Tam mevsimi gelmişken, hem çocuğunuz hem de kendiniz için güneşin zararlı ışınlarından korunma yöntemleriyle ilgili önemli birkaç ayrıntıyı hatırlamakta fayda var.
Havalar yavaş yavaş ısındı. Güneş, bedenimizi de ruhumuzu da ısıtıyor. Fakat yararları kadar zararları da var. Tam mevsimi gelmişken, hem çocuğunuz hem de kendiniz için güneşin zararlı ışınlarından korunma yöntemleriyle ilgili önemli birkaç ayrıntıyı hatırlamakta fayda var.
• SPF oranınızı doğru seçin
Daha yüksek SPF oranı daha iyi koruma anlamına gelmiyor. SPF (Sun Protection Factor) ürünün cildi yaşlandıran ve yapısını bozan UVA ışınlarına karşı koruma oranını değil; yalnızca UVB koruma miktarını gösterir. Bu nedenle daha yüksek SPF oranı kullanıyor olmanız güneşte daha uzun süre kalabileceğiniz anlamına gelmez. Paketin üzerinde ‘Broad Spectrum’ ya da ‘Multi Spectrum’ ibaresini arayın... Bu ibare hem cildimize zarar veren UVA hem de güneş yanığına yol açan UBV ışınlarına karşı koruma sağladığını gösterir.
• Yeterli miktarda güneş koruyucu kullanın
Yetişkin bir insan için bir defada kullanılması gereken güneş koruyucu miktarı küçük bir kahve fincanı ya da shot bardağı kadar olmalı. Güneş koruyucunuzu yeterli miktarda uyguladığınızdan ve yüz, omuz, sırt, ense, kulak, mayo askılarının altı gibi yerlere ekstra özen gösterdiğinizden emin olun.
• Zararlı içeriklerden kaçının
Doğayı ve insan sağlığını korumaya yönelik çalışmalar yapan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan EWG'ye (Environmental Working Group) göre oxybenzone güneş koruyucuların yaklaşık olarak yüzde 40'ında kullanılan bir madde. Ancak vücut tarafından emildiğinde östrojen hormonu olarak algılanabiliyor ve alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor. Bu nedenle oldukça zararlı. Bir diğer zararlı madde olan Retinyl Palmitate ise güneş koruyucu krem ve güneş koruyucu içerikli nemlendiricilerin birçoğunda mevcut. Bir çeşit A vitamini olan madde, güneşe maruz kalmış cilt üzerindeki tümör ve lezyonların büyümesini hızlandırabilir.
• Güneşe çıkmadan önce uygulayın
Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneş koruyucunuzu uygulamayı unutmayın. Ayrıca sudan etkilenmeyen bir güneş koruyucu seçmiş olsanız dahi iki saatte bir yeniden uygulamayı unutmayın.
• Sprey versiyonları kullanmamaya çalışın
Güneş koruyucuların sprey versiyonları, ne kadar iyi uyguladığınızdan emin olamadığınız gibi, çocuklar tarafından solunduğunda zarar getirebilir. Bu yüzden krem koruyucular tercih etmekte fayda var.
• Doğal mineral içerikli bir güneş koruyucu tercih edin
Güneşten koruma sağlayan, ecamsule, avobenzone, zinc oxide ya da titanium dioxide gibi içerikler alerji riski en aza indirilmiş şekilde güneş koruması sağlar.
Alerji riskini göz önünde bulundurun.
Her ne kadar birçok ürün anti-alerjik olarak listelense de çok alerjik bebeklerde her zaman risk yaratabileceğini unutmayın. Ürünü, çocuğunuzun tüm vücuduna dağıtmadan önce küçük bir miktar deneyip bekleyin ve alerjiye yol açmadığından emin olun.
• Altı aydan küçük bebekler için güneş koruyucu kullanmayın
Aynı zamanda bebeğinizi muhakkak gölgede tutun. Güneş şapkasını ve özellikle uyuduğu zamanlarda muslin benzeri ince bir örtüyle üzerini örterek onu güneşten koruyun.
• Kendi önlemlerinizi de alın
Her ne kadar güneş koruyucunuza güveniyor olsanız da mutlaka şapka kullanmayı, tişört giymeyi, bol bol su içmeyi ve güneş ışınlarının en yakıcı olduğu 11.00-14.00 arasında gölgede kalmayı unutmayın.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için pratik maske:
1 yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı doğal tuzsuz tereyağıyla karıştırarak krem haline getirin. Temiz cildinize parmak uçlarıyla masaj yaparak sürün. 20 dakika bekleterek ılık suyla durulayın ve cildinize uygun bir nemlendirici sürün. Bu maskeyle cildinizde oluşabilecek tuz ve protein eksikliğini gidermiş olacaksınız.
Kuruyan saçlarınız için canlandırıcı maske:
1 kahve fincanı zeytinyağını ısıtın, 2 çorba kaşığı bal, yarım limon suyu ve 1 yumurta sanırısı ekleyerek iyice karıştırın. Saçınıza masaj yaparak uygulayın, boneyle sarıp 2 saat bekletin ve bol suyla durulayın.
Kuruyan saçlarınız için canlandırıcı tonik:
Adaçayı, lavanta ve kekik 1 litre su içerisinde ısıtıldıktan sonra süzülür. Elde edilen karışım saç diplerinize masaj yolu ile sürülmelidir. 15-20 dakika bekledikten sonra ılık su ile saç diplerine masaj yaparak temizlenir. Günde 1-2 kez uygulanmalıdır. Kısa süre içerisinde cansız saçlar canlanıp güçlenecektir.
Saçlarınıza koruyucu ve nemlendirici bakım:
2 yemek kaşığı badem yağı, 1/2 kahve fincanı soya yağı, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı deniz tuzunu karıştırıp benmari usulü ısıtın. Elde ettiğiniz bu karışımı saç diplerinize masaj yaparak sürün. Ardından streç film ile sarıp 2 saat kadar bekleyin. Saç tipinize uygun bir şampuanla yıkayın ve ılık suyla bolca durulayın.