Türkiye'yi dünyada en geniş ve en iyi şekilde tanıtan ve bir dünya markası olan (Turkish Airlines) Türk Hava Yolları 1 milyar 380 milyon TL sermayeli bir anonim ortaklıktır.

Türkiye’yi dünyada en geniş ve en iyi şekilde tanıtan ve bir dünya markası olan (Turkish Airlines) Türk Hava Yolları 1 milyar 380 milyon TL sermayeli bir anonim ortaklıktır. Sermayesinin yüzde 50.88’i halka açık, yüzde 49.22’si de Türkiye Varlık Fonu’na ait olan Türk Hava Yolları A.O’nun, THY Teknik A.Ş’nın yanı sıra Cornea Havacılık Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Goodrich T.T. Servis Merkezi Ltd. Şti., Güneş Ekspres (Sun Ekspres) Havacılık A.Ş.,P_W T.T. Uçak Bakım Merkezi Ltd. Şti.,TCI Kabin İçi Sistemleri San. ve Tic. A.Ş., TGS Yer Hizmetleri A.Ş., THY Aydın Çıldır Havalimanı İşletme A.Ş., THY DO_CO İkram Hizmetleri A.Ş., THY Havaalanı Gayrimenkul Yatırım ve İşletme A.Ş, THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş.,
THY Uluslararası Yatırım ve Taşımacılık A.Ş., Uçak Koltuk Üretimi San.ve Tic.A.Ş,
ve Vergi İade Aracılık A.Ş adlarında sahip ve değişik oranlarda hissedar olduğu iştirakleri de vardır. Bunun yanı sıra bünyesinde alt marka (Sub brand) olarak Anadolu Jet ve THY Kargo (Turkish Cargo) yapılanması vardır.


THY’nin Low Cost Carrier’i (Düşük ücretli taşıyıcısı) gibi algılanan, Anadolu kentlerinin havayolu ulaşım faaliyet ihtiyacını ekonomik bir şekilde karşılamak için 2008 yılında THY Bölgesel Uçuşlar Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Anadolu Jet, 5 olan uçak sayısını daha sonra 36 uçağa (Hepsi Boeing 737-800) çıkararak 43 havalimanında faaliyete başladı.

FİLOSU 57 UÇAĞA ÇIKACAK

Yıllar içinde başarılı operasyonlara imza atan Anadolu Jet, daha da büyüyerek kendi kanatlarıyla uçmak için, yurt içi uçuşların yanı sıra 2020 yaz tarifesiyle uluslararası uçuşlara da başladı ve İstanbul Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan birçok noktaya seferler düzenledi. Tabii Kovid-19 salgını tüm havayolu şirketleri gibi Anadolu Jet’i de olumsuz etkiledi.
Uçuşlarını, THY’nin deneyimli kabin ve kokpit ekipleriyle gerçekleştiren Anadolu Jet farklı bir kalite standardıyla bugüne kadar 100 milyonu aşkın yolcu taşımayı başardı.
16 ülkede 26 destinasyonu daha uçuş ağına ekleyen ve filosunu 57 uçağa çıkaracak olan Anadolu Jet iç hatlarla beraber şu anda 68 nokta ve 107 hatta uçuş gerçekleştiriyor. Bir milyon koltuk arzı ve yüzde 20’yi aşan kapasiteyle sektörde ben de varım diyen THY’nin küçük kardeşi olmaya hazırlanıyor. Belki yeni, farklı bir isim (Anatalia Jet) ve logo ile uçacak olan Anadolu Jet’ın yuvadan ayrılması faaliyetleri hızla devam ediyor. SHGM’ye başvuru yapıp, ön izin alacak olan Anadolu Jet’in AOC alması süreci güçlü bir filo, ekip ve mali yapısı olduğu için hızlı işleyip, kolayca olur kanaatindeyim.
Türk sivil havacılık şirketlerinin sayısının artmasından gurur duyuyor, dördüncü büyük şirket olarak yeni markamızın gökyüzünde boy göstermesini sabır ve heyecanla bekliyoruz.

VE TURKISH CARGO AIRLINES

THY’nin uçaklarıyla taşımacılık yapan Turkish Cargo logolu filosuyla dünyanın en büyükleriyle yarışan THY Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı’nın
altında yer alan oluşum da bağımsız bir havayolu şirketi olma yolunda titiz ve kararlı adımlar atmayı sürdürüyor. Son olarak SHGM’ye gerekli başvuru yapıldı.
THY Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada kargo birimini tüm mal varlığı ve operasyonuyla ‘iştirak modeli ile kolaylaştırılmış usulde kısmen bölünme” yöntemiyle ayıracağını bildirdi.
Daha önce duyurulan ayrılma ve yeni bir şirket kurulması konusuyla ilgili olarak THY’den KAP’a yapılan açıklamada kargo birimi, yüzde 100 THY iştiraki olan ve kuruluş işlemleri tamamlanan THY Hava Kargo Taşımacılığı Anonim Şirketi’ne işletme bütünlüğünü bozmayacak bir şekilde devredilecek.
Dünyanın 127 ülkesine hizmet sağlayan ve en hızlı büyüyen hava kargo markası olan Turkish Cargo, Türkiye’nin “yükselen değeri” Türk Hava Yolları’nın 1933 yılından beri hava kargo taşıma faaliyetlerini yürütmektedir.
Turkish Cargo, uluslararası hava kargo bilgi sağlayıcısı olan WACD’nin (World Air Cargo Data) açıkladığı Mayıs ayı verilerine göre; global hava kargo pazarının yüzde 28,5 oranında daralma gösterdiği sektörde, pazar payını yüzde 5’e yükselterek, tüm dünyada taşınan her 20 hava kargodan 1’ini taşıma başarısı gösterdi, ayrıca bu dönemde, Air Cargo News Awards 2020’de Avrupa’nın en iyi hava kargo markası seçildi ve ‘’Best Cargo Airline – Europe’’ ödülüne layık görüldü.

DÜNYANIN HER YERİNE UÇUYOR

Bayrak taşıyıcı ana markamız Türk Hava Yolları’na ait 365 uçaklık (yolcu ve kargo uçağı) filosuyla hareket eden Turkish Cargo, dünya genelinde, 95’i direkt kargo noktası olan 320’den fazla destinasyona hava kargo hizmeti sağlamaktadır. Tabii bu başarıda THY üst yönetiminin sevk ve idaresinin yanı sıra alanında çok deneyimli bir isim olan THY Genel Müdür Yardımcısı (Kargodan Sorumlu) Turhan Özen’ın büyük katkısı olduğu yadsınmaz bir gerçektir.
Hava kargo trafiğinin kesişme noktası olan İstanbul’u, dünyanın lojistik merkezi haline getirmeyi amaçlayan başarılı hava kargo markası, Turkish Airlines 2023 yılında, 120 destinasyona direkt olarak uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor.
Mega Hub İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte Türkiye, dünya hava trafiği için yeni bir dayanak noktası olmaya hazırlanırken, Turkish Cargo da, 340 bin m2'lik kapalı alanı olan modern SmartIST tesisinde yıllık 4 milyon ton kargo ayrıştırma kapasitesine sahip olacak.
Turkish Cargo; altyapısı, operasyonel kabiliyetleri, filosu ve yüksek standartlara sahip personeliyle sürdürülebilir bir büyüme sağlayarak, hava kargo taşımacılığında tercih sebebi olmayı sürdürürken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 vizyonu doğrultusunda, dünyanın en iyi beş hava kargo markasından biri olmayı hedefliyor.

KITALARA KÖPRÜ KURULDU

Geniş uçuş ağıyla birlikte “Kıtalar arasında köprü kuran” Turkish Cargo, en verimli transit bağlantı çözümleriyle dünyanın 127 ülkesinde 300’den fazla destinasyona ulaşan başarılı bir marka olarak dünyanın en önemli kavşak noktalarından biri olan İstanbul gibi küresel bir merkezde global iş süreçlerini uzman ekipleriyle gerçekleştiriyor.
SmartIST; tesisleri sahip olacağı AR, Drone, Robotik Otomasyon ve Optimizasyon gibi teknolojik özellikleriyle müşterilerine daha hızlı, daha güvenli ve daha verimli bir kargo hizmeti sunacak.
Dünyada 60’tan fazla başkente 7 saatlik uçuş mesafesinde olan benzersiz bir konumda yer alan Turkish Cargo markası müşterilerine en verimli transit bağlantı çözümlerini ve tüm ihtiyaçlara uygun hava kargo hizmetini sunmaya devam ederken, 2023 yılında dünyanın en büyük 5 hava kargo taşıyıcısından biri olmayı hedefliyor. Tüm bu yaparken bağımsız bir şirket olmanın elbette birçok faydası olacaktır. Sayıları üç olan yerli hava kargo şirketlerinin toplam uçak sayısında daha fazla uçağa sahip güçlü bir filoyla şirket sayısının da dörde çıkması da ayrı bir gurur kaynağımızdır.
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı, Turkish Cargo’nun geldiği noktayı dile getirerek “Yerdeki yolcu uçaklarının bir kısmını (50 uçak) da 25 filoluk kargoya dahil ettik. Böylece kargodaki potansiyeli fırsata çevirdik. Pazar payımızı arttırdık. Ayrı bir şirkete dönüştürdüğümüz Turkish Cargo dünyada 6’ncı sıraya yükseldi. Pazar payımız yüzde 5’e çıktı. Dünyadaki her 20 hava kargodan biri Turkish Cargo ile taşınıyor. Tıbbi malzeme taşımada ilk 3’teyiz” diyor ve başında bulunduğu dev kurumun özverili çalışanlarının ürettiği başarıyla da haklı olarak övünüyordu.
Mutlu yarınlara Türkiye’m.
[email protected]