bir operasyon yaptınız.

VAR uygulamaları sonrasında işin endazesi iyice bozulmuştu. Hakemlerimiz özelikle yurt içindeki karşılaşma yönetimlerinde kendilerine olan güvenlerini kaybettikleri ve her hafta en çok konuşulan oldukları bir duruma gelmiş, kendilerine olan güvenlerini neredeyse tamamen kaybetmiş bır durumdaydılar. Kararlarının tümünde VAR hakemlerinin etkisi iyice öne çıkmaya başlamıştı. Futbolumuz göz göre göre güvenin iyice kaybolduğu bir ortama terkedilmişti.

Yazmıştım, gidişat çok net belliydi.

Tüm bunlar olurken, yaşananları denetleme sorumluluğunda olan MHK ve TFF; VAR hakemleri ile, sahada karşılaşmaları yönetecek hakemler arasında var olan ve giderek kronikleşen sorunları ve uyumsuzluğu ya göremediler ya da görmezden geldiler.

Bu durumlarda göz önünde olan sahadaki hakemler en çok konuşulanlar, eleştirilenlerdi. Bu karmaşık ortamda TFF ve MHK Başkanları neredeydi.

Her iki başkana buradan sesleniyoruz, bu gelinen durumun sorumlusu sizlersiniz. Ve şimdi düzenlediğiniz gece yarısı operasyonu ile (!) bazı hakemlerin görevden el çektirilmelerinden, azledilmelerinden sorumlu olmaktan kurtulamazsınız.

Hakemlerimiz hata yapmadılar mı, tabi ki, başta VAR hakemleri olmak üzere, birçok karşılaşma sonuçlarına etkileyen ortaklaşa hatalar yaptılar. Ama bu ortama gelinmesinde kimse, MHK’nın hatalı görevlendirmelerinın yarattığı kaosu, “bilebile lades” spekülatif hakem atamalarını asla göz ardı edemez, yok sayamaz.

Yıllardır bu olanlar konusunda suskun kalıp gidişatı seyredenler şimdi ne yaptılar;

“Kurul, yıllardır tartışmalı kararlara imza atan, adaletsiz yönetimleri ile Türk futbolunun dinamikleriyle oynayan, Anadolu takımlarının umutlarını yok eden, başta Cüneyt Çakır olmak üzere 13 orta hakeme ve 4 VAR hakemine artık görev vermeyeceğini açıkladı.”

Vaaay, hiç haberimiz olmamış! Görünen o ki, hakemler tüm bunları yapmak için bağımsız bir gurup kurmuşlar, TFF ve MHK’nın başkanı; bunu fark etmiş ve operasyon yapıp görevden almış!

Futbolumuzun kötü gidişatının sorumlularını buldunuz! Sizce, sorumlu belirlediğiniz bir anlamda başına buyruk davrandıklarını söylediğiniz bu hakemlerin yaptıkları ne olacak veya zarar gören kulüplerin kaybettikleri nasıl telafi edilecek.

Ayıp oluyor! Kimi kandırıyorsunuz. Bu nedeni tam olarak açıklanamayan veya açıklanamayacak olan bir operasyondur.

Bakalım geride bıraktığınız veya size göre akladığınız hakemler (!) bu yaptığınızı nasıl hazmedecekler, nasıl rahat maç yönetecekler?