Hem Türkiye'de hem Avrupa'da faaliyet gösteren Türk yardım örgütleri Afrika'nın her yerinde.
Hem Türkiye’de hem Avrupa’da faaliyet gösteren Türk yardım örgütleri Afrika’nın her yerinde. Yaptıkları bu çalışmalar yerinde bir eğitim kompleksi, yerinde ailelerin geçimlerini sağlamaya yarayacak projeler. Nedir bunlar? Birkaçından bahsedelim. Geçtiğimiz günlerde Uganda'da Avrupa Yetimeli Derneği tarafından büyük bir eğitim kompleksi/kampüsünün temeli atıldı.
Gerek Avrupa Yetimeli ve gerekse imzaladıkları protokol çerçevesinde ortak projeler yürüttükleri Hollanda merkezli IHO EBRAR ve yine Türkiye merkezli faaliyet yürüten diğer STK'lar ile süt keçileri dağıtıyor, Afrika ülkelerinde taşıma için büyük önem arz eden bisikletler veriyorlar ailelere. Yani balık yemeği değil balık yakalamayı öğretiyorlar ailelere.
Afrika ülkelerinde yürüttükleri sağlık çalışmaları, ameliyatlar, gıda kolisi ve kırtasiye imkanları ile birlikte inşa ettikleri camiler ile gönülleri fethediyorlar.
Bunlardan biri de Burundi pek çok doğal güzelliğe sahip küçük bir ülke. Göller bölgesinde yer alan yüksek yaylaların bulunduğu Burundi nüfusunun çoğunluğu başkent ve çevresinde yaşamaktadır. Orta Afrika'da yer alan Burundi’nin komşuları Tanzanya, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti.
Burundi hem Afrika’nın hem de dünyanın en yoksul ülkeleri arasında gösterilmektedir. Tarım ve balıkçılık halkın temel geçim kaynağıdır. Bugün Burundililerin karşılaştığı başlıca sorun yaşanan yoksulluktur. Başkent dışına çıkıldığında hem altyapı sorunları hem de yoksulluk sorunu daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Burundi nüfusunun yaklaşık yüzde 65’i yoksulluk sınırında yaşamaktadır. Her 2 çocuktan sadece 1’i okula gidebilmektedir. Her 35.000 kişiye 1 doktor düşen ülkede 100 haneden sadece 2’si elektriğe ulaşabilmektedir.
Zengin maden yatakları
Burundi zengin maden yataklarına sahip bir ülke. Nikel, uranyum, nadir oksitler, bataklık kömürü, kobalt, bakır, platin, vanadyum, işlenebilir topraklar, hidro enerji en başta gelen maden yatakları arasında. Tarım da ise kahve, pamuk, çay, mısır, patates, muz, süt, manyok, darı, sığır eti en fazla üretilen ürünler arasında. Tüm bu zenginlikler yaşanan yoksulluğun önüne geçememiş.