Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom arasında imzalanan "AKM Bağış ve Destek Sözleşmesi" ile AKM'nin 2 bin 40 kişilik ana opera salonuna Türk Telekom'un adı verildi. Böylelikle AKM, teknoloji ve sanatın buluşma merkezi olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom arasında imzalanan "AKM Bağış ve Destek Sözleşmesi" ile AKM’nin 2 bin 40 kişilik ana opera salonuna Türk Telekom’un adı verildi. Böylelikle AKM, teknoloji ve sanatın buluşma merkezi olacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ile Türk Telekom CEO’su Ümit Önal tarafından Türk Telekom ve AKM arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Telekom arasında imzalanan anlaşma kapsamında Türk Telekom AKM’nin ana destekçisi oldu.
Teknoloji ve dijital dönüşüm deneyimini kültür-sanat alanına da aktaran Türk Telekom, AKM içindeki ve Beyoğlu Kültür Yolu’nda sanatseverlerin yenilikçi teknolojileri deneyimlemeleri için Wi-Fi bağlantı noktaları, 4.5G ve 5G mobil hizmetleri ile uçtan uca tüm telekomünikasyon hizmetlerinin sağlayıcısı olacak.
Böylelikle Türk Telekom, AKM’nin Wi-Fi, 4.5G, 5G mobil altyapısı ve yenilikçi teknoloji hizmetlerinin sağlayıcısı olacak. Protokol kapsamında Türk Telekom, AKM’nin büyük opera salonuna da ismini verecek. Anlaşma kapsamında, Türkiye’de bir ilke daha imza atılacak ve 5G altyapısı ile faaliyet gösteren Robot Cafe, Türk Telekom tarafından AKM içerisine konumlandırılarak, ziyaretçilere hiç karşılaşmadıkları yeni bir deneyim sunacak.

"AKM, Vteknoloji farkındalığımızın çok özel bir örneği"
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, protokol hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: "Şu an içinde bulunduğumuz yeni AKM de aslında bizim teknoloji farkındalığımızın çok özel bir örneğidir. Yeşil çatı sisteminin kullanıldığı ve gün ışığından azami ölçüde faydalanacak şekilde tasarlanan AKM, trafolar, jeneratörler ve UPS sistemleri ile de kesintisiz bir enerji akışına sahiptir. Bina Enerji Yönetim Sistemi ile enerji tüketimi en düşük noktada tutularak en yüksek performans elde edilmiştir. Aynı zamanda enerji izleme yazılımları sayesinde enerji tüketim değerleri anlık olarak kontrol edilerek enerji verimliliği en üst düzeyde tutulmaktadır. AKM'de kullanılan tüm aydınlatma sistemleri KNX entegrasyonu ile kontrol edilebilmekte ve izlenebilmektedir. Yerleşkelerin her yerinde iklimlendirme sistemleri mekanik otomasyon sistemleri ile kontrol edilmektedir. Bu muazzam kültür-sanat kompleksi yüksek teknolojili 475 adet kamera ile kesintisiz olarak da izlenmektedir. AKM bina içi kapılar kartlı geçiş sistemleri ile kontrol edilmekte, kişiye özel kartlar ve yetkiler ile tüm AKM'de kontrollü geçişler sağlanmaktadır. Acil anons ve seslendirme sistemleri sayesinde de bina geneli güvenlik ve uyarı sistemleri 7-24 aktif olarak çalışmaktadır."

4 bin 61 adet yangın algılama ve kontrol sistemi

AKM'nin 4 bin 61 adet yangın algılama ve kontrol sistemi ile koruma altına alındığına dikkati çeken Bakan Ersoy, "Olası bir yangın durumunda yayılma hızına göre farklı senaryolarda tüm bina sistemleri entegrasyonu harekete geçecektir. Opera ve tiyatro salonları aydınlatma sistemleri seyircilerin rahatlıkları düşünülerek özellikle dizayn edilmiştir. Tek bir merkezden, mobil cihazlardan ve tabletlerden sistemler uzaktan kontrol edilebilmektedir. Bütün salonlarda son teknoloji ses sistemleri, sahne ışıkları, performans mekanları ve sahne mühendislikleri kullanılmıştır. Gerek açılış gecemizde gerekse Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamındaki AKM etkinliklerinde hem katılan basın mensubu arkadaşlarım hem de misafirlerimiz bunları bizzat tecrübe ettiler. Türk Telekom bu sözleşme ile teknoloji, bina işletme giderleri, iletişim ve pazarlama ile etkinlik destekleri kapsamında 7 yıl boyunca her yıl 45 milyon lira ayni bağış ve ihale kapsamında da 15 milyon lira nakit destek sağlayacaktır. Ayrıca her yıl TÜFE oranında bu rakamlar artarak, devam edecektir. Sayın Ümit Önal'ın şahsında, bu iş birliğinin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

"Büyük opera salonuna 7 yıllığına ismimizi verdik"
Türk Telekom’un CEO’su Ümit Önal ise “AKM, modern tasarımından son teknoloji sistemlerine kadar her yönüyle teknoloji ile sanatın buluşma noktası hâline gelecek. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla yaptığımız anlaşma bizim için çok kıymetli. Türkiye’nin millî kültürünün oluşumunda önemli katkı ve izleri bulunan Atatürk Kültür Merkezi’nin ana destekçisi olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz. AKM’nin ‘kalbi’ olan büyük opera salonuna da 7 yıllığına ismimizi verirken; AKM’nin tüm iletişim ve teknoloji altyapısını da sağlıyoruz. Türk Telekom olarak teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürmek için çalışıyoruz. Sanatın da tıpkı iletişim gibi, insanları birleştiren ve yakınlaştıran bir rolü var. Bu birleştirici etkiden hareketle, teknolojinin sağladığı imkânları, herkesi ‘değerli hissettirmek' için kullanmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

GELECEK GENÇLERİN

Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca oldukça geniş bir yelpazede yaratıcı üretim süreçlerine dayalı kültür endüstrileri için geleceğin temellerini oluşturacak yeni bir programı daha hayata geçiriyor. Ekonomik potansiyeli ile önemli bir dönüşüm kaynağı olan kültür endüstrilerine gençleri özendiren Bakanlık, bu alanda genç girişimcileri bir araya getirecek projeler oluşturmak üzere kurumlara çağrı yaptı.
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla tanıtımı yapılan “Gelecek Gençlerin / Kültür Endüstrileri Destek Programı” ile Türkiye’de 16-29 yaş arası gençlerin eser üretme becerilerini teşvik edecek kurum ve kuruluşlara destek verilecek.

“Gelecek Gençlerin / Kültür Endüstrileri Destek Programı” hakkında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "Bugün ülkemizde kültür endüstrilerini geliştirmek ve bu alanda gençlerimizi özel olarak desteklemek için yeni bir programı hayata geçiriyoruz’’ diyerek ‘’Gelişmişliğin ve kalkınmanın önemli bileşenlerinden olan kültür endüstrileri; bireysel yaratıcılığa, beceri ve yeteneğe dayanan; yenilikçi üretim süreçlerine başvurarak ticari değer, istihdam ve fikri mülkiyet doğuran alanlardır. Kültür endüstrileri kavramının içerisine; sinema, müzik, tiyatro, kitaptan basın, radyo ve televizyon yayıncılığına, reklamcılık, mimarlık, tasarım, görsel sanatlardan performans sanatları, yazılım ve bilgisayar oyunlarına kadar fikri mülkiyete dayanan ve odağında kültürel yaratıcılık yer alan tüm sektörler giriyor. Sürdürülebilir bir büyüme için yüksek katma değere sahip olan kültür endüstrilerinin desteklenmesi ülkemizin öncelikleri arasındadır. Bakanlık olarak bize bu konuya özel önem vererek çeşitli destekler sağlıyoruz’’ dedi. Yavuz, ‘’Son yıllarda kültür endüstrileri sahip olduğu ekonomik potansiyel, sosyal kalkınmanın olduğu kadar ekonomik büyümenin de kaynağı haline geldi. Ülke olarak, sahip olduğumuz genç nüfusla bu kaynağı etkili ve verimli bir şekilde kullanmamız ve elbette gençlerimizi geleceğe etkin ve en donanımlı olacakları şekilde hazırlamak en önemli görevlerimiz arasındadır‘’ açıklamasında bulundu.

"Kültürümüzü zenginleştirmede önemli rol oynayacaklarına inanıyoruz’’

Gençlerin önemine de değinen Yavuz ‘’gençlerin enerjileri, yenilikçi bakış açıları ve zengin hayal güçleri ile geleceği şekillendirmede, kültürümüzü zenginleştirmede önemli rol oynayacaklarına inanıyoruz. Ve onlara güveniyoruz. Bu yüzden bu programın adını koyarken “Gelecek Gençlerin” ifadesini kullandık. Onların yeteneklerini, girişimci ve yenilikçi potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefledik. Bunu yaparken geleceğin sahipleri olarak kendi geleceklerini daha iyi inşa edeceklerine eminiz. Avrupa Komisyonu tarafından Gençlik Yılı olarak ilan edilmesi planlanan 2022 yılını böylesine önemli bir konuda projeler gerçekleştirerek geçirecek olmak bizler için de son derece heyecan verici. ‘’dedi.

15 Milyon lira bütçe ayrıldı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz “Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı” için 15 Milyon lira bütçe ayırdık ve proje başvurularınızı 24 Kasım - 24 Aralık 2021 tarihleri arasında alacağız. 16-29 yaş arasındaki gençlerimizi odağına alan bu programda iki öncelik alanımız var. Birinci önceliğimiz gençlerin kültür endüstrileri alanında girişimciliğini teşvik etmek, İkinci önceliğimiz ise gençlerin kültür ve sanat alanında yenilikçi modellerle yaratıcı ürün ve eser üretme becerilerinin geliştirilmesini sağlamak’’ diyerek ’’bu destek programı ile tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımız ile sivil toplum kuruluşlarını özellikle gençlerin kültür endüstrileri alanında daha etkin ve katılımcı olmasına imkân sağlayacak şekilde ülkemizin gerçek potansiyelini ortaya çıkarma ve bu alanda somut işbirlikleri üretmeye davet ediyorum’’ dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un açıklamalarının ardından Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ve Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Fatoş Altunç program başvuru detayları hakkında bilgiler verdi.

Destekler İki Ana Eksende Olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve kültür endüstrileri için geleceğin temellerini oluşturacak destek programının ana eksenlerini ‘Girişimcilik’ ve ‘Yenilikçi Modellerle Eser Üretme Becerileri’ oluşturacak.
Üretecekleri projeleriyle gençleri kültür endüstrileri odağında bir araya getirecek kurum ve kuruluşların projelerine program kapsamında 50 binden 750 bin liraya kadar destek sağlanacak. Gençlere yönelik olarak oluşturulacak projelerin etki alanının geniş olması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla da programda kurumsal başvurular kabul edilecek.
Valilikler, üniversiteler, belediyeler, il millî eğitim müdürlükleri, ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkâr odaları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, teknoloji geliştirme bölgesi, iş geliştirme merkezi, teknoloji geliştirme merkezi yönetici şirketleri ya da teknoloji transfer ofisi şirketleri ile müze ve galeriler gibi kültür sanat kurumları program kapsamındaki başvurularını 24 Kasım 2021 ile 24 Aralık 2021 tarihleri arasında https://gelecekgenclerin.ktb.gov.tr adresi üzerinden yapacak.