İran bölgesel olarak Afganistan, Irak, Lübnan, Suriye, Yemen'e kadar Şii kalkanı kurmaya çalışırken evin içi kaynıyor.
İran’da günlerdir Ahvaz’da su kesintisi yüzünden protestolar var. Ahvaz İran’da Arap nüfusun yoğun yaşadığı bir bölge. Yine Tebriz’de Türkler sokağa indi.
İran bölgesel olarak Afganistan, Irak, Lübnan, Suriye, Yemen’e kadar Şii kalkanı kurmaya çalışırken evin içi kaynıyor. Rejim mollalar üzerinden kendi “ELİT SİSTEMİNİ” kurmuş. Buna karşın işsiz, susuz ve gelecek kaygısı olan bir ülke var ortada.
En son seçimlere çok az bir katılım oldu. İran dini lideri Hamaney birçok adayı veto etti. Ülke de ekonomi devrim muhafızlarının ve Hamanay’e yakın isimlerin elinde. Ülkenin üst düzey yöneticilerinin çocuklarının büyük kısmı başta Fransa olmak üzere Batı ülkelerinde yaşıyor. 1979 yılında Humeyni tarafından devrilen Şah yanlılarının sayısı azımsanacak düzeyde değil. İslam devrimi halkı memnun etmiş değil. Halk öfkeli.
Tahran elitleri ise Şia propagandası ve binlerce maaşlı molla üzerinden sistemi ayakta tutmaya çalışıyor. Ama gençler daha iyi bir yaşam ve iş istiyorlar. İran bölgede istikrar için adım atmazken kendi iç dengelerini görmezden gelemez. İsrail’in son yıllarda üst üste istihbarat operasyonlarına maruz kalan İran sosyolojik çatlağı örtbas ederek işin içinden çıkamaz.
İRAN TÜRKLERİ
Ülkede Tebriz merkezli 40 milyon üstünde Türk yaşıyor. Bunlar kendilerini molla rejimine değil Azerbaycan’a ait hissediyorlar. Türkçe eğitimden, kültürel haklarına kadar rejim baskısına karşı öfke var. Sokağa insan gençler Karabağ kurtuluşuna sevinç sloganları atarken Türk kimliklerini haykırdılar.
Kadim medeniyetlerin kurulduğu İran topraklarında derinden gelen bir Türk uyanışı var. Tahran’da iktidarı elinde tutan Farsi Mollalar Türklerin seslerine kulak vermezlerse İran içinden çıkılmaz bir sürece gidebilir.