YABANCI YATIRIMCILARDAN DESTEK

Serpin ALPARSLAN 25 Tem 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Darbe girişimi sonrası Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not kırmaları ile başlayan kırılmaların moral bozukluğunu yaşarken çok uluslu şirketlerin ardı ardına yaptıkları "Türkiye'ye Güveniyoruz, yatırımlarında herhangi bir erteleme ya da değişiklik söz konusu değil" mesajından oldukça mutlu oldum.

“Türkiye’ye Güveniyoruz”

Darbe girişimi sonrası Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not kırmaları ile başlayan kırılmaların moral bozukluğunu yaşarken çok uluslu şirketlerin ardı ardına yaptıkları “Türkiye’ye Güveniyoruz, yatırımlarında herhangi bir erteleme ya da değişiklik söz konusu değil” mesajından oldukça mutlu oldum. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası şirketlerden köşeme sığdırabildiğim birkaçının mesajlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mercedes-Benz.. Türkiye'de 49 yıllık tarihi olan şirket, 950 milyon avroyu aşan toplam yatırımı, 6 binin üzerinde çalışanıyla en büyüklerden. Şirketin Türk yetkilileri Türkiye'nin dönem dönem zor zamanlar geçirdiği vurgusunu yaparak eklediler, “Üretim ve satış faaliyetlerimiz planlandığı gibi normal seyrinde devam etmektedir.”  Shell Türkiye, 93 yıldır faaliyette olan bir başka marka..  Ülke Başkanı Ahmet Erdem’den gelen açıklamada Türkiye'ye olan güvene dikkat çekildi ve uzun vadeli bakış açısıyla yatırım kararı aldıklarının altı çizildi.

Coca Cola İçecek yetkililerinin mesajı netti: "Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan'da faaliyet gösteren bölgesel bir Türk şirketi olarak, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve memleketimizin ekonomisine inancımızın tam olduğunu ve Türkiye'de planladığımız yatırımlara hız kesmeden devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu süreçte müşterilerinin her türlü ihtiyacını gerektiği şekilde karşıladıklarını, bundan sonra da bütün gayretleriyle karşılamaya özen göstereceklerini belirtti.

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, Türkiye'nin kendileri için önemli ve hızlı büyüyen bir pazar olduğunu aktararak, 10 yıldır faaliyet gösterdikleri Türkiye pazarına güven ve bağlılıklarının sürdüğünü dile getirdi. Unilever yetkilileri tarafından da şirketin Türkiye'de 100 yılı aşkın zamandır faaliyet gösterdiğine işaret edilerek, Unilever'in Türkiye'ye bakışının uzun vadeli olduğu belirterek "Türkiye'de yatırımlarımız, yarattığımız 5 bin kişinin üzerindeki istihdam, kaliteli üretim ve iş süreçleri anlayışımız, insan kaynakları politikamızla ülke ekonomisine ve topluma değer katmaktan gurur duyuyoruz. Bu yönde ilerlemeye devam etmek kararlılığındayız." mesajını verdi.

Procter&Gamble (P&G) Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu ise "30 yıldır Türkiye'de olan P&G, güvenilir markalarıyla Türk tüketicilerinin hayatlarına dokunmaya ve onların günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik taahhüdünü sürdürmektedir." dedi. PepsiCo Türkiye yetkilileri, şirketin 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiği Türkiye'de, istikrar ve huzur ortamının en kısa sürede sağlanacağına inandıklarını belirterek, "Türkiye, PepsiCo için önemli bir pazar. 5 fabrikamız ve 3 binden fazla doğrudan çalışanımızla uzun vadeli sürdürülebilir büyümemize hız kesmeden devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Allianz Türkiye CEO'su Aylin Somersan-Coqui de Türkiye'nin güçlü ekonomisine ve özverili insanlarına güvendiklerini söyledi. Coqui, "Sigortalılarımızın gerçekleşen hasarlarını, bu durum özelinde işleme alarak tazmin edeceğimizi duyurduk. Geçtiğimiz 8 yıl içerisinde Türkiye'ye yaptığımız 1 milyar avrodan fazla yatırımla ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlayan bir kurum olarak, bundan sonra da toplumumuzun yaşam kalitesini artırmaya ve müşterilerimizin hayatlarının her evresinde yanlarında olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. Unit International Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal ise yaşanan darbe girişiminin bir kez daha cumhuriyetin temeli olan demokratik hukuk devletinin gücünü ortaya koyduğunu belirterek, "Barış içinde bir arada yaşamın garantisi olan hukukun üstünlüğü ilkesinden ve anayasanın temel kurallarından taviz vermeden, ülkemiz için çalışmaya ve üretmeye devam etmek üzerimize düşen en önemli görevdir. Olaylarda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı. Hem liste, hem açıklamalar uzar gider.. Daha pek çok yabancı yatırımcı bu ve benzeri mesajları ile Türkiye’ye ve Türk milletine güç katıyorlar. Hep varolun.